Home » Cultură » Iubirile lui John Wayne. „Mâine este cel mai important lucru în viață”

Iubirile lui John Wayne. „Mâine este cel mai important lucru în viață”

Publicat: 05.03.2023

John Wayne (1907 – 1979) a fost unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood, o legendă adevărată a micului și marelui ecran, renumit și foarte îndrăgit pentru rolurile sale de cowboy. Atât de comună era asocierea lui cu filmele western, încât numele John Wayne aproape că a devenit sinonim cu cowboy.

A avut o carieră bogată care a însumat aproximativ 250 de filme în 50 de ani și a fost recompensat cu mai multe premii cinematografice, printre care și cel mai râvnit de actori – Oscarul, pe care Wayne l-a primit în 1969, pentru cel mai bun actor în filmul True Grit.

Câteva dintre cele mai reușite filme ale sale sunt Fort Apache (1948), She Wore a Yellow Ribbon (1949), Rio Grande (1950), The Quiet Man (1952) și The Man Who Shot Liberty Valance (1962).

Trei soții și șapte copii

Lumea lui Wayne nu a însemnat doar filme. Ci și femei. Actorul a fost căsătorit de trei ori, toate trei fiind de origine sud-americană. Josephine Alicia Saenz (cu care a avut patru copii), Esperanza Baur și Pilar Pallette (care i-a dăruit trei copii). Deși s-au despărțit (neoficial) în 1973, Wayne a rămas căsătorit cu Pallette până la moartea sa în 1979.

Dar John Wayne nu s-a rezumat doar la femeile cu care a fost însurat, ceea ce nu este nici de mirare și nici un fapt neobișnuit pentru o celebritate mai tot timpul aflată în fața reflectoarelor și în atenția femeilor. John Wayne nu era doar un tip faimos și bogat. Era și atrăgător. Înalt (1,90cm), impunător, puternic, seducător, calități care atrageau ca un magnet femeile în jurul lui.

La un pas să fie omorât de nevastă

Cu Esperenza Baur, pe care Wayne o cunoscuse într-o vacanță petrecută în Mexic când încă era căsătorit (dar numai în acte) cu prima soție, a trăit zile de coșmar. Deși la început relația cu Baur a fost foarte pasională, căsnicia dintre cei doi a sfârșit destul de urât, pe parcurs, mariajul lor fiind presărat cu tot felul de evenimente care serveau drept picanterii perfecte pentru presă.

Baur începuse să facă presiuni asupra lui Wayne din cauza pasiunilor lui pentru actorie și pentru copiii săi, astfel că scenele ei de gelozie deveniseră un obicei. Mai târziu, stării de gelozie i s-au adăugat și suspiciunile pe care femeia le avea vizavi de fidelitatea actorului.

La un moment dat, Bauer a început să bănuiască că Wayne o înșela cu Gail Russell, co-starul din Angel and Badman. După terminarea filmărilor, Wayne și întreaga echipă implicată în realizarea producției cinematografice au sărbătorit împreună până noaptea târziu. Atunci când a ajuns acasă, Wayne a fost întâmpinat de cum a intrat pe ușă de soția lui, beată și desfigurată de supărare, convinsă că Wayne tocmai venise din camera de hotel după o seară nebunească petrecută alături de colega lui de platou, Gail Russell.

Dar asta nu era totul. Baur a încercat, atunci, să-l împuște pe Wayne. Din fericire, nu s-a întâmplat nimic tragic, dar incidentul a avut urmări. Cei doi și-au adus reciproc acuzații. Wayne a acuzat-o pe Bauer de tentativă de omor, iar Bauer l-a acuzat de infidelitate, cruzime emoțională și violență. Scandalul a scos la iveală tot felul de informații din viața lor privată. Actorul avea să dezvăluie mai târziu că soția lui bea în mod frecvent, motiv pentru care cădea singură și nu era agresată de el. Tot el a acuzat-o că ar fi avut o aventură romantică, atunci când se aflau în divorț, cu moștenitorul proprietarului hotelului Hilton, Nicky Hilton. Cuplul a divorțat în 1954, iar în 1961 Baur a murit în urma unui atac de cord, la doar 40 de ani.

Marlene Dietrich l-a vrut neapărat. Și l-a avut.

Printre femeile cu care John Wayne s-a iubit s-au mai numărat Pat Stacy (căreia Wayne i-a lăsat prin testament, după moartea lui, o avere de 30.000 de dolari). În ultimii săi ani de viață, Wayne a suferit enorm după ce a fost diagnosticat cu cancer. Deși a fost cea mai scurtă relație pe care a avut-o Wayne, Stacy s-a dovedit a fi lângă el de fiecare dată când a fost nevoie.

După moartea lui John Wayne, care a avut loc la 11 iunie 1979, Pat Stacy a publicat, în 1983, o carte dedicată actorului pe care a numit-o Duke: A Love Story.

John Wayne s-a mai iubit cu Marlene Dietrich, unul dintre cele mai mari simblouri de la Hollywood. Se spune că după ce l-a zărit pe Wayne la un eveniment, Dietrich i-ar fi spus lui Tay Garnett, regizorul filmului Seven Sinners, „Tati, cumpără-mi asta”. Wayne și Dietrich au fost împreună timp de trei ani.

Wayne s-a mai iubit cu actrițele Merle Oberon, Maureen O’Hara (cu Maureen a trăit nu doar o frumoasă poveste de iubire, între ei existând și o lungă relație de prietenie).

Pe scurt despre John Wayne

John Wayne nu a fost de fapt… John Wayne. Numele lui real era unul cu tentă feminină – Marion (Robert) Morrison – motiv pentru care a decis să-și schimbele numele în Duke Morrison (pe câinele său îl chema Duke), John Wayne fiind numele de scenă pe care regizorul Raoul Walsh i l-a dat când l-a distribuit pe actor în filmul Crazy Anthony.
Alte două mari pasiuni ale lui, în afară de film și femei, au fost caii și șahul. În pauzele de la filmări, Wayne era deseori văzut jucând șah.

John Wayne se numără printre puținele persoane care au avut onoarea de a primi Medalia Prezidențială a Libertății (acordată de președintele Jimmy Carter) și Medalia de Aur a Congresului American.

În 1985, copiii lui au pus bazele Fundației pentru bolnavii de cancer John Wayne.

Surse:

https://factsverse.com/every-woman-john-wayne-hooked-up-with-why-he-cheated/

https://www.discoverwalks.com/blog/top-10-interesting-facts-about-john-wayne/

https://www.britannica.com/biography/John-Wayne

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thespis, primul actor din istoria teatrului

1939, anul special al cinematografiei. Ce actori erau în vogă și ce artiști cădeau în dizgrația Hollywoodului?

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase