Home » Cultură » Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”

Steve Wozniak, co-fondatorul Apple. „Scopul meu nu a fost să câștig o mulțime de bani. Ci să fac computere bune”

Publicat: 01.02.2023

Steve Wozniak, împreună cu Steve Jobs, a fost omul din spatele revoluției computerelor personale din anii 70 și 80. Antreprenor și inovator american în tehnologie computerizată, programator, inginer și specialist în calculatoare, Wozniak este co-fondatorul universului inovator Apple.

A jucat un rol esențial în dezvoltarea computerelor Apple I și Apple II, fiind creditat pentru diverse brevete Apple, cum ar fi Microcomputerul cu afișaj video și Aparatul pentru controlul digital al afișajului color PAL.

Steve Wozniak a primit mai multe diplome onorifice din partea unor institute prestigioase, cum ar fi „University of Colorado”, „North Carolina State University” și „Michigan State University” și a fost recompensat pentru aportul adus tehnologiei computerizate cu premii precum „Isaac Asimov Science Award”, oferit de Asociația Umanistă Americană, „ACM Grace Murray Hopper Award” și „National Medal of Technology”. De asemenea, a fost inclus în „Hall of Fame” de către Industry Week.

Scurtă biografie a lui Steve Wozniak

Stephen G. Wozniak s-a născut în 11 august 1950 la San Jose, California, dovedind preocupări pentru domeniul tehnologic încă din adolescență când a creat diverse dispozitive și jocuri electronice. Împreună cu Steve Jobs a fondat în 1976 Apple Computer, acum sub titulatura Apple Inc. În 1981, după ce a suferit răni grave în urma unui accident aviatic, Wozniak a părăsit temporar Apple, a revenit pentru a masteriza rezoluționarul calculator Macintosh după care a plecat definitiv din companie în 1985, an în care a primit Medalia Națională în domeniul Tehnologiei.

Woz, cum este cunoscut mai ales printre cunoscuți, a fost un student dezinteresat de școală, dar cu sclipiri evidente în matematică și fizică. Interesul pe care-l avea încă din adolescență pentru partea de electronică l-a cultivat și l-a dezvoltat cu timpul, devenind din ce în ce mai mare, cu toate asta, nu i-a plăcut prea mult studiul instituționalizat. A abandonat facultatea (University of Colorado) după doar un an însă după revenirea lui în California, s-a înscris la cursurile unei facultăți locale și apoi la Univesitatea din California.

Și-a proiectat un microcomputer

În 1971, a proiectat „Blue Box”, un dispozitiv pentru phreaking (piratarea în rețeaua telefonică fără a plăti apelurile la distanță lungă) pe care el și Jobs (fostul său coleg de liceu) l-au dezvoltat după care l-au pus în vânzare. La începutul anilor 1970, Wozniak a lucrat pentru mai multe firme de electronice, iar în  1975 s-a angajat la Hewlett-Packard Company. A colaborat, de asemenea, și cu pentru Homebrew Computer Club, un grup din zona Golfului San Francisco, care a creat unul dintre primele microprocesoare din lume, Intel Corporation 8080, lansat în 1975.
Era încă inginer stagiar la Hewlett-Packard când, în 1976, a proiectat propriul microcomputer, însă compania nu a fost interesată în dezvoltarea proiectului său. Însă Steve Jobs, care era și el membru Homebrew, crezând în ideile și potențialul lui Wozniak i-a propus să lucreze împreună.

Astfel, Jobs și Wozniak au creat Apple Computer, pornind cu un capital minim provenit din banii rezultați în urma vânzării mașinii lui Jobs și a calculatorului programabil al lui Wozniak. Inițial, firma și-a ținut activitatea în garajul familiei lui Jobs, acolo unde au realizat primele plăci de circuite pentru microcalculatoare. Mai târziu, cei doi au creat Apple II (finalizat în 1977), care includea o tastatură încorporată și un suport pentru un monitor color. Apple II, care a combinat ingineria genială a lui Wozniak cu simțul estetic al lui Jobs, a fost primul computer personal. În 1980, valoarea companiei lui Wozniak și a lui Jobs depășea deja 1 miliard de dolari, reprezentând la vremea respectivă cea mai rapidă ascensiune pe piață din istoria corporației, Wozniak devenind multimilionar.

Decorat de președintele american Ronald Regan

În anii care au urmat, Wozniak a proiectat noi componente hardware, cum ar fi unitatea de dischetă de 3,5 inch pentru Apple II și diverse componente ale sistemului de operare Apple și ale aplicațiilor sale software. Activitatea sa prolifică a luat sfârșit în 1981, atunci când s-a prăbușit în timp ce pilota avionul personal de mici dimensiuni, accident care i-a provocat o amnezie temporară, luând astfel pauză de la orice activitate care ținea de compania sa. A decis, între-timp, să se întoarcă la Berkeley pentru a termina cursurile de informatică și inginerie electrică necesare obținerii diplomelor, însă nici de data aceasta nu și-a terminat studiile.

Cu toate astea, a primit o diplomă de licență în inginerie electrică pe baza muncii și realizărilor de la Apple. În 1982 a revenit la Apple, iar în 1985 s-a retras definitiv din companie, imediat ce a fost decorat de președintele SUA Ronald W. Regan cu medalia națională în tehnologie, în anii care au urmat dedicându-se cauzelor filantropice, în special în sfera educației copiilor și predând, în sistem de voluntariat, cursuri în domeniul științei calculatoarelor.

Steve Wozniak are trei copii

De asemenea, a finanțat diferite proiecte în domeniul de care a fost pasionat de-a lungul vieții sale, devenind consilier sau membru al consiliului de administrație în cadrul mai multor companii. În 2009, a fost angajat ca om de știință la Fusion-Io, o companie americană care produce dispozitive de stocare solid-state de mare capacitate. Wozniak era în consiliul de administrație al companiei atunci când a decis să devină angajat cu normă întreagă.

După ce Fusion-Io a fost vândut către SanDisk în 2014, Wozniak a părăsit compania pentru a deveni om de știință șef la Primary Data, care era implicată în virtualizarea datelor; afacerea a fost închisă în 2018.

Stephen Wozniak (72 de ani) a fost căsătorit de patru ori și are trei copii.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Stephen-Gary-Wozniak

https://www.britannica.com/facts/Stephen-Gary-Wozniak

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Cod roșu” la Google. Compania-mamă a cerut ajutorul cofondatorilor Larry Page și Sergey Brin

Cofondatorul Neuralink plănuiește crearea unui tratament pentru orbire, bazat pe realitatea virtuală și augmentată

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice. „Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui că vei face”

Jeff Bezos, fondatorul Amazon și miliardar controversat

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase