Home » Cultură » Katharine Hepburn, vedeta de la Hollywood cu cele mai multe Oscaruri. „Nu poți schimba muzica sufletului”

Katharine Hepburn, vedeta de la Hollywood cu cele mai multe Oscaruri. „Nu poți schimba muzica sufletului”

Publicat: 14.05.2023

Descrisă, de-a lungul timpului, drept o mare vedetă, o femeie intransigentă, puternică, inteligentă, sigură pe ea, o actriță minunată, dar mai ales un om minunat, o incontestabilă sursă de inspirație, Katharine Hepburn (1907 – 2003) a fost considerată una dintre cele mai mari actrițe din istoria cinematografiei americane.

A jucat în peste 50 de filme, în decursul unei cariere de 66 de ani, fiind apreciată nu doar pentru talentul actoricesc, dar și pentru caracterul său puternic și spiritul independent. Spunea întodeauna ce gândea, avea încredere în ea și iubea să poarte pantaloni.

Am realizat cu mult timp în urmă că fustele sunt imposibile. De fiecare dată când aud un bărbat spunând că preferă o femeie în fustă, spun: „Încearcă una. Încearcă și tu o fustă”. „Port ce-mi place mie, ca să nu mai fie nevoie să-mi bat capul cu ce ar trebui să port”.

Patru Premii Oscar

Până la momentul publicării acestui articol, Katharine Hepburn, vedeta din Ghici cine vine la cină (1967), un film legendă al cinematografiei universale, și-a păstrat poziția de actriță cu cele mai multe Premii Oscar din toate timpurile. A obținut patru distincții ale Academiei Americane de Film.

Numită cea mai mare actriță a cinematografiei clasice de la Hollywood de către Institutul American de Film, Katharine Hepburn a câștigat cele mai multe Oscaruri din istoria acestor premii, la categoriile de interpretare. A fost nominalizată de 12 ori, prima dintre aceste nominalizări aducându-i premiul pentru cea mai bună actriță din Morning Glory (1933).

Al doilea Oscar a venit abia în 1968 pentru clasicul Ghici cine vine la cină (Guess Who’s Coming to Dinner,1967), apoi în anul următor pentru The lion in the winter.

Ultima nominalizare și ultima victorie a lui Hepburn a fost câștigată odată cu rolul din On Golden Pond, în 1982.

Nu a văzut niciodată până la final Guess Who’s Coming to Dinner

Ghici cine vine la cină, în regia lui Stanley Kramer, cu Sidney Poitier, Spencer Tracy, Katharine Hepburn și Katharine Houghton (nepoata lui Hepburn) în rolurile principale, film onorat cu două premii Oscar, nu a fost niciodată vizionat până la final de către Katharine Hepburn.

În anul în care a fost lansat pe marile ecrane, 1967, s-a stins din viață, la 67 de ani, la 17 zile după terminarea filmărilor, bunul și vechiul ei prieten, partener în 9 filme și inclusiv în Ghici cine vine la cină, dar partener al lui Hepburn și în afara platourilor de filmare timp de 26 de ani, actorul american Spencer Tracy – una dintre marile vedete ale Epocii de Aur de la Hollywood și primul actor american câștigător al două premii Oscar consecutive pentru cel mai bun actor.

Marea iubire a lui Katharine Hepburn

„Amintirile cu Tracy sunt mult prea dureroase pentru mine”, spunea Hepburn despre Tracy, cel care fusese mare ei iubire. Spencer Tracy avea o sănătate precară încă din 1963, atunci când i-a fost descoperit un edem pulmonar, iar în 1965, în urma unei operații la prostată, situația s-a complicat și mai mult, motiv pentru care au fost concepute două scenarii ale filmului Ghici cine vine la cină, actorii filmând două versiuni ale acestei producții: una alături de Tracy, alta fără prezența lui Tracy.

Ultima scenă din Guess Who’s Coming to Dinner, ale cărei filmări au durat o săptămână, a reprezentat și ultima scenă filmată vreodată de Spencer Tracy. La final a fost ovaționat în picioare de către toți membrii echipei.

Scurtă biografie

Katharine Hepburn s-a născut la 12 mai 1907, în Hartford, Connecticut, fiind a doua din cei șase copii ai unei familii de oameni cu o mentalitate progresistă care și-au încurajat mereu copiii să fie independenți și liberi în gândire.

Hepburn a fost educată la Bryn Mawr College din Pennsylvania, unde a studiat istorie și filozofie. După facultate, a început să joace în producții de teatru, în 1928 făcându-și debutul pe Broadway în piesa de teatru These Days.

În 1932, Hepburn a apărut în primul ei film, A Bill of Divorcement, în regia lui George Cukor, producție cu mare succes atât la public cât și la critici.  În anii care au urmat, Hepburn a apărut într-o serie de filme importante pentru cariera ei printre care Little Women (1933), Morning Glory (1933) – care i-a adus primul Oscar din carieră pentru cea mai bună actriță și The Philadelphia Story (1940).

Apreciată și respectată de colegii ei acotri, Hepburn era cunoscută pentru personalitatea puternică și spiritul independent, caracteristici care deseori au adus-o în conflict cu directorii de studiouri, insistând să dețină controlul asupra propriilor proiecte și refuzând de multe ori roluri pe care nu le considera potrivite pentru ea.

O altă amprentă a caracterului său era și spiritul liber pe care-l manifesta chiar și atunci când venea vorba despre vestimentație. Katharine Hepburn, o femeie sofisticată și elegantă, prefera pantalonii, mai ales cei cu talie înaltă, pe care-i purta nu doar în viața de zi cu zi, dar chiar și în filmele în care era distribuită.

Cariera actriței a continuat să înflorească de-a lungul anilor 1940 și 1950, prestațiile sale remarcabile aducându-i, în toată cariera sa, patru Premii Oscar, plus alte numeroase onoruri și distincții, inclusiv Medalia Prezidențială a Libertății pe care a prmit-o în 1991.

Pe lângă cariera cinematografică, Hepburn a fost cunoscută și pentru spiritul filantropic, dovedindu-se a fi o susținătoare vocală a numeroase cauze, inclusiv a drepturilor femeilor, a ecologismului și a artelor.

Un mariaj, o singură mare iubire, niciun copil

Actrița Katharine Hepburn a fost căsătorită o singură dată, cu brokerul din Philadelphia, Ludlow Ogden Smith, mariajul lor durând din 1928 și până în 1941, odată cu divorțul de acesta, Katharine începând un capitol nou și notabil din viața ei, relația de amor (pe care nu a oficializat-o niciodată) cu actorul Spencer Tracy, iubirea lor durând până la moartea lui Tracy, în 1967.

Hepburn, una dintre cele mai influente actrițe ale timpului său, și o adevărată icoană a cinematografiei americane, s-a stins din viață la 29 iunie 2003, la vârsta de 96 de ani. Actrița nu a avut copii.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Katharine-Hepburn

https://www.imdb.com/title/tt0061735/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://movieweb.com/actors-most-oscars/

https://www.mentalfloss.com/article/623738/katharine-hepburn-actor-facts

Vă mai recomandăm să citiți și:

Jane Fonda, cea mai activistă actriță

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Joan Crawford, actriță adorată și mamă imperfectă

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase