Home » Cultură » Valentina Vassilyeva, mama cu cei mai mulți copii din lume?

Valentina Vassilyeva, mama cu cei mai mulți copii din lume?

Valentina Vassilyeva, mama cu cei mai mulți copii din lume?
Copii din mediul rural, din apropierea Moscovei, circa anii 1940. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2023

Printre recordurile lumii, există și performanța unei femei care a fost numită cea mai prolifică mamă din lume, o rusoaică din satul Șuia care a trăit în secolul al XVIII-lea, aceasta aducând pe lume 69 de copii. Valentina Vassilyeva a avut 27 de sarcini și a născut de 16 ori gemeni, de patru ori cvadrupleți și de șapte ori tripleți. 65 dintre cei 67 de copii au supraviețuit nașterii.

Valentina Vassilyeva deține recordul mondial pentru cei mai mulți copii născuți de o singură femeie. Vassilyeva a locuit într-o zonă rurală de lângă Moscova, Rusia, și a fost căsătorită de două ori în viața ei.

După moartea primului soț, femeia s-a recăsătorit și a avut un total de 69 de copii cu al doilea soț. Se spune că a născut 40 de copii în doar 27 de ani.

Cercetătorii pun la îndoială recordul femeii

Povestea ei a fost bine documentată și a fost verificată de Guinness World Records, făcând-o pe Valentina una dintre cele mai remarcabile și excepționale femei din istorie. Cu toate acestea, isprava ei este considerată imposibilă din punct de vedere medical, iar mulți experți sunt de părere că adevăratul număr de copii pe care i-a născut ar putea fi mult mai mic decât cel înregistrat.

În ciuda acestui record incredibil, se știe destul de puțin despre viața și personalitatea Valentinei Vassilyeva. A trăit într-o perioadă în care evidențele oamenilor de rând nu erau bine păstrate, astfel că povestea ei a fost transmisă mai departe doar pe cale orală, neexistând informații scrise și neapărat certificate, ceea ce a dus, de-a lungul vremii, la tot felul de speculații și intrigi născocite de mințile pline de imaginație ale unora și altora.

Ce scria presa de la acea vreme?

Se crede că familia Vassilyeva ar fi trăit în perioada anilor 1707-1782, Valentina având 27 de nașteri în intervalul 1725-1765, dintre cei 69 de copii, supraviețuind 67, Valentina decedând în jurul vârstei de 76 de ani. Acest caz a ajuns cunoscut la Moscova, în vremea în care a trăit mama eroină, prin intermediul înregistrărilor de la Mănăstirea din Nikolsk acolo unde erau trecute în evidență toate nașterile.

Despre asta au scris jurnaliștii de la BBC, titrând o publicației a epocii, „The Gentleman’s Magazine” și menționând că într-un articol publicat în respectivul ziar apărea povestea unui țăran, respectiv Feodor Vassilyev, la vremea publicării articolului, omul având 75 de ani. Feodor avea copii proveniți din două mariaje, respective 69 de copii în urma relației cu Valentina, plus alți 18 copii născuți de cea de-a doua soție a lui. BBC amintește și de precizările apărute în „Saint Petersburg Panorama”.

„În ziua de 27 februarie 1782, o listă venită de la Mănăstirea Nikolsk arăta că un țăran din districtul Shuya, pe numele său Feodor Vassilyev, care fusese căsătorit de două ori, avea 87 de copii. Prima sa soție a avut 27 de nașteri, aducând pe lume 16 perechi de gemeni, 7 perechi de tripleți și 4 perechi de cvadrupleți, iar cea de-a doua nevastă a lui Feodor Vassilyev a avut 8 nașteri, aducând pe lume 6 perechi de gemeni și 2 seturi de tripleți. F. Vassilyev avea pe atunci 75 de ani, iar 82 dintre copiii lui erau în viață.”

Ar fi suferit de hiperovulație

Dar toate aceste date nu au fost suficient de convingătoare și relevante pentru oamenii de știință ai zilelor noastre care au comentat pe marginea subiectului spunând că este destul de greu de certificat faptul că Valentina Vassilyeva a fost într-adevăr femeia cu cei mai mulți urmași din lume.

Conform teoriilor acestor cercetători, ar fi fost posibil ca femeia să aibă 27 de nașteri, însă au adus în discuție câteva aspecte.

Trebuie luată în considerație posibilitatea ca Valentina Vassilyev să fi suferit de hiperovulație (care se referă la producerea și eliberarea mai multor ovule într-un ciclu menstrual, ceea ce sporește șansele de a concepe gemeni fraterni.), dar cu toate astea, în mod aproape incredibil, femeia nu s-a confruntat cu fenomenul numit „sindromul geamănului dispărut” (atunci când o sarcină debutează firesc, doar că este prezentă ca o sarcina gemelară – cu doi feți monozigoți sau cu două ovule fecundate concomitent, dar care, pe parcursul evolutiv, unul dintre cei doi feți va involua sau se va opri complet din evoluție).

De ce au fost sceptici oamenii de știință?

Un alt aspect adus în discuție a fost și acela conform căruia corpul unei femei are nevoie să se refacă după naștere. Iar dacă Valentina ar fi avut atâtea nașteri precum s-a speculat, ar fi fost destul de greu pentru organism să-și revină, acesta fiind lipsit de nutrienți, ceea ce ar avea un efect riscant atât pentru mamă, cât și pentru făt.

O altă teorie care i-a făcut pe oamenii de știință să fie sceptici în ceea ce privește adevărul despre această mamă prolifică este legat și de stilul de viață din acea perioadă, mai ales în condițiile în care femeia provenea dintr-un mediu rural (reprezentat de condiții de igienă precare și lipsa accesului la serviciile medicale).

Ar fi avut Valentina timp să aibă 27 de sarcini în 40 de ani? Ar fi putut fi suficient de fertilă în jurul acelei vârste? S-ar putea spune că da. Mai ales dacă se ține cont de faptul că tripleții și cvadrupleții se nasc de obicei după termene mai scurte decât media.

„Dar veți auzi ocazional de persoane însărcinate la 40 de ani”

„Majoritatea femeilor nu rămân însărcinate după 44, 42 [de ani n.r.]”, spune James Segars, director al Diviziei de Științe Reproductive și Cercetare pentru Sănătatea Femeii de la Universitatea Johns Hopkins.

„Dar veți auzi ocazional de persoane însărcinate la 40 de ani. Însă capacitatea de a rămâne însărcinată scade cu fiecare sarcină, pe măsură ce travaliul succesiv afectează anatomia reproductivă a femeii. Și dacă doamna Vassiliev ar fi alăptat, așa cum ar fi de așteptat pentru o femeie de la țară care nu și-ar putea permite ajutorul unor asistente care să ajute la alăptarea copiilor ei, corpul Valentinei nu ar ovula”, ceea ce dă peste cap calculele și nașterile celor 69 de copii, într-o perioadă atât de scurtă de timp.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cei mai influenți copii din toate timpurile

Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii schimbă forma feței copiilor

O boală recent descoperită la copii ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine demența

De ce tații mai bătrâni transmit mai multe mutații genetice copiilor decât cei tineri?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase