Home » Cultură » Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Publicat: 12.11.2022

Anthony Hopkins este unul dintre cei mai activi actori de top de pe social media, postând o dată la câteva zile, alteori mai rar, imagini și videoclipuri amuzante ori supuse unor filtre ale aplicațiilor la modă și chiar filme scurte cu mesaje motivaționale pe care, se simte, le transmite cu mare drag fanilor săi.

Actorul s-a alăturat platformelor social media în anul 2016, cu ajutorul lui Mark Wahlberg, de atunci și până în prezent bucurându-se de reacțiile pline de admirație și dragoste ale celor care-l urmăresc.

„Sunt milioane și milioane de oameni care nu se pot deplasa din mediul lor, așa că încerc să trimit mesaje vesele, încurajatoare. Și, oricât de complicați suntem ca ființe umane, cred că putem găsi totuși o cale de ieșire. Eu unul trăiesc cu optimism.” (Anthony Hopkins pentru New Yorker, 2021)

Actorul galez în vârstă de 84 ani s-a născut în Margam, Regatul Unit și s-a mutat în SUA, la sfârșitul anilor 1970 (locuiește acum în Malibu, Los Angeles, California).

Anthony Hopkins are o carieră impresionantă cu roluri în 144 de filme și peste 30 de premii câștigate, printre care două Oscaruri pentru cel mai bun actor (Tăcere mieilor, 1992 și Tatăl, 2020), trei premii BAFTA pentru cel mai bun actor (Tatăl, Rămășițele zilei și Tăcerea mieilor), un premiu Globul de Aur, premiul Criticilor de film din New York și lista poate continua, întrucât actorul a fost recompensat cu foarte multe distincții pentru rolurile din filmele în care a jucat de-a lungul timpului.

Sub aripa lui Laurence Olivier

Și-a început cariera de foarte tânăr, fiind descoperit de o altă legendă a micului și marelui ecran, Laurence Olivier (1907 – 1989) care l-a invitat să-i fie elev în cadrul cursurilor de actorie de la The Royal National Theatre din Londra. Sub îndrumarea lui Olivier, tânărul Hopkins avea toate șansele să ajungă un reputat actor de teatru, însă nu era ceea ce-și dorea, așa că a virat discret spre film și televiziune, făcându-și debutul în producția BBC „A flea in her ear” și jucând un rol minor în scurtmetrajul „The white bus”. Primul său rol important l-a avut în drama The lion in winter, produs în 1968 și avându-i în rolurile principale pe Peter O’Toole și Katharine Hepburn. Au urmat zeci de alte film în care a portretizat o varietate largă de personaje.

„Ești ciudat”

Apogeul carierei sale a fost considerat de mulți rolul din „Tăcerea mieilor”, film în care l-a reprezentat pe Hannibal Lecter, un psihiatru devenit un ucigaș cu sânge rece, actul său artistic fiind, de altfel, recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor.  În timpul filmărilor de la „Tăcerea mieilor”, Hopkins a improvizat multe dintre scenele și replicile prezente în producția americană de Oscar și, de asemenea, și-a luat rolul atât de în serios încât nici măcar nu clipea în timp ce vorbea, transformându-l pe Lecter într-un personaj și mai înfiorător decât era.

Îmi amintesc discuția pe care am avut-o cu Jonathan Demme (n.r. regizorul filmului „Tăcerea mieilor”, 1944 – 2017) care în prima zi de filmări m-a întrebat. „Cum vrei să te găsească Jodie când apare venind pe coridor”? „În picioare, în mijlocul celulei, i-am spus.”„ În picioare? Nu vrei să te vadă citind? De ce?” „Pentru că îi adulmec mirosul de la distanță”. „Ești ciudat”, mi-a spus John.

Fapte diverse

Sir Anthony Hopkins s-a lupta mulți ani cu problemele legate de alcool, reușind să se reabiliteze începând cu 1975. Are dublă cetățenie (galeză și americană – pe cea de-a doua a obținut-o în 2000), suferă de dislexie (o tulburare de învățare care implică dificultăți de citire din cauza problemelor de identificare a sunetelor si a modului în care acestea se raportează la litere și cuvinte. Afecțiunea se mai numește dizabilitate de citire).

Obișnuiește să citească scriptul scenariilor filmelor în care joacă de peste 200 de ori, a fost în cărți pentru rolul domnului Freeze din „Batman și Robin” însă, mai târziu, regizorul Joel Schumacher s-a răzgândit alegându-l, într-un final, pe Arnold Schwarzenegger deoarece dorea un actor cu o constituție mult mai robustă și impunătoare. Este un fan înfocat al filmelor horror, favoritul său fiind Rosemary’s Baby (un film de groază din 1968, în regia lui Roman Polanski, cu Mia Farrow și John Cassavetes în rolurile principale). Înainte de a se lansa în cariera de actor, iubitor de muzică fiind, aspira să devină un pianist celebru.

A devenit un actor celebru, dar lumea l-a remarcat și în calitatea sa de muzician, nu de puține ori apărând în spectacole private sau în clipuri filmate acasă cântând la pian.

„Aveam cinci ani atunci când am început să cânt la pian. Mama este cea care m-a îndrumat către studiul pianului. Acum încerc să interpretez arii mai grele ale unor compozitori ca Rachmaninoff, Chopin și Scriabin. Nu am nicio ambiție să cânt în vreun spectacol la Carnegie Hall sau ceva de genul acesta, o fac din pură plăcere și pasiune. Am un pian Bösendorfer pe care l-am instalat la subsol, deoarece nu vreau să deranjez oamenii.” (Anthony Hopkins într-un interviu acordat anul trecut publicației The New Yorker)

Rolurile celebre ale lui Anthony Hopkins

Hopkins este un actor versatil, interpretând cu talent roluri foarte diverse. A fost Richard Nixon, Alfred Hitchcock, Papa Benedict XVI, de două ori regele Lear, John Quincy Adams, Pablo Picasso și, chiar dacă am pomenit acest personaj mai sus, merită să-l amintim din nou –  Hannibal Lecter. Cel mai recent film în care a jucat este „The Father” (Tatăl), în regia lui Florian Zeller, o drama psihologică lansată pe marile ecrane pe 8 ianuarie 2021, care i-a adus alături, printre alții, pe actorii Olivia Colman, Imogen Poots și Rufus Sewell. Hopkins a fost premiat cu un Oscar și un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol principal, iar filmul, la rândul său, a primit multe distincții dintre care un Oscar pentru cel mai bun scenariu, premiul Cesar pentru cel mai bun film străin, premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu etc.

Anthony Hopkins se află la cea de-a treia căsătorie, actuala soție fiind Stella Arroyave (66 de ani), actriță și producătoare, cunoscută din filme precum The human stain și Slipstream. Sir Hopkins are o fată împreună cu prima soție (Petronella Barker), Abigail Hopkins (54 de ani). Abigail este actriță, cântăreață, compozitoare și regizor de teatru.

Surse:

https://www.10-facts-about.com/anthony-hopkins/id/473

https://www.newyorker.com/culture/the-new-yorker-interview/anthony-hopkins-remembers-it-all

https://www.britannica.com/biography/Anthony-Hopkins

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul Kevin Spacey, acuzat de viol, revine în lumina reflectoarelor

Robbie Coltrane, actorul care l-a interpretat pe Hagrid în seria „Harry Potter”, a murit

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Leonardo DiCaprio, actorul care a dat viață personajelor din Titanic și alte filme celebre

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase