Home » Cultură » Ralph Fiennes, cel mai îndrăgit „pacient englez” și unul dintre cei mai „feroce naziști”

Ralph Fiennes, cel mai îndrăgit „pacient englez” și unul dintre cei mai „feroce naziști”

Ralph Fiennes, cel mai îndrăgit „pacient englez” și unul dintre cei mai „feroce naziști”
Ralph Fiennes în rolul lui Amon Goth, „Lista lui Schindler”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.05.2023

Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes este un actor, producător de film și regizor englez. Interpret al lui Shakespeare, Fiennes a excelat pe scenă la Royal National Theatre, înainte de a se bucura de succesul obținut la Royal Shakespeare Company.

A jucat în peste 70 de filme, printre cele mai bune roluri ale sale fiind considerate acelea din The English Patient, Schindler’s List, The Grand Budapest Hotel, Quiz Show, A Bigger Splash, The Invisible Woman și Harry Potter and the Deathly Hallows (Part 2).

Referitor la rolul pe care l-a avut într-unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, The Schindler’s List (1993) (7 premii Oscar din 12 nominalizări), Fiennes spunea: „Cred că sunt momente pe care ești norocos să le ai ca actor, când ți se cere să faci parte din ceva care pare că va fi foarte important. Nici măcar nu am spus da. Nici măcar nu a fost nevoie să spun da – a fost de la sine înțeles”.

Spielberg l-a considerat genial

În filmul lui Steven Spielberg, Ralph Fiennes a jucat rolul lui Amon Göth, un comandant nazist brutal care a prezidat crimele industrializate din Polonia ocupată de germani, autorul unor acte comise extrem de dure și respingătoare, greu de crezut a fi săvârșite de o ființă umană și nu de un fel de monstru creat într-un laborator.

Intrarea în pielea unui personaj precum Amon Göth poate fi o perspectivă intimidantă pentru orice actor. Venit de pe scena teatrului și cu doar câteva credite de film la activ, la audiție, Fiennes l-a uimit pe Spielberg: „Ralph a făcut trei duble. Nici până în ziua de azi nu am văzut dubla doi și dubla trei. A fost absolut genial. După ce am văzut prima dublă, am știut că el era Amon. (…)Totul ține de subtilitate. Erau momente de bunătate care treceau prin ochii personajului și apoi se răceau instantaneu”, spunea regizorul Spielberg despre Ralph Fiennes și personajul său diavolesc interpretat în Lista lui Schiendler,  această schimbare instantanee și surprinzătoare a caracterului și a temperaturii comportamentale menționate de Spielberg fiind, în cele din urmă, o marcă distinctivă recurentă a interpretării lui Fiennes, actorul trecând fără efort de la o înfățișare asemănătoare cu ceva vag uman la una care transmitea și manifesta răul complet și total.

Pentru acest rol a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar și la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar. Nu a câștigat, dar a obținut premiul BAFTA la aceeași categorie și multe alte distincții primite din partea a numeroase grupuri de critici, printre care National Society of Film Critics și asociațiile criticilor de film din New York, Chicago, Boston și Londra. Interpretarea lui Göth i-a adus, de asemenea, un loc în lista celor mai bune 50 de personaje negative de film a Institutului American de Film.

Actor de teatru și apoi de film

Actorul Ralph Fiennes, de origine engleză, irlandeză și scoțiană, s-a născut la 22 decembrie 1962 în Suffolk, Anglia, fiind fiul cel mai mare dintre cei șase copii ai romancierei Jennifer Anne Mary Alleyne (Lash) și a fotografului Mark Fiennes. Patru dintre cei șase frați ai săi au făcut, de asemenea, carieră în domeniul artelor: Martha Fiennes, regizoare; Magnus Fiennes, muzician; Sophie Fiennes, producătoare; Joseph Fiennes, actor.

Un interpret notoriu al lui Shakespeare, Ralph Fiennes a cunoscut primul succes pe scena Teatrului Național Regal. Debutul în film și l-a făcut în anul 1992, odată cu rolul lui Heathcliff din filmul Wuthering Heights (La răscruce de vânturi) în care a jucat alături de Juliette Binoche.

În 1996, a jucat din nou alături de Juliette Binoche, într-unul dintre cele mai romantice filme de la Hollywood, „The English Patient” (Pacientul Englez), cei doi reunindu-se pentru a treia oară în filmul pe care Uberto Pasolini îl are în proiect, The return, o epopee istorică bazată pe Odiseea lui Homer, ce urmează să înceapă producția în Grecia în această primăvară, în regiunile Corfu și Peloponez, înainte de a continua în Italia.

Filme în care a jucat Ralph Fiennes

Alte filme impresionante în care Ralph Fiennes poate fi văzut sunt Strange Days (1995), Oscar and Lucinda (1997), filmul de animație The Prince of Egypt (1998), Sunshine (1999), filmele regizate de Neil Jordan The End of the Affair (1999) și The Good Thief (2002), Red Dragon (2002), Maid in Manhattan (2002), The Constant Gardener (2005), In Bruges (2008), The Reader (2008), cu Kate Winslet, filmul lui Kathryn Bigelow, câștigător al premiului Oscar – The Hurt Locker (2008), Clash of the Titans (2010), Great Expectations (2012) și The Grand Budapest Hotel (2014).

În 2011, Fiennes și-a făcut debutul ca regizor cu adaptarea cinematografică a thrillerului politic tragic Coriolanus (2011), tragedie a lui Shakespeare, în care a interpretat și personajul principal, alături de Gerard Butler și Vanessa Redgrave. Fiennes a câștigat un premiu Tony pentru interpretarea prințului Hamlet pe Broadway.

Aventuri cu o româncă

Fiennes a fost căsătorit cu actrița Alex Kingston, între 1993 și 1997, de care a divorțat în urma relației începute cu Francesca Annis (cu 18 ani mai în vârstă decât Fiennes). Cei doi s-au cunoscut când Fiennes l-a interpretat pe Hamlet pe scena teatrului londonez Hackney Empire, în 1995, iar Annis a jucat rolul mamei sale, Gertrude. Relația lor a durat 11 ani, despărțindu-se în februarie 2006, atunci când s-a scris că Fiennes avusese o aventură de doi ani cu o cântăreață româncă stabilită la Londra – Cornelia Crișan.

Deși Fiennes nu a vorbit niciodată despre această relație (în general fiind discret vizavi de viața sa privată), la momentul respectiv exaltarea româncei a determinat-o să facă diverse declarații prin presă privind modul în care aceștia s-au cunoscut oferind chiar detalii picante legate de momente intime ale lor. După întâlniri fierbinți care s-au întins pe parcursul a doi ani, Ralph Fiennes a pus capăt relației spunându-i iubitei româce faptul că nu poate reprezenta în viața ei mai mult decât un amant.

Fiennes s-a implicat într-o serie de cauze umanitare de-a lungul existenței sale, iar din 1999 a fost numit ambasador al UNICEF Marea Britanie.

La 3 martie 2001, a primit Premiul William Shakespeare din partea Teatrului Shakespeare din Washington, D.C, printre foștii laureați numărându-se Mel Gibson, Patrick Stewart, Lynn Redgrave, Kenneth Branagh și Kevin Kline.

Nu i-a plăcut Harry Potter, dar l-a atras rolul din film

A apărut în Harry Potter și Pocalul de Foc (2005) și Harry Potter și Ordinul Phoenix (2007), alături de actorul Gary Oldman, ambii jucând anterior roluri de răufăcători în filmele cu Hannibal Lecter: Fiennes l-a interpretat pe Francis Dolarhyde în Red Dragon (2002), iar Oldman l-a jucat pe Mason Verger în Hannibal (2001).

Rolul din Harry Potter a fost primit cu scepticism de actor, acesta nedeclarându-se fan al seriilor Harry Potter, iar cei care l-au convins să accepte rolul au fost membrii familiei, dar și provocarea de a interpreta un personaj precum Voldermort, personaj descris de J. K. Rowling autoarea romanului Harry Potter drept „cel mai malefic vrăjitor de sute și sute de ani. Un psihopat furios, lipsit de reacțiile umane normale la suferința altora, a cărui singură ambiție în viață este să devină atotputernic și nemuritor”.

După ce i-au fost arătate câteva concepții de pre-producție despre cum ar putea arăta personajul Voldemort, Fiennes a fost atras de perspectivele acestui personaj malefic: „Puștiul din mine căruia îi place să se costumeze și să fie rău a zis Da! Vreau să fac asta!”.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Ralph-Fiennes

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/ralph-fiennes-juliette-binoche-the-return-film-acquisition-bleecker-street-1235326158/

https://www.theguardian.com/film/2021/jan/28/ralph-fiennes-20-best-film-performances-ranked

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Pacientul englez”, o poveste remarcabilă despre iubire și suferință

Thespis, primul actor din istoria teatrului

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
O statuie veche de 3.400 de ani a lui Ramses al II-lea, recuperată de autoritățile egiptene
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Moartea lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod democratic la Kremlin
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Regele Norvegiei, cel mai bătrân monarh în viață din Europa, va participa la mai puține activități publice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
Angajații din toată lumea sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
Cum vor autoritățile din Milano să protejeze liniștea locuitorilor?
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
A fost găsit craterul din care s-a desprins „a doua Lună” a Pământului
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Ce rol au dat comuniștii Cetățuii Brașovului după Al Doilea Război Mondial?
Șeful celei mai mari organizații pentru căutarea vieții extraterestre spune că „este viață dincolo de Pământ” dar SUA nu au și nici nu au avut vreodată dovezi
Șeful celei mai mari organizații pentru căutarea vieții extraterestre spune că „este viață dincolo de Pământ” ...
Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga
Un studiu arată că oamenii inteligenți au tendința să fie de stânga
Clipitul nu doar umezește ochii, dar și crește puterea semnalului vizual, arată un nou studiu
Clipitul nu doar umezește ochii, dar și crește puterea semnalului vizual, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Câte ore are o săptămână?
Test de cultură generală. Câte ore are o săptămână?
Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?
Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?