Home » Cultură » Etta James, una dintre cele mai mari voci ale blues-ului american

Etta James, una dintre cele mai mari voci ale blues-ului american

Etta James, una dintre cele mai mari voci ale blues-ului american
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.05.2023

Etta James, pe numele său întreg Jamesetta Hawkins (1938 – 2012), a fost o cântăreață americană ale cărei interpretări muzicale, punctate de o voce puternică, au reprezentat diferite genuri, inclusiv gospel, blues, jazz, R&B, rock and roll și soul.

James și-a început cariera muzicală în anii 1950 și a devenit rapid o senzație cu hituri precum „The Wallflower (Dance with Me, Henry)” și „Good Rockin’ Daddy”. „The Wallflower (Dance with Me, Henry)” a fost reeditat la Kent Records și a fost lansat sub numele „Roll with Me, Henry” (în 1960), Etta James primind un premiu Grammy Hall Of Fame pentru înregistrarea cântecului din 1955.

A continuat să imprime și să cânte pe parcursul anilor 1960 și 1970, câștigându-și reputația de a fi una dintre cele mai dinamice interprete live ale timpului său.

Unul dintre cele mai cunoscute cântece

Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale lui Etta James este „At Last” (lansat în 1960), o baladă romantică care a devenit un clasic în muzică, alte câteva hituri ale artistei fiind și „I’d Rather Go Blind”, „Tell Mama” și „Something’s Got a Hold on Me”.

Etta James s-a luptat cu dependența de droguri și cu probleme personale de-a lungul vieții, dar a continuat să facă muzică și să cânte până la moartea sa, în 2012. În 1993, James a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame și a primit numeroase alte onoruri și premii pentru contribuția adusă muzicii.

A fost crescută în mare parte de familii adoptive

Clasată pe locul 19 în topul VH1 100 Greatest Women of Rock & Roll și votată a 62-a cea mai mare artistă rock ‘n’ roll din toate timpurile, de către populara revistă Rolling Stone, Etta James a fost una dintre cele mai mari cântărețe, o forță a naturii cu o voce inconfundabilă, o adevărată legendă a cărei influență s-a extins dincolo de blues și rhythm and blues pentru a cuprinde rock and roll, soul, funk și nu numai.

Etta James a venit pe lume la 25 ianuarie 1938, în Los Angeles, California, mama ei, cântăreață de gospel cu jumătate de normă, având doar 14 ani când a născut-o. James a fost crescută în mare parte de familii adoptive, iar la vârsta de 5 ani a început să cânte în corul unei biserici baptiste din Los Angeles. La 14 ani, a format împreună cu un grup de prietene trupa „The Creolettes” care a dus în cele din urmă la semnarea unui contract de înregistrare cu Modern Records, în 1954, la scurt timp după aceea, tânăra și talentata cântăreață întâlnindu-l pe muzicianul Johnny Otis, care a luat-o sub aripa sa. Otis a schimbat numele trupei în „The Peaches”, iar Jamesetta în numele de scenă Etta James. La începutul anului 1955 a fost lansat single-ul „Dance with Me, Henry”, care a ajuns pe primul loc în clasamentul Hot Rhythm & Blues Tracks. Datorită acestui succes, The Peaches a obținut un loc în deschiderea turneului național al lui Little Richard.

Dependență de droguri și alcoolism

După ce a părăsit trupa, Etta a semnat un contract cu legendara casă de discuri Chess Records. Împreună cu cântărețul Harvey Fuqua a înregistrat single-urile „If I Can’t Have You” și „Spoonful”, iar cu piesa „All I Could Do Was Cry” (1960), Etta a avut primul succes solo. În același an, a fost lansat albumul ei de debut „At Last!”, care oferea o gamă variată de standarde de jazz, melodii de blues, elemente de Doo-Wop și Rhythm & Blues.

Etta James
Sursa foto: Profimedia

În anii ’70, Etta James a continuat să înregistreze și au fost lansate mai multe albume, deși nu a mai ieșit pe piața muzicală cu mari hituri. În 1978, a cântat în deschiderea trupei The Rolling Stones și în cadrul legendarului Festival de Jazz Montreux din Elveția. După ce a părăsit casa de discuri Chess Records, a încetat să mai lucreze o perioadă de timp, confruntându-se, în acest timp, cu mari probleme personale, inclusiv dependența de droguri și alcoolismul.

În 1989, Etta a semnat cu Island Records și au fost lansate albumele „Seven Year Itch” și „Stickin’ to My Guns”, trei ani mai târziu, a urmat LP-ul „The Right Time (la Elektra Records), iar în 1992 Etta James a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

„Moștenirea ta este și va fi pentru totdeauna o sursă de inspirație”

Cu albumul „Mystery Lady: Songs of Billie Holiday” (1993), prin care i-a adus un tribut cântăreței americane de jazz Billie Holiday, Etta James a câștigat primul său premiu Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare vocală de jazz”, iar zece ani mai târziu a fost onorată cu premiul Grammy pentru întreaga carieră. Următorul premiu Grammy (la categoria „Cel mai bun album de blues contemporan”) l-a obținut pentru „Let’s Roll” în 2005.

În noiembrie 2011 a fost lansat ultimul ei album, „The Dreamer”, iar la 20 ianuarie 2012, Etta James a murit la Riverside Communiy Hospital din Riverside (California), după ce fusese diagnosticată cu leucemie. James suferea, de asemenea, de demență și hepatită. S-a stins din viață cu doar cinci zile înainte de a împlini 74 de ani și la doar trei zile după moartea lui Johnny Otis, cel care o descoperise în anii ’50.

După moartea sa, Etta James a fost înmormântată la cimitirul Inglewood Park din Inglewood, California. Pe piatra funerară a artistei scrie: „Moștenirea ta este și va fi pentru totdeauna o sursă de inspirație”.

Etta James a fost căsătorită cu Artis Mills, din 1969 și până la moartea ei în 2012, cuplul având doi copii: Donto James și Sametto James.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0416483/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Etta-James

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tina Turner, regina Rock’n’Roll: „Câteodată trebuie să lași totul să curgă, să te purifici”

Maggie Smith, una dintre cele mai bune actrițe britanice care a cucerit Hollywood. „Spune-ți părerea, chiar dacă îți tremură vocea”

Vocea lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, va putea fi auzită din nou

Frank Sinatra – La voz (vocea). De ce a fost Sinatra atât de special?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase