Home » Istorie » Un câine asemănător cu Leul cel fricos din Vrăjitorul din Oz, găsit într-un mormânt antic din Roma

Un câine asemănător cu Leul cel fricos din Vrăjitorul din Oz, găsit într-un mormânt antic din Roma

Un câine asemănător cu Leul cel fricos din Vrăjitorul din Oz, găsit într-un mormânt antic din Roma
Foto: Ministerul Culturii din Italia
Publicat: 10.01.2022

Un câine asemănător cu Leul cel fricos jucat de Bert Lahr în Vrăjitorul din Oz a fost descoperit în mormintele antice din cartierul Appio Latino din Roma.

Trei morminte mici au fost găsite într-o săpătură arheologică preventivă înaintea efectuării unor lucrări de întreținere la conducta de apă de pe Via Luigi Tosti, la 1,6 kilometri sud de poarta Porta Latina din Zidurile Aureliane. Mormintele sunt datate între secolul I î.Hr. și secolul I d.Hr.

Descoperite la doar 46 de centimetri sub nivelul actualului drum, o mare parte din structura mormintelor a fost deteriorată de construcția ulterioară. Dintr-un mormânt rămân blocuri de perete de tuf galben, o secțiune de opus reticulatum (cărămizi de tuf în formă de diamant) supraviețuiește într-un alt perete și o plintă de piatră în cel de-al treilea.

Cât de vechi este acest câine asemănător cu Leul cel fricos?

Distrugerea și abandonul acestor morminte poate fi explicată de urmele de ardere găsite pe unul dintre ele, notează The History Blog.

Arheologii cred că cele trei morminte făceau parte dintr-un complex modest de morminte construite folosind partea din față a unei cariere abandonate de puzzolana (cenușa vulcanică care a fost un ingredient cheie în longevitatea extraordinară a betonului roman).

A fost o iterație timpurie a ceea ce un secol mai târziu avea să devină un grup de morminte supraterane și camere subterane de mărimi considerabile. Astăzi, acea scurtă porțiune a străvechii Via Latina este un parc arheologic dedicat mormintelor, dar cele descoperite recent sunt mai vechi și mai aproape de oraș.

Acest tip de artefact, o caracteristică arhitecturală

Mormintele și catacombele din parcul arheologic Via Latina datează între secolele al II-lea și al IV-lea și se află la o milă mai spre sud-est de-a lungul Via Latina.

Acest câine asemănător cu Leul cel fricos, făcut din teracotă, datează probabil dinaintea mormintelor. A fost găsit într-un strat arheologic mai vechi, care conținea și fragmente copioase de ipsos cu fresce.

Statuia înfățișează capul și picioarele din față ale unui câine cu urechile ascuțite și ridicate și cu o expresie alertă, ceea ce îl face să semene cu actorul Bert Lahr din filmul Vrăjitorul din Oz din 1939.

Acest tip de artefact este de obicei văzut ca o caracteristică arhitecturală, o gura decorativă folosită pentru a canaliza apa de pe acoperiș, dar acest exemplar nu are găuri în el, așa că nu a putut fi folosit în acest scop.

Vă recomandăm să citiți și:

Unde este orașul biblic Betsaida, locul în care Iisus a mers pe apă?

Descoperire în sudul Franței. Mii de fresce de la Casa Harpistului au fost recuperate după 1.800 de ore de muncă

6 gropi de sacrificiu pline cu artefacte din vechiul regat al Chinei îi intrigă pe arheologi

Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase