Home » Cultură » Sergey Brin, unul dintre fondatorii Google

Sergey Brin, unul dintre fondatorii Google

Publicat: 10.04.2023

Informatician și om de afaceri american, Sergey Brin (21 august 1973), este cofondatorul Google, împreună cu Larry Page, și inițiatorul mai multor proiecte invatoare.

Născut în Moscova, Rusia, într-o familie de origine evreiască, Brin s-a mutat în Statele Unite ale Americii la vârsta de șase ani.

Brin a urmat cursurile Universității Stanford din California, SUA, acolo unde l-a întâlnit pe Larry Page, cu care a co-fondat Google, una dintre cele mai de succes companii din istorie.

Elev și student eminent

Pasiunea lui Brin pentru informatică a început de la o vârstă fragedă. Tatăl său a fost matematician, iar mama sa cercetător la NASA. Brin a excelat în studiile sale și a fost interesat în mod deosebit de matematică și informatică. După ce și-a terminat studiile, luându-și licență la Universitatea din Maryland, a urmat un doctorat în informatică la Universitatea Stanford, acolo unde l-a întâlnit pe Larry Page. Împreună, au lucrat la un proiect de cercetare care avea să ducă în cele din urmă la crearea Google.

Proiectul presupunea dezvoltarea unui algoritm care să clasifice paginile web în funcție de relevanța lor pentru o anumită interogare de căutare. Algoritmul creat s-a numit PageRank, după numele lui Page însuși. Algoritmul PageRank a reprezentat o descoperire în domeniul tehnologiei motoarelor de căutare, deoarece a permis obținerea unor rezultate de căutare mai precise și mai relevante.

În 1998, Brin și Page au fondat Google ca o companie de motoare de căutare. Google a devenit rapid una dintre cele mai de succes companii din istorie, cu o capitalizare de piață de peste 1.000 de miliarde de dolari în 2021. De atunci, compania s-a extins într-o gamă largă de alte domenii, inclusiv publicitate online, cloud computing și hardware.

Top 100 cele mai influente personalități ale lumii

Brin a fost recunoscut pe scară largă pentru contribuțiile sale în industria tehnologică. În 2004, a fost numit Young Global Leader al Forumului Economic Mondial. În 2012, a fost inclus pe lista celor „100 de persoane cele mai influente din lume”, într-un top realizat de revista Time. Pe lângă activitatea sa la Google, Brin a fost implicat, de asemenea, într-o serie de acțiuni filantropice, inclusiv în Fundația familiei Sergey Brin, care se concentrează pe probleme precum sărăcia și bolile.

În ultimii ani, Brin a făcut un pas înapoi din rolul său deținut în cadrul companiei Google, în 2019 renunțând la funcția de președinte al Alphabet, compania-mamă a Google, și trecând la un rol mai mult consultativ. În ciuda acestui fapt, contribuțiile sale la industria tehnologică și la societate în ansamblu au fost incomensurabile.

Sergey Brin, împreună cu Larry Page, a fost numit printre primii 100 de inovatori din lume sub 35 de ani de MIT Technology Review TR100. De asemenea, cei doi au obținut diplome onorifice de MBA de la IE Business School „pentru întruchiparea spiritului antreprenorial și acordarea impulsului creării de noi afaceri”, iar în 2004 le-a fost acordat premiul Marconi Foundation, considerat „cel mai înalt premiu în inginerie” .

Crede în potențialul dirijabilului

Pe lângă activitatea sa la Google, Brin a fost implicat într-o serie de alte afaceri. Sergey Brin a investit într-un nou tip de dirijabil numit „Airship Ventures”. Acest dirijabil, botezat Eureka, este o aeronavă în stil zeppelin, proiectată pentru a oferi tururi de lux în diverse orașe din Statele Unite, inclusiv San Francisco și Los Angeles. Eureka are o lungime de 246 de metri și o lățime de 78 de metri și poate transporta până la 12 pasageri în același timp.

Unicitatea dirijabilului Eureka constă în faptul că este una dintre cele mai mari aeronave de acest tip, fiind propulsat de patru motoare de 200 de cai putere. De asemenea, dispune de un sistem de navigație de ultimă generație, precum și de o serie de caracteristici avansate de siguranță.

Dirijabilul Eureka a fost folosit nu doar pentru efectuarea de tururi turistice, dar și pentru evenimente corporate și chiar pentru cercetare științifică. Experți NASA și reprezentanți ai Universității Berkeley din California au apelat la ajutorul dirijabilului proiectat de Brin pentru a studia calitatea aerului în zona Bay Area, iar cercetătorii de la United States Geological Survey l-au folosit pentru a studia resursele de teren și de apă.

Brin, un mare susținător al dirijabilelor, declara că acestea au potențialul de a revoluționa modul în care călătorim și transportăm bunuri. De altfel, Brin nu s-a rezumat doar la proiectul Eureka, ci a mers mai departe pe calea ideii ce o considera revoluționară investind în alte câteva companii de dirijabile, printre care World View Enterprises, care dezvoltă baloane la mare altitudine pentru cercetare și turism, și Hybrid Air Vehicles, care lucrează la un dirijabil hibrid ce poate transporta mărfuri.

Investiția lui Brin în Airship Ventures și în alte companii de dirijabile a stârnit un interes mare pentru acest tip de aeronavă. Datorită capacității lor de a parcurge distanțe lungi fără realimentare și a impactului redus asupra mediului, dirijabilele sunt pregătite să devină o parte din ce în ce mai importantă a peisajului transporturilor în anii următori.

Printre preocupările lui Brin se află și explorarea spațială, aducându-și aportul în acest sens prin investițiile pe care le-a făcut în companii precum Space Adventures și Planetary Resources.

În 2018, Brin a fost clasat pe locul al nouălea în topul celor mai bogate persoane din lume, cu o avere netă de peste 47 de miliarde de dolari, iar în septembrie 2021, potrivit Forbes, Brin avea o avere netă de aproximativ 105 miliarde de dolari americani.

Surse:

https://www.businessinsider.com/google-cofounder-sergey-brin-first-request-in-years-access-code-2023-2

https://www.forbes.com/profile/sergey-brin/?sh=d062ccb4b432

https://www.britannica.com/biography/Sergey-Brin

Vă mai recomandăm să citiți și:

Francois Renè de Chateaubriand, fondatorul romantismului în literatura franceză. „Dacă aţi primit o palmă, daţi patru înapoi, nu contează obrazul”

Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”

„Cod roșu” la Google. Compania-mamă a cerut ajutorul cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin

Operele de artă ale lui Paul G. Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, vândute pentru sume record

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase