Home » D:News » Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York

Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York

Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York
Capul de marmură al Atenei. Foto: Muzeul Met/Domeniul Public
Publicat: 12.09.2022

Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari.

Printre cele 58 de piese se numără un cap de marmură al zeiței Atena, datat în anul 200 î.Hr. și a cărui valoare este estimată la 3 milioane de dolari, scrie BBC.

Artefactele furate au fost vândute muzeelor și comercianților privați de către infractori condamnați, a declarat procurorul general Alvin Bragg.

Opere de artă furate au fost, în cele din urmă, returnate

Acesta este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara de origine – anul acesta au fost returnate obiecte în valoare de 66 de milioane de dolari.

Șeful unității de combatere a traficului de antichități din cadrul DA a promis că vor fi „multe alte confiscări și multe alte repatrieri”.

Homeland Security a făcut parte din investigația pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte către italieni – 21 dintre acestea proveneau de la Metropolitan Museum of Art.

Anchetatorii au muncit ani de zile pentru a da de urma traseelor contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care urmau să fie repatriate, potrivit oficialilor de la Homeland Security.

Rețeaua de hoți de artă

Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se numără printre hoții condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din situri nesupravegheate, potrivit biroului procurorului.

Acesta a declarat că grupul lui Medici a furat capul de marmură al Atenei dintr-un templu din centrul Italiei, și a fost expus la Met în 1996.

Pasquale Camera a fost un alt lider de grup care a organizat jafuri încă din anii 1960 în biserici și muzee, potrivit biroului.

Un miliardar american

Obiectele au fost în cele din urmă importate în SUA, unde au fost vândute miliardarului american Michael Steinhardt, căruia i s-a interzis acum să cumpere antichități după ce s-a constatat că obiectele pe care le deținea au fost furate și introduse ilegal în țară.

În 2021, Steinhardt a predat obiecte în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a unui acord care garanta că nu se va confrunta cu acuzații penale.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase