Home » Cultură » Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali ai vremurilor noastre

Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanți intelectuali ai vremurilor noastre

Publicat: 25.04.2023

Lingvist, filosof, istoric și activist politic de renume mondial (unul dintre cei mai importanți intelectuali ai timpului nostru) Noam Chomsky (1928) este cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformaționale și pentru contribuțiile semnificative pe care le-a adus în domeniul lingvisticii teoretice (gramatica universală), revoluționând întreg sistemul lingvistic modern prin enunțul modelelor generative.

Pe lângă munca sa academică valoroasă avută în domeniul lingvisticii, Chomsky s-a remarcat în toată lumea și prin activitatea politică și mai ales poziția critică la adresa politicii duse de Statele Unite ale Americii (condamnând, în special, implicarea SUA în războiul din Vietnam) dar și a altor guverne.

Noam Chomsky s-a născut la 7 decembrie 1928, în Philadelphia, Pennsylvania, interesul pentru limbaj fiindu-i stârnit de tatăl lui, un erudit evreu care l-a intordus în complexitatea limbajului încă de la o vârstă fragedă. Chomsky a continuat să studieze lingvistica la Universitatea din Pennsylvania, unde și-a obținut doctoratul în 1955, apoi a urmat studiile facultății Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a și fost profesor de lingvistică și filosofie timp de peste o jumătate de secol.

Gramatica generativă

Cea mai importantă contribuție a lui Chomsky avută în domeniul lingvisticii este teoria sa despre gramatica generativă care susține că ființele umane vin pe lume cu o capacitate înnăscută de a dobândi un limbaj. „Dezvoltarea limbajului la individ trebuie să implice trei factori: dotarea genetică, care stabilește limitele pentru limbile realizabile, făcând astfel posibilă achiziția limbii; date externe, convertite în experiența care selectează o limbă sau alta în cadrul unei game restrânse; principii care nu sunt specifice facultății limbajului”.

Potrivit lui Chomsky, creierul uman conține un set de reguli sau principii care sunt universale pentru toate limbile și care ne permit să producem și să înțelegem un număr infinit de propoziții.

Chomsky și-a stabilit teoria lingvistică în 1965, odată cu „Aspecte ale teoriei sintaxei”, iar în 1975, cu „Structura logică a teoriei lingvistice”. Lucrările ulterioare din domeniul științelor cognitive i-au susținut afirmațiile. Influența lui Chomsky asupra lingvisticii este similară cu cea a lui Charles Darwin asupra evoluției și biologiei, ideile sale având implicații logice semnificative pentru diverse subiecte din psihologie și se extind, de asemenea, la științele cognitive, antropologie, sociologie și neurologie.

În 2005, Noam Chomsky a primit o bursă de onoare în cadrul Societății Literare și Istorice, doi ani mai târziu, în 2007, oferindu-i-se titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Uppsala. În 2008, a fost onorat cu Medalia Prezidențială, iar din 2009, Chomsky a devenit membru de onoare al Asociației Internaționale a Traducătorilor și Interpreților Profesioniști.

Noam Chomsky a fost pe lista dușmanilor lui Nixon

Chomsky a fost asociat cu Noua Stângă, o mișcare politică amplă, a cărei activitate s-a remarcat în special între anii 1960 și 1970, și care era  formată din activiști din lumea occidentală ce militau pentru o gamă largă de probleme sociale. A fost arestat de mai multe ori pentru activismul manifestat și a fost inclus pe „lista dușmanilor” președintelui Richard Nixon.

De altfel, interesul lui Chomsky pentru politică a început la o vârstă fragedă. Avea 11 ani când a scris un articol despre răspândirea fascismului în urma căderii Barcelonei, în timpul Războiului de Succesiune spaniol care a avut loc în 1714, iar la vârsta 12 sau 13 ani, s-a identificat pe deplin cu politica anarhistă, precum și cu „stânga antibolșevică”. A devenit interesat de politica anarhistă după ce a frecventat „librăriile de stânga”, în urma unei vizite cu familia la rudele din New York, Chomsky descriind mai târziu descoperirea anarhismului ca fiind „un accident norocos”.

Noam Chomsky a scris peste 100 de cărți

Profesorul Noam Chomsky este considerat cel mai mare gânditor politic în viață. Academician și activist, adevărat polimat, opera lui se remarcă prin claritatea viziunii sale și prin angajamentul pasionat, în cărțile lui abordând teme pornind de la situația politică din Orientul Mijlociu,  criza schimbărilor climatice, supravegherea guvernamentală și tehnologia dronelor și până la moștenirea lui Obama și personalitatea lui Trump, amenințarea războiului nuclear sau ascensiunea Chinei.

A apărut în aproximativ 160 de filme, documentare și seriale TV

În 2003, a fost lansat filmul documentar „Noam Chomsky: Rebel Without a Pause”, în regia lui Will Pascoe, o incursiune amănunțită în viața și opera Chomsky care reprezintă, de altfel, contribuțiile sale în domeniul lingvisticii, filosofiei și activismului politic. Documentarul prezintă o serie interviuri cu Chomsky, precum și cu diverși cercetători și activiști care au fost influențați de munca sa, imagini de arhivă cu discursurile și prelegerile lui Chomsky, dar și imagini din timpul activităților sale ca activist, inclusiv mărturii de la protestele împotriva războaielor din Vietnam și Irak.

„Noam Chomsky: Rebel fără pauză” explorează opiniile lui Chomsky asupra unei serii de subiecte, inclusiv politica externă a SUA, mass-media și natura limbajului și a gândirii. Filmul este generos și în informații informații despre viața personală a lui Chomsky, inclusiv despre educația sa într-o familie evreiască și despre relația cu soția lui, Carol.

Will Pascoe, care considera că ideile politice ale lui Chomsky nu au suficientă circulație, a intenționat prin acest documentar să îl prezinte publicului pe Chomsky ca un om lucid și activ chiar și la 70 de ani (cât avea atunci când a fost realizat filmul), o personalitate ce călătorește neîncetat prin lume, vorbind și scriind articole pe diverse teme actuale, angajându-se în activism politic și cercetare academică.

Noam Chomsky este ateu

Chiar dacă este ateu declarat, Chomsky apreciază totuși religia și și-a exprimat, adesea, admirația față de eforturile de organizare comunitară ale multor grupuri bisericești.

Într-un răspuns la o întrebare formulată pe un forum privind credința sa în Dumnezeu, Chomsky a afirmat că nu s-a lovit niciodată de vreun motiv pentru a crede așa ceva.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0368083/

https://www.discoverwalks.com/blog/united-states/top-10-remarquable-facts-about-noam-chomsky/

https://www.britannica.com/biography/Noam-Chomsky

Vă mai recomandăm să citiți și:

Unul dintre cei mai renumiți filosofi din lume spune că Inteligența Artificială este parțial conștientă

Filosoful Soren Kierkegaard: „Cea mai mortală boală este disperarea”

Cum credeau filosofii și mitologia Greciei Antice că va fi sfârșitul lumii?

5 lecții de viață de la Platon, unul dintre cei mai influenți filosofi din istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase