Home » Cultură » Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?

Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?

Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?
Noapte înstelată. Foto: Profimedia
Publicat: 14.09.2022

În crearea acestei imagini a cerului nopții, dominat de Luna strălucitoare în dreapta și de Venus în centru stânga, Van Gogh a înfățișat noua îmbrățișare a picturii moderne de dispoziție, expresie, simbol și sentiment. Dar unde se află opera „Noapte înstelată”?

Inspirat de priveliștea de la fereastra sa de la azilul Saint-Paul-de-Mausole din Saint-Rémy, în sudul Franței, unde artistul a petrecut douăsprezece luni în 1889-1890 căutând alinare pentru bolile sale mintale, opera Noaptea înstelată (realizată la mijlocul lunii iunie) este atât un exercițiu de observație, cât și o abatere clară de la aceasta.

Observația a avut loc noaptea, totuși pictura, printre sutele de lucrări de artă realizate de Van Gogh în acel an, a fost realizată în mai multe sesiuni în timpul zilei, în condiții atmosferice complet diferite.

Celebra pictură a lui Van Gogh are atât elemente observate de la geamul său, cât și unele adăugate de artist

Pitorescul sat cuibărit sub dealuri se baza pe alte observații (nu se vedea de la fereastra lui), iar chiparosul din stânga apare mult mai aproape decât era în realitate. Și deși anumite trăsături ale cerului au fost reconstruite așa cum au fost observate, artistul a modificat formele cerești și a adăugat un sentiment de strălucire.

Van Gogh le-a atribuit nopții și naturii un limbaj emoțional care le-a îndepărtat de aparențele lor reale. Dominată de albastru și galben vii, aplicate cu vervă gestuală și imediate, Noaptea înstelată demonstrează, de asemenea, cât de inseparabilă a fost viziunea lui van Gogh de noile procedee de pictură pe care le-a conceput, în care culoarea și pictura descriu o lume în afara operei de artă chiar și atunci când își arată adevăratul statut de, pur și simplu, culoare și vopsea.

Unde se află opera Noapte înstelată?

Așadar, unde se află opera Noapte înstelată a lui Van Gogh?

Alături de alte 14 picturi ale lui Vincent van Gogh, Noapte înstelată se află la Muzeul de Artă Modernă din New York.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. În ce secol a trăit Rembrandt?

Se împlinesc 141 de ani de la naşterea celui mai important poet simbolist român

Neamţul care a schimbat pentru totdeauna oftalmologia

Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel pentru pace

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase