Home » Cultură » Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii

Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii

Publicat: 17.09.2022

Bill Gates este un programator și antreprenor american care a cofondat Microsoft Corporation, cea mai mare companie de software din lume.

Gates a scris primul său software la vârsta de 13 ani. În liceu, a ajutat la formarea unui grup de programatori care au computerizat sistemul de salarizare al școlii lor și au fondat Traf-O-Data, o companie care vindea sisteme de măsurare a traficului autorităților locale.

În 1975, Gates, pe atunci student la Universitatea Harvard, s-a alăturat prietenului său natal, Paul G. Allen, pentru a dezvolta software pentru primele microcalculatoare. Au început prin a adapta BASIC, un limbaj de programare popular folosit pe computerele mari, pentru a fi utilizat pe microcalculatoare, potrivit Britannica.

Fondarea și succesul companiei Microsoft

Odată cu succesul acestui proiect, Gates a părăsit Harvard și, împreună cu Allen, a fondat Microsoft. Dominația sa asupra industriei microcomputerelor a crescut foarte mult atunci când Microsoft a licențiat un sistem de operare numit MS-DOS către International Business Machines Corporation (IBM), pe atunci cel mai mare furnizor de computere din lume, pentru a fi utilizat pe primul său microcomputer, IBM PC.

După lansarea acestuia în 1981, IBM a stabilit rapid standardul tehnic pentru industria PC-urilor, iar MS-DOS a eliminat, de asemenea, sistemele de operare concurente.

În timp ce independența Microsoft a tensionat relațiile cu IBM, Gates a manipulat cu îndemânare compania mai mare, astfel încât aceasta a devenit permanent dependentă de el pentru software. Producătorii de PC-uri compatibile cu IBM au apelat și ei la Microsoft pentru software-ul lor de bază.

Până la începutul anilor 1990, el devenise cel mai mare producător din industria PC-urilor și, prin crearea sistemului de operare Windows, Microsoft și-a impus dominația absolută pe piața computerelor.

Bill Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume

În mare parte datorită succesului Microsoft, Bill Gates a strâns o avere uriașă din poziția celui mai mare acționar al companiei. A devenit miliardar în 1986 și, în decurs de un deceniu, averea sa netă ajunsese la zeci de miliarde de dolari – făcându-l, potrivit unor estimări, cel mai bogat individ din lume.

Pe lângă munca sa la Microsoft, Gates era cunoscut și pentru munca sa de caritate. Împreună cu soția sa de atunci, Melinda, a lansat Fundația William H. Gates în 1994 pentru a finanța programe globale legate de educație, sănătate și protecția mediului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bill Gates vrea să doneze atât de mulți bani încât să nu mai apară pe lista celor mai bogați oameni

Bill Gates, îngrijorat că Elon Musk ar putea distruge Twitter

Bill Gates și Warren Buffet își unesc forțele pentru a construi o centrală nucleară experimentală

Microsoft va ajuta Ucraina să documenteze crimele de război comise de ruși

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase