Home » Cultură » Tarragona, cel mai timpuriu bastion roman din Spania

Tarragona, cel mai timpuriu bastion roman din Spania

Tarragona, cel mai timpuriu bastion roman din Spania
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.12.2021

Orașul Tarragona este capitala provinciei Tarragona din comunitatea autonomă a Cataloniei, din nord-estul Spaniei. Tarragona este situat la gura râului Francolí, pe un deal abrupt deasupra Mării Mediterane.

De asemenea, Tarragona este un port maritim important, o piață agricolă prosperă și un centru activ pentru turism, atracțiile fiind concentrate în stațiuni bine-cunoscute. Orașul joacă un rol important și în industria petrochimică, iar portul este echipat pentru gestionarea și transportul a milioane de tone de petrol pe an.

Cândva scaunul unui trib iberic, orașul Tarragona a fost capturat în 218 î.Hr. de generalii romani Gnaeus și Publius Scipio, care i-au îmbunătățit porturile și zidurile, transformându-l în cel mai timpuriu bastion roman din Spania.

Câmpii roditoare, țărmurile însorite și vinuri faimoase

Orașul era cunoscut drept Tarraco, iar Iulius Cezar i-a inițiat perioada de splendoare și l-a numit Colonia Iulia Victrix Triumphalis pentru a comemora victoriile sale. Un templu a fost construit în onoarea împăratului roman Augustus, care a numit Tarraco capitala provinciei Hispania Tarraconensis. Așa-numitul Castel al lui Pilat ar fi fost palatul său imperial.

Catedrala din Tarragona. Sursa foto: Shutterstock

Împărații Hadrian și Traian au conferit putere și prestigiu cultural orașului, în timp ce comerțul și industriile l-au transformat în unul dintre cele mai bogate porturi maritime ale Imperiului Roman. Câmpiile sale roditoare și țărmurile însorite au fost elogiate de epigramistul roman Marțial, iar faimoasele sale vinuri au fost lăudate de scriitorul Plinius cel Bătrân.

Potrivit tradiției, Sfântul Pavel, cu ajutorul Sfintei Tecla, a întemeiat Biserica creștină din Spania la Tarraco în anul 60 d.Hr. Orașul a fost nimicit de mauri în 714 și a rămas neimportant până la începutul secolului al XII-lea, atunci când a fost recucerit de creștini.

Tarragona, un bastion împotriva invadatorilor

După 1119, Tarragona și-a recăpătat statutul de oraș important al regatului spaniol al Aragonului, iar de aici Iacob I a organizat cucerirea insulei Mallorca (1229). După ce a moștenit de la Roma un sentiment imperial de unitate, Tarragona a dat dovadă de loialitate față de regii Spaniei și a fost un bastion împotriva invadatorilor, scrie Britannica.

Mai mult de jumătate din orașul vechi, cu multe case construite parțial din zidărie romană, este înconjurat de ziduri romane și turnuri pătrate de pe vremea imperiului. Ruinele romane includ teatrul, amfiteatrul, circul (care face acum parte din muzeul arheologic al orașului), forumul, necropola și, în apropiere, un apeduct, așa-numitul Mormânt al lui Scipio și Arcul de Triumf al lui Bará. Catedrala (sec. XII-XIII) este reprezentativă pentru tranziția între stilul romanic și cel gotic. Tarragona are o universitate pontificală, o școală de arte și meserii, o importantă școală tehnică și un muzeu paleo-creștin cu una dintre cele mai bune colecții de documente creștine din secolele IV și V din Spania.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sarcofag din perioada vizigotă, descoperit în Spania

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei care își dorește independență

Cea mai veche otrăvire cu mercur din lume a fost dezvăluită de specialiști din Spania

O brânză de capră din Spania, numită „cea mai bună brânză din lume” în 2021

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase