Home » Știință » O performanță uriașă în ceea ce privește computerele cuantice ar fi fost atinsă de IBM

O performanță uriașă în ceea ce privește computerele cuantice ar fi fost atinsă de IBM

O performanță uriașă în ceea ce privește computerele cuantice ar fi fost atinsă de IBM
Foto: Michael Dziedzic/ Unsplash
Publicat: 23.11.2021

Computerele cuantice au evoluat enorm, cercetătorii susținând în ultimii ani că noile lor creații sunt capabile să îndeplinească sarcini complexe pe care un computer convențional le-ar realiza în mii de ani. Această performanță se numește supremație cuantică.

Dar IBM este acum gata să ducă acest lucru un pas mai departe. CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a susținut că computerele cuantice noi ale companiei sunt capabile să rezolve probleme complexe pe care un computer tradițional  nu le-ar putea rezolva deloc.

„Este imposibil să simulezi asta pe altceva, ceea ce înseamnă că platforma noastră este mai puternică decât orice altceva”, a spus Krishna, citat de Futurism.

Este o declarație îndrăzneață – dar dacă declarațiile lui Krishna sunt adevărate, noutatea ar putea reprezenta un salt colosal în capacitățile computerelor cuantice.

În timp ce noul procesor cuantic Eagle al companiei poate gestiona 127 de qubiți (sau biți cuantici), un număr uimitor, nu poate „rezolva orice problemă”, potrivit CEO-ului. Dar „ar fi nevoie de un computer normal mai mare decât această planetă” pentru a rezolva problemele pe care noul computer cuantic este capabil să le rezolve.

Computerele cuantice nu vor înlocui computerele tradiționale

Krishna a mai spus că nu vede computerele tradiționale să fie înlocuite vreodată de computerele cuantice – acestea din urmă doar vor rezolva problemele pe care computerele tradiționale nu le pot rezolva.

IBM a arătat o previzualizare a sistemului său Quantum Two, care este proiectat să funcționeze cu mai mult de 1.000 de qubiți. Compania speră să aibă un sistem funcțional în 2023.

Compania speră să vândă tehnologia altor companii mari, cum ar fi bănci sau producători de automobile, în scopuri de cercetare și dezvoltare.

Încă sunt dezbătute scopurile pentru care calculatoarele cuantice vor fi cele mai utile. Tehnologia este încă la început de drum și probabil că vor trece ani până când vor fi utilizate în mod obișnuit – dacă vor fi vreodată.

De asemenea, este posibil ca cele mai recente afirmații ale lui Krishna să fie doar marketing. La urma urmei, rezultatele nu au fost încă verificate și nu a fost publicată nicio cercetare revizuită inter pares despre ele.

Așa că, deocamdată, trebuie să fim sceptici în legătură cu astfel de vești.

Vă recomandăm să citiți și:

Rolls-Royce va produce motoarele pentru bombardierele Forțelor Aeriene ale SUA

Inginerii au construit un robot, inspirat de gândacul de bucătărie, care nu poate fi strivit

O nouă limită de viteză pentru transferul informațiilor cuantice a fost observată de fizicieni

Roboții cu abur, tehnologia care va explora spațiul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase