Home » Istorie » Un cerc din piatră surprinzător, descoperit în Franța

Un cerc din piatră surprinzător, descoperit în Franța

Un cerc din piatră surprinzător, descoperit în Franța
Credit foto: Florent Notier, Inrap
Publicat: 25.03.2021

O misiune arheologică desfășurată în Massongy, sud-estul Franței, a dezgropat un cerc din piatră neolitică cu megaliți gravați. Situl Chemin des Bels are două zone distincte de ocupație din perioada neolitică mijlocie: un sat mic și un complex megalitic mare. Situl a fost ocupat doar câteva secole, timp în care complexul a trecut prin cinci etape distincte.

Megaliții din piatră au fost instalați acolo într-un mod deliberat și organizat. Constructorii au avut un plan clar în fiecare etapă a reamenajării.

Megalitul principal este o placă de cinci tone de aproximativ 3,3 metri lungime, un metru lățime și 91 de centimetri înălțime. A fost sculptat până la un punct de la un capăt, sugerând că ar fi putut fi inițial un menhir, dar, dacă a fost așa, a fost adus din altă parte la Chemin des Bels deoarece a fost întotdeauna în aceeași poziție în acest loc.

GALERIE FOTO

Lespedea masivă a fost apoi înconjurată de pietre în picioare înalte de aproximativ un metru. Opt dintre aceste pietre în picioare s-au păstrat până astăzi, dar arheologii estimează că erau cel puțin 15 când cercul a fost construit inițial.

Fazele de dezvoltare ale sitului francez cu megaliți

Aceasta a fost prima fază a sitului și a fost scurtă, durând numai câteva decenii. În faza a doua, pietrele în picioare au fost dărâmate și îngropate. Placa centrală a fost păstrată și în jurul ei, în faza a treia, au fost construite trei platforme de pietriș, potrivit The History Blog.

În cea de-a patra fază, a fost ridicat satul la numai câțiva metri distanță de megalit. Așezarea a cunoscut o dezvoltare în faza a cincea, înainte ca situl să fie abandonat.

În timpul excavării cercului din piatră, arheologii au descoperit că unii dintre megaliți erau gravați cu desene geometrice abstracte. Pentru a documenta sculpturile, echipa a folosit Reflectance Transformation Imaging (RTI), care captează chiar și cel mai mic dintre elementele gravate care nu sunt vizibile cu ochiul liber, înregistrând o serie de imagini dintr-un punct staționar, dar folosind o sursă de lumină în mișcare.

Ce a fost gravat pe megaliți

Analiza RTI a constatat că pietrele au fost gravate în momente diferite. Placa mare a fost sculptată în trei etape. Primele modele erau semne de cupe, alte 20 în formă de U. Apoi, o serie de simboluri suprapuse au fost gravate în partea de sus a plăcii.

Sistemul RTI face posibilă trasarea ordinii cronologice a acestor desene. Oamenii de știință care le-au cercetat afirmă că una dintre interpretările posibile ar fi că aceste tipare reprezintă un peisaj agricol. Situl „Chemin des Bels” este situat la câteva sute de metri de masivul Chablais. De pe platourile acestui masiv, peisajele agricole trebuie să fi semănat cu cele gravate pe pietre.

Chemin des Bels este situat într-o zonă cu situri megalitice cunoscute, care a lăsat multe urme în jurul lacului Geneva. Cu toate acestea, starea de conservare remarcabilă, existența unui sat în apropiere, precum și bogăția de materiale, mărturie fiind reamenajările succesive pe o perioadă lungă, îl transformă într-un sit megalitic de mare interes.

Vă recomandăm să citiți și:

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Cum a fost construit Stonehenge? Arheologii au descoperit ruta pe care erau transportaţi megaliţii

Una dintre cele mai misterioase structuri megalitice, care a generat numeroase teorii, îi ULUIEŞTE pe cercetători

De ce a fost construit Stonehenge

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase