Home » Istorie » Un mormânt comun neolitic, descoperit în premieră într-o zonă din Franța

Un mormânt comun neolitic, descoperit în premieră într-o zonă din Franța

Un mormânt comun neolitic, descoperit în premieră într-o zonă din Franța
Credit foto: Laure Pecqueur, INRAP
Publicat: 17.02.2021

Arheologii au descoperit un mormânt comun din perioada neolitică târzie (3100 – 2900 î.e.n.) pe șantierul unei austostrăzi din Saint-Doulchard, în centrul Franței.

Este prima înmormântare colectivă din respactiva epocă descoperită în regiune. Urmele unor înmormântări similare au fost găsite anterior în bazinul Parisului. Respectivele morminte sunt mai vechi, datând de la mijlocul mileniului 4 î.e.n., iar descoperirile recente sugerează că practica s-a răspândit 250 de kilometri spre sud de-a lungul secolelor.

Corpurile a aproximativ 40 de indivizi au fost înmormântate într-o groapă dreptunghiulară de 4 metri lungime și 1,75 metri lățime. Inițial a existat o anumită structură din lemn, dovadă fiind perimetrul rectiliniu al gropii de astăzi, însă lemnul s-a descompus de-a lungul mileniilor. Cel mai probabil, structura din lemn facilita înmormântarea de noi corpuri în respectiva groapă.

Aranjamentul rămășițelor scheletice indică faptul că au fost adăugate în mormânt pe sus, de-a lungul timpului. Astfel, scheletele sau îmbinat într-un singur strat. Se pare că se află în pozițiile lor inițiale, fără nicio mutare a oaselor.

Când s-au terminat înmormântările, groapa a fost acoperită cu piatră. Acoprișul din piatră s-a prăbușit în camera de înmormântare și părți din el au fost descoperite mai întâi în timpul săpăturilor.

Femei și bărbați, copii și adolescenți au fost îngropați la grămadă

Oasele descoperite sunt într-o stare proastă, dar chiar și așa pentru cercetători este evident că cei îngropați erau bărbați și femei, dar și copii și adolescenți.

Corpurile decedaților au fost îngropate la grămadă fără a fi plasate într-un spațiu dedicat unei anumite categorii.

Conservarea slabă a oaselor limitează observațiile biologice asupra scheletelor. Cercetătorii vor încerca să extragă ADN din rămășițele descoperite pentru a obține mai multe informații despre indivizii îngropați acolo.

Săpăturile arheologice desfășurate de cercetători de la INRAP și Bourges Plus care au scos la iveală mormântul comun au fost efectuate între iulie și noiembrie 2020 pe tronsonul unei viitoare autostrăzi din Saint-Doulchard.

Vă recomandăm să citiți și:

Analize genetice asupra unor schelete din secolele XI-XIII oferă noi detalii despre soldaţii cruciaţi

ADN-ul barbarilor din cimitirele europene dezvăluie secretul unei societăţi misterioase

ADN-ul unei mumii incaşe arată motivul pentru care moştenirea genetică a primilor locuitori ai Americii de Sud nu s-a transmis până astăzi

„Romeo și Julieta”, cuplul îngropat îmbrățișându-se la Betsaida. Ce știu arheologii despre cei doi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase