Home » Cultură » Clark Gable: „Ceea ce văd oamenii pe ecran sunt chiar eu”

Clark Gable: „Ceea ce văd oamenii pe ecran sunt chiar eu”

Clark Gable: „Ceea ce văd oamenii pe ecran sunt chiar eu”
Sursa foto: Collection Christopel/RnB © Metro Goldwyn Mayer/Profimedia
Publicat: 24.02.2023

Născut la 1 februarie 1901 în Ohio, SUA, într-o familie cu origini germane, Clark Gable a fost unul dintre cei mai mari actori din regatul filmului hollywoodian.

Pasionat de literatură și mecanică, Clark Gable a lucrat în tinerețe la o fabrică de cauciucuri încercând, în paralel, să se dedice actoriei, asta după ce văzuse o piesă de teatru care i-a deschis apetitul pentru această profesie. Lucra și, în paralel, juca în piese de teatru, ca figurant, însă în momentul în care tatăl său a descoperit un zăcământ de petrol, a renunțat la tot și a revenit acasă pentru a-și oferi ajutorul.

Astfel, o perioadă, a încercat tot felul de meserii, de la supraveghetor de șantier, hamal și telegrafist la vânzător de cravate. Cu toate că timpul său era împărțit între diversele activități și probleme zilnice, Gable nu și-a uitat pasiunea arzătoare și anume aceea pentru actorie.

Căsătoria cu mentorul său

În anul 1922 reușește să se alăture unei trupe de actori dintr-o companie de teatru, dar nu pentru mult timp deoarece teatrul cu care colabora a falimentat. S-a angajat apoi, tot ca actor de teatru, la o instituție din Oregon condusă de Josephine Dillon, fostă actriță și profesoară de artă dramatică. Aceasta avea să-i devină mentor în adevăratul sens al cuvântului, Dillon luându-l sub aripa sa pe tânărul Gable. L-a ajutat financiar plătindu-i intervențiile dentare de care a avut nevoie, s-a ocupat de schimbarea lui de look, i-a oferit lecții de dicție și de actorie. Apropierea dintre cei doi nu a fost doar una profesională, deoarece Clark Gable și Josephine Dillon au ajuns până la urmă să se îndrăgostească unul de altul.

Atât de tare încât în 1924 cei doi s-au căsătorit, în ciuda tuturor comentariilor negative și răutăcioase pe care le-au auzit de la cei apropiați și asta din cauza diferenței de vârstă (15 ani) dintre ei. Însă proaspăt căsătoriții au închis ochii și și-au astupat urechile ignorând reacțiile potrivnice și au mers mai departe pe calea lor.

Începutul de drum

Tot cu ajutorul banilor soției, Gable și Dillon au plecat împreună la Hollywood în marea aventură de a cuceri cetatea filmului american. Gable a fost distribuit în câteva filme mute, însă rolurile sale obscure nu au prea atras atunci atenția regizorilor de film.

Între 1927 – 1928, Gable a fost distribuit în mai multe filme în Huston, devenit în scurt timp o vedetă locală. De aici și până la atingerea succesului nu a mai fost chiar mult. S-a mutat la New York, a jucat pe Broadway, spectacolele în care s-a prezentat lăsând o impresie bună criticilor.

A urmat revenirea la Hollywood, deaorece visul lui Gable era acela de a deveni star de cinema și nu actor de teatru, iar în 1930 promițătorul actor a divorțat de cea care îl adusese pe calea spre success.

Urechile lui erau considerate prea mari

Viața a mers mai departe, iar Gable a continuat efortul său de a se face remarcat la Hollywood și de a deveni un mare actor.

Primele audiții avute la Hollywood nu i-au adus prea multe roluri importante deoarece producătorii erau nemulțumiți de forma urechilor lui pe care le considerau cam mari pentru ca actorul să fie distribuit într-un rol principal.

„Are urechile prea mari, arată ca o maimuță”, se spunea la adresa lui, ceea ce l-a determinat pe Gable ca undeva pe la finalul anilor 30 să își opereze și remodeleze urechile.

A doua căsătorie

Un an mai târziu de la primul divort, Clark Gable s-a căsătorit cu Maria Langham, o actriță și mai în vârstă decât prima lui soție. Aceasta era cu 17 ani mai mare decât el. Tot în 1931, Gable a reușit să pună mâna pe un rol în primul lui film sonor – The painted desert – producție care a avut succes și care l-a scos în față pe actor, datorită acestui rol studiourile de film Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) propunându-i un contract impresionant.

Odată cu acest pas, a venit și primul rol principal într-un film – „Dance, fools, dance” unde a jucat alături de Joan Crawford, una dintre actrițele sale favorite. Au urmat și alte roluri, astfel că în scurt timp Gable devine ceea ce visase cu ani în urmă: vedetă de cinema.

O relație secretă

În 1934, obține Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în filmul „It happened one night”, în regia lui Frank Capra (1897 – 1991). În același an, odată cu noua producție în care joacă, „The call of the wild”, se îndrăgostește de partenera lui din film, actrița Loretta Young (1913 – 2000) între ei înfiripându-se o frumoasă și pasională poveste de dragoste pe care au trăit-o discret mai puțin de un an și în urma căreia Loretta a adus pe lume un copil (Judy Lewis, 1935 – 2011, devenită apoi actriță, scriitoare, producător și terapeut american).

În 2000, înainte să moară, Loretta Young a recunoscut faptul că Judy Lewis a fost copilul biologic al ei și al actorului Clark Gable și nu fiica sa adoptivă, așa cum susținuse până atunci pentru a-și proteja cariera, dar și imaginea (atât a ei cât și a lui Gable, în vremea în care aceștia s-au iubit, actorul fiind căsătorit). Dezvăluirea a fost făcută într-o carte biografică scrisă cu acordul actriței, volumul numindu-se „Forever Young: The Life, Loves, and Enduring Faith of a Hollywood Legend”.

A vrut să boicoteze Premiile Oscar

De-a lungul carierei sale, Clark Gable a jucat în peste 70 de filme de lung metraj, lucefărul producățiilor în care a fost distribuit fiind cu siguranță „Gone with the wind” („Pe aripile vântului”), lansat pe marile ecrane în 1940, un film cu 9 premii Oscar.

La ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, Gable a intenționat să producă un mic scandal prin boicotarea show-ului, și asta deoarece actrița de culoare Hattie McDaniel nu fusese invitată. Până la urmă a fost convins chiar de Hattie să renunțe la idee și să participe la spectacol.

Dragostea vieții lui

În 1939, după ce divorțează de Maria Langham, Gable se căsătorește cu Carole Lombard (1908 – 1942), marea lui iubire care, din păcate, a murit prea devreme, în urma unui accident aviatic, tragedie care avea să-l determine pe Gable să se înroleze voluntar în Forțele Aeriene Americane, luând astfel o pauză de la filmări timp de trei ani.

După revenirea pe platourile de filmare, s-a recăsătorit (în 1949) cu Silvia Ashley, relație care a durat 3 ani. În 1954, Clark Gable era cel mai bine plătit actor de la Hollywood. În 1955 s-a căsătorit cu Kathleen (Kay) Williams Spreckles, Kay dăruindu-i doi copii, însă Gable nu a reușit să-l cunoască pe cel de-al doilea. A murit când Kay era însărcinată, pe 16 noiembrie 1960, în urma unui atac de cord.

Copilul actorului născut în martie 1961 a fost botezat John Clark Gable.

Surse:

https://abcnews.go.com/Entertainment/story?id=113142&page=1

https://www.latimes.com/local/obituaries/la-me-clark-gable-19601117-story.html

https://www.britannica.com/biography/Clark-Gable

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase