Home » D:News » Freya, morsa de 600 de kilograme care a ajuns vedetă la Oslo

Freya, morsa de 600 de kilograme care a ajuns vedetă la Oslo

Freya, morsa de 600 de kilograme care a ajuns vedetă la Oslo
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.07.2022

O morsă de 600 de kilograme care frecvent urcă în bărcile din portul Oslo a devenit vedetă în capitala Norvegiei, potrivit BBC.

O tânără femelă morsă a ales capitala Norvegiei, Oslo, ca destinație de vacanță pentru 2022. Spectatorii au văzut mamiferul marin urcându-se pe bărci, care adesea par pe cale să se răstoarne sub greutatea ei deloc neglijabilă de 600 kilograme, pentru a dormi la soare.

Poreclită Freya, după numele zeiței nordice a iubirii, morsa a devenit o celebritate în țară. Potrivit Norwegian Broadcasting Corporation, Freya a fost văzută pentru prima dată în comitatul Troms și Finnmark din nordul țării în 2019. De atunci, au fost raportate apariții ale ei în Marea Britanie, Olanda, Danemarca și Suedia.

Un caiacist a avut o „întâlnire înspăimântătoare” cu morsa Freya

Este probabil ca ea să fi călătorit spre sud din zona arctică, unde morsele tind să trăiască, potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF). Ea a atras atenția oamenilor în Norvegia în această vară, atunci când a fost văzută urcându-se pe bărci în orașul de coastă din sudul țării, Kragero. Ulterior, ea a ajuns la Oslo, unde curioșii s-au adunat pentru a o vedea de pe digul orașului.

Dar prezența ei a provocat îngrijorare în rândul unor oameni. Un caiacist a spus că a avut o „întâlnire înspăimântătoare” cu animalul când acesta s-a apropiat prea mult de ambarcațiunea sa, relatează presa locală. Un alt băiat a căzut în apă în apropierea morsei și a fost salvat de un jet ski, potrivit site-ului norvegian de știri Nettavisen.

În urma incidentelor, unii au sugerat că morsa ar trebui mutată din zonă sau chiar eutanasiată. Însă, după ce a monitorizat mișcările Freyei, Direcția de Pescuit a Norvegiei a publicat o declarație în care se spune că mamiferul este în stare bună și poate rămâne acolo unde se află.

O specie protejată care tinde să își petreacă vara în apele reci

Cu toate acestea, a subliniat că oamenii ar trebui să păstreze distanța și să fie atenți atunci când înoată în mare. Aceasta a adăugat că morsele nu reprezintă, de obicei, un pericol pentru oameni, atât timp cât aceștia păstrează distanța. Însă, dacă sunt deranjate, se pot simți amenințate și pot ataca persoanele aflate în apropiere.

„Ea… nu este neapărat atât de lentă și neîndemânatică pe cât s-ar putea crede atunci când se odihnește”, se arată în comunicat.

Morsa este o specie protejată care tinde să își petreacă vara în apele reci, potrivit WWF. Dar habitatul lor se schimbă rapid din cauza încălzirii globale, adaugă organizația.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase