Home » Cultură » Margaret Thatcher, o „Doamnă de fier” cu pasiuni fine

Margaret Thatcher, o „Doamnă de fier” cu pasiuni fine

Publicat: 09.05.2023

Margaret Thatcher (1925 – 2013), supranumită și „Doamna de Fier”, așa cum a catalogat-o pentru prima dată un jurnalist militar sovietic în 1976, a fost unul dintre cei mai populari politicieni, prim-ministru al Regatului Unit între 1979 și 1990.

A fost prima femeie premier al Marii Britanii (a deținut funcția timp de trei mandate) și este considerată una dintre cele mai influente și controversate figuri din istoria modernă a țării.

Stilul de conducere al lui Thatcher a fost caracterizat de convingerile sale ferme și de refuzul de a da înapoi în fața opoziției sau a adversității.

A fost cunoscută pentru abordarea intransigentă a problemelor politice și pentru disponibilitatea de a se confrunta cu interese puternice, fie că era vorba de sindicate, guverne străine sau membri ai propriului partid.

Cum și-a primit porecla „Doamna de Fier”?

Pe 24 ianuarie 1976, un ziarist propagandist sovietic a publicat un articol în cotidianul Krasnaia Zvezda (Steaua Roşie) prin care condamna un politician britanic în devenire – Margaret Thatcher. Aceasta preluase conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, pe atunci partid de opoziție, cu mai puțin de un an înainte și își câștigase reputația de cruciată anticomunistă.

Publicația Krasnaia Zvezda, cunoscută ca purtător de cuvânt al armatei sovietice, a reacționat la un discurs în care Thatcher acuzase Moscova că urmărește să domine lumea. A fost o acuzație directă și îndrăzneață, dar nu deosebit de nouă, iar ziarul sovietic a venit cu o replică.

Numit „Zheleznaya Dama Ugrozhayet” („Doamna de fier exercită amenințări”), în articol Thatcher fusese comparată cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur.

I-a plăcut porecla primită

Thatcher nu a fost deranjată de noua titulatură, ba chiar și-a însușit-o, considerând-o un semn de putere și hotărâre, astfel că prima dată când a făcut referire la ea însăși ca fiind „Doamna de fier” a fost la scurt timp după apariția articolului sovietic, într-un discurs ținut la Selborne Hall, în cartierul londonez Southgate. „Mă aflu în fața dumneavoastră în această seară, în rochia Steaua Roșie, ușor machiată și cu părul blond puțin ondulat, eu, Doamna de Fier a lumii occidentale. Da, sunt o doamnă de fier”.

Trei ani mai târziu, Doamna de Fier a devenit prim-ministru britanic.

Chimistă, specialistă în drept fiscal și apoi… prim-ministru

Născută în Grantham, Lincolnshire, la 13 octombrie 1925, Margaret Hilda Thatcher, Baroneasa Thatcher de Kesteven a studiat chimia în cadrul Universității Oxford, înainte de a intra în politică, fiind cercetător în industria chimică și lucrând timp de patru ani pentru compania British Xylonite.

În 1951 s-a căsătorit cu un industriaș bogat, Denis Thatcher (n. 1915 – d. 2003), care i-a susținut ambițiile politice. Cuplul a avut gemeni, un fiu și o fiică, născuți în 1953.

În 1959 a fost aleasă în Parlamentul britanic ca membră a Partidului Conservator, urcând rapid în ierarhie și devenind liderul partidului în 1975. In anul 1979, în urma alegerilor generale, Baroneasa Thatcher devine premier.

Reforme și controverse

Mandatul de prim-ministru al lui Thatcher a fost marcat de o serie de reforme semnificative, atât pe plan intern, cât și internațional. Pe plan intern, prin politicile aplicate, a reușit să contribuie la stimularea creșterii economice și la reducerea inflației și a impozitelor. De asemenea, a supravegheat privatizarea multor industrii de stat, printre care British Telecom, British Airways și British Gas.

Pe scena internațională, Thatcher a jucat un rol-cheie în Războiul Rece, încheind o alianță strânsă cu președintele american Ronald Reagan și adoptând o poziție dură împotriva Uniunii Sovietice. Ayht fost o susținătoare puternică a NATO și a jucat un rol important în Războiul Falklands din 1982, în care Marea Britanie a reușit să respingă cu succes invazia argentiniană a Insulelor Falkland.

Reformele lui Thatcher nu au fost lipsite de controverse

Cu toate acestea, reformele lui Thatcher nu au fost lipsite de controverse, iar politicile sale au provocat profunde diviziuni. Mulți au criticat-o pentru modul în care a gestionat greva minerilor din 1984-1985, în urma căreia guvernul ei a înfruntat puternicul Sindicat Național al Minerilor într-o dispută severă și prelungită. Relația sa apropiată cu Reagan și sprijinul pentru invazia condusă de SUA în Grenada în 1983 au atras, de asemenea, critici.

A fost cunoscută pentru personalitatea sa marcată de o voință puternică și pentru capacitatea de a impune respect și loialitate, dar și pentru refuzul de a da înapoi în fața opoziției.

Thatcher a demisionat din funcția de prim-ministru în 1990, în urma unei contestații la adresa conducerii sale venite din interiorul propriului partid.

Gusturi fine în materie de bijuterii

Baroneasa Margaret Thatcher nu a fost doar o Doamnă de Fier, ci și o doamnă elegantă, o femeie pasionată de frumos și bijuterii.

Pe lângă costumele sale Aquascutum, Manolo Blahniks și gențile Asprey, Doamna de Fier avea o înclinație pentru bijuterii și ceasuri. Prefera perlele, acestea reprezentând un element de bază în accesorizarea ei vestimentară.

Una dintre cele mai faimoase bijuterii ale lui Thatcher a fost un colier de perle (primit cadou din partea soțului ei în perioada în care s-au cunoscut) pe care îl purta adesea la evenimente și discursuri importante. Colierul, care era realizat din perle mari, albe, a devenit un fel de marcă înregistrată a prim-ministrului și a fost adesea menționat în presă.

Mult mai puțin strălucitoare decât bijuteriile cu diamante, perele conferă un look conservator și sunt asociate cu regalitatea și aristocrația.

Pasiunea ei pentru perle nu a transformat-o într-o femeie cu aplecări către extravaganțe și excese, Margaret Thatcher deseori fiind văzută purtând aceleași obiecte vestimentare și bijuterii.

În ziua în care a demisionat, Margaret Thatcher a purtând o broșă Art Deco cu diamante de la Cartier, perle, inelul ei de cocktail cu ametist și o brățară din pietre de jasp, agat, jad, calcedonie și ochi de tigru învelite în aur.

Margaret Thatcher s-a retras de pe scena politică (din motive de sănătate) în 2002, un an mai târziu fiind profund afectată de pierderea soțului ei, Denis.

Baroneasa Thatcher a murit la 87 de ani, pe 8 aprilie 2013, în urma unui atac cerebral, la Hotelul Ritz din Piccadilly, unde locuia din decembrie 2012.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Margaret-Thatcher

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2013/04/08/irony-lady-how-a-moscow-propagandist-gave-margaret-thatcher-her-famous-nickname/

https://www.telegraph.co.uk/luxury/jewellery/closer-look-margaret-thatchers-penchant-jewellery-watches/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Maria Antoaneta, numită și „Doamna Datorie”. De ce au urât-o, de fapt, francezii?

Eva Peron, prima doamnă a Argentinei. Cum a câștigat adulația maselor

Filipa de Hainault, una dintre cele mai iubite regine din istoria Angliei

Valentina Vassilyeva, mama cu cei mai mulți copii din lume?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Dr. Mihai Niculescu, Părintele Nutriției spune adevărul despre DIETE și SLĂBIT, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”
Dr. Mihai Niculescu, Părintele Nutriției spune adevărul despre DIETE și SLĂBIT, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu ...
Racheta care ar putea trimite astronauți pe Marte într-un timp record
Racheta care ar putea trimite astronauți pe Marte într-un timp record
Record mondial! Un nepalez a escaladat vârful Everest pentru a 30-a oară
Record mondial! Un nepalez a escaladat vârful Everest pentru a 30-a oară
Un nou vaccin împotriva HIV a avut rezultate promițătoare
Un nou vaccin împotriva HIV a avut rezultate promițătoare
Maimuțele urlătoare din Mexic cad moarte din copaci din cauza căldurii extreme
Maimuțele urlătoare din Mexic cad moarte din copaci din cauza căldurii extreme
Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui
Se împlinesc 481 de ani de la moartea omului care ne-a învăţat că Pământul se învârte în jurul Soarelui
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
O nouă metodă de vindecare a leucemiei! Ce au descoperit cercetătorii elvețieni?
O nouă metodă de vindecare a leucemiei! Ce au descoperit cercetătorii elvețieni?
A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry
A fost deschisă o nouă anchetă în cazul morții actorului Matthew Perry
Un alpinist român a fost găsit mort pe Everest
Un alpinist român a fost găsit mort pe Everest
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa lui fără să-și vadă durerea alinată”
Cine a fost politicianul care i-a captivat pe români prin frumusețea sufletului: „N-a fost om care să bată la ușa ...
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
Astronomii au observat pentru prima dată coliziunea dintre două găuri negre din Universul antic
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer