Home » Cultură » Hotel Cișmigiu, unul dintre cele mai impresionante hoteluri ale Bucureștiului

Hotel Cișmigiu, unul dintre cele mai impresionante hoteluri ale Bucureștiului

Hotel Cișmigiu, unul dintre cele mai impresionante hoteluri ale Bucureștiului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2021

În 1856, Sameșu Dumitrache locuia în locul în care este situat acum Hotel Cișmigiu, iar vecinul său era „Bibica Roseti”. În acea perioadă, zona dintre Cercul Militar Național și Grădinile Cișmigiu era alcătuită din grădini întinse și doar câteva case.

În anul 1884, primele clădiri moderne apar pe Bulevardul Elisabeta, un efect al influențelor occidentale și tendințelor de modernizare. În 1911, terenul pe care avea să fie construit Palace Hotel (după 1948 a devenit Hotel Cișmigiu), situat între Hotel Astoria și Cinema Clasic, era deținut de negustorul de blănuri Sigmund Prager. Acesta a vândut terenul inginerului Nicolae Nacu Pissiota, un român de origine macedoneană.

În 1912, Nicolae Pissiota a construit unul dintre cele mai impresionante hoteluri ale Bucureștiului de la acea vreme, Palace Hotel. Inginer care studiase la Paris, Pissiota a conceput structura de susținere și l-a desemnat pe vărul său, arhitectul Arghir Culina, să se ocupe de lucrările de organizare și designul hotelului. Culina crease Hotel Luvru (momentan Capitol) de pe Calea Victoriei, iar după 1912 a creat Hotelul Negoiu, Ambasador și Union. Stilul arhitectural al Palace Hotel este eclectism cu neoclasic și elemente Art Nouveau specifice mișcării care s-a răspândit în Europa la începutul secolului XX. Arghir Culina a conceput hotelul în formă de „U”, un design specific pentru case urbane și hanuri, astfel permițând creare de curți interioare cu lumină naturală și spații verzi.

Palace Hotel a fost inaugurat în 1913

Palace Hotel a fost inaugurat în 1913, fiind cel mai modern dintre hotelurile din această zonă a Bucureștiului. Hotelul avea 200 de camere, astfel că era cel mai mare hotel din oraș. Facilitățile și serviciile oferite erau de cea mai înaltă calitate. Directorul era George Fabris, fost director al unor hoteluri europene importante. Personalul era alcătuit din angajați din țări occidentale, vorbitori de limbă franceză, germane sau engleză (de la bucătar până la cameristă), astfel că limba române era rareori auzită pe holurile hotelului.

Sursa foto: Hotel Cișmigiu – Facebook

În 1944, în timpul bombardamentelor anglo-americane asupra Bucureștiului, între lunile aprilie și mai, o bombă a lovit acoperișul hotelului și l-a distrus. Acoperișul a fost reconstruit, însă, din păcate, fără cupolele frumoase, specifice stilului arhitectural de la începutul secolului.

Mai apoi, puterea Partidului Comunist Român avea să influențeze și viitorul Palace Hotel. Locul a fost naționalizat și denumirea a fost schimbată în „6 Martie”, data la care guvernul dr. Petru Groza a fost constituit în 1945, primul guvern comunist al României.

Hotel Cișmigiu, cel mai iubit hotel al Bucureștiului, vechi de peste un secol

Bulevardul Elisabeta avea să se numească tot „6 Martie” până în 1965, atunci când denumirea a fost înlocuită cu „Gh. Gheorghiu-Dej”, iar fostul Palace Hotel devine Hotel Cișmigiu, numit astfel după Parcul Cișmigiu aflat în apropiere. Berăria Gambrinus, situată la parterul hotelului, este un caz fericit, denumirea sa rămânând neschimbată până în 1995, atunci când s-a închis odată cu hotelul.

În 1990, Hotelul Cișmigiu devine căminul Academiei de Teatru și Film din București, însă studenții cazați aici trăiesc în condiții tragic de mizere într-un cadru oarecum boem. În 1995, hotelul se închide. În 2004, compania spaniolă Hercesa, un dezvoltat de imobiliare recunoscut, preia clădirea astfel încât să înceapă lucrări de reconstruire.

Investiția companiei de imobiliare, cu peste 35 de ani de experiență, readuce la viață clădirea elegantă și emblematică, iar astfel cel mai iubit hotel al Bucureștiului, vechi de peste un secol, revine la viață în 2012.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cișmigiu, cea mai veche grădină publică a Bucureștiului. De unde provine denumirea parcului

Proiect amplu pentru refacerea Parcului Cişmigiu. Cât va investi Primăria Capitalei

Primăria Capitalei: Nu se vor tăia copaci sănătoşi din Cişmigiu şi nu se vor pune chioşcuri noi

Anul în care a fost inaugurat, în Cişmigiu, ansamblul de statui ”Rondul Român” – 100 de ani în 100 de momente

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase