Home » Cultură » Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți autori germani. „Vorbirea este însăși civilizația”

Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți autori germani. „Vorbirea este însăși civilizația”

Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți autori germani. „Vorbirea este însăși civilizația”
Thomas Mann, circa 1910. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.06.2023

Marcant scriitor și romancier german (născut la 6 iunie 1875, în Lübeck, Germania, și decedat la 12 august 1955 în Elveția), fiu al unui prosper comerciant și crescut într-un mediu cultivat și stimulant din punct de vedere intelectual, înconjurat de cărți și expus la diverse idei artistice și filozofice, Thomas Mann a studiat la Munchen, orașul în care a trăit și a scris o bună perioadă de timp (între 1891 și 1933).

Educația timpurie a lui Mann a fost diversă, incluzând studii de istoria artei, istorie și economie. Cu toate acestea, dragostea sa pentru literatură și scris a fost cea care l-a determinat în cele din urmă să urmeze o carieră de scriitor. A început să scrie povestiri scurte și eseuri, iar prima sa operă publicată, „Micul domn Friedemann”, a apărut în 1898. Lucrările de debut ale lui Mann au fost influențate de romantismul și simbolismul german, în cele din urmă dezvoltându-și propriul stil unic, caracterizat de simțul său ascuțit al psihologiei umane și al problemelor societății.

În 1929, Thomas Mann fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură „în principal pentru marele roman Casa Buddenbrook (publicat în 1901), roman care de-a lungul anilor a fost întâmpinat cu o constantă și notabilă apreciere fiind considerat o operă clasică a literaturii contemporane”. Romanul relatează declinul unei familii de negustori bogați de-a lungul a patru generații și explorează teme precum tensiunea dintre individualism și așteptările sociale, rolul artistului în societate și decăderea valorilor tradiționale.

Un critic vocal al fascismului și al nazismului

Mann a fost cunoscut pentru profundele sale intuiții și concepții filozofice și psihologice, explorând teme complexe precum condiția umană, moralitatea, politica și decăderea societății burgheze.

A fost un critic vocal al fascismului și al nazismului, parte din operele sale fiind interzise de regimul nazist din Germania, presiunea nazistă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial determinându-l, în cele din urmă, să plece în exil în Franța și Elveția (1933). În 1939, a reușit să ajungă în Statele Unite ale Americii, la 23 iunie 1944, primind cetățenia americană. În 1952, Thomas Mann a revenit în Elveția, trei ani mai târziu, la 12 august 1955, decedând.

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Thomas Mann

Printre cele mai cunoscute opere ale lui Mann se numără „Buddenbrooks” (1901), considerată una dintre cele mai importante nuvele ale secolului XX. Înainte de a fi interzisă și arsă de regimul nazist, cartea, a cărei narațiuni s-a întins pe aproape 1000 de pagini, s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Germania. „Buddenbrooks”, ca și alte opere ale lui Thomas Mann, a fost considerată ca fiind critică la adresa regimului nazist, publicarea și punerea ei în circulație fiind văzute ca o amenințare la adresa sistemului propagandist nazist. De asemenea, deși Thomas Mann nu era evreu, soția sa, Katia Mann, provenea dintr-o familie evreiască, fapt care, combinat cu poziția sa antinazistă, a făcut ca operele lui să devină o țintă a politicilor antisemite ale regimului nazist, despre „Buddenbrooks” regimul nazist spunând că este un roman „degenerat”, nefiind deloc conform cu ideologia lor rasistă.

„Buddenbrooks” prezintă declinul unei familii burgheze bogate, înfățișând teme legate de decadență, decădere morală și de dispariția gloriei aristocrației tradiționale. Regimul nazist, pe de altă parte, a încercat să promoveze o viziune glorificată a culturii și istoriei germane și a considerat că opera lui Mann critică idealurile și valorile lor.

Operele lui Mann sunt cunoscute pentru simbolismul bogat

Operele lui Mann sunt cunoscute pentru simbolismul lor bogat, pentru narațiunile complicate și pentru profunzimile psihologice pe care le emană. Scrierile lui Mann reflectă adesea observația sa ascuțită asupra condiției umane.

„The magic mountain”, roman scris începând cu anul 1912 și publicat prima dată în Germania, în 1924, și „Death in Venice” (publicat în 1912 – o poveste încărcată de simboluri despre estetism și decadență) sunt considerate capodopere printre operele lui Thomas Mann.

Mann a mai scris „Doctor Faustus” (operă începută în 1943 și finalizată în 1947) – Acest roman, conceput în timpul exilului lui Mann în Statele Unite, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este o repovestire modernă a legendei lui Faust și explorează relația dintre artă și politică, reflectând dezamăgirea lui Mann față de ascensiunea fascismului în Europa. Alte opere remarcante sunt și „Joseph and his brothers” (scrisă de-a lungul a 16 ani și publicată în 1933) și „Confessions of Felix Krull”. Personajul Felix a fost conturat întâi într-o scurtă povestire, scrisă în 1911 și publicată în 1936 în „Stories of Three Decades”, împreună cu alte 23 de povestiri scrise între 1896 și 1929, anul în care Thomas Mann a primit și Nobelul Pentru Literatură.

Thomas Mann a avut o viață personală turbulentă

Stilul scriitoricesc al lui Mann a fost caracterizat de o atenție meticuloasă la detalii, de un simbolism bogat și de o stăpânire magistrală a limbajului, bazându-se adesea pe cunoștințele sale literare, filozofice și culturale foarte vaste.

Thomas Mann a avut o viață personală turbulentă, cu lupte legate de sexualitatea sa, depresie și relații tensionate cu membrii familiei.

Mann s-a căsătorit în 1905 cu Katia Pringsheim, fiica unei importante familii evreiești, cu care a avut șase copii. Homosexualitatea lui Mann, cu care se confrunta încă din adolescență, a rămas în mare parte ascunsă de ochii publicului, deși a influențat o mare parte din scrierile sale.

Petiție pentru salvarea casei

În noiembrie 2016, Germania a cumpărat cu 13,2 milioane de dolari casa din California în care a locuit scriitorul Thomas Mann, cu intenția de a o conserva, asta după ce temerile că va fi vândută după demolare – valorând doar terenul pe care se află – au provocat indignare în rândul fanilor germani ai autorului.

Trei mii de curatori și scriitori – printre care și Herta Müller, laureată a premiului Nobel – au semnat o petiție online pentru salvarea casei, după ce aceasta a fost scoasă pe piață la un preț cerut de 15 milioane de dolari.

Thomas Mann, autor de romane, nuvele, poeme, eseuri și poezii, s-a stins din viață la 12 august 1955, la Zurich, Elveția, la vârsta de 80 de ani.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1929/mann/biographical/

https://www.britannica.com/biography/Thomas-Mann

https://www.theguardian.com/books/2016/nov/18/germany-buys-california-home-where-writer-thomas-mann-lived-in-exile

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ce are Iașiul deosebit de-l cântă poeții și-l preamăresc scriitorii?”

Ady Endre, poetul transilvăneano-maghiar

Lord Byron, poetul tuturor pasiunilor. „Deși de moarte strașnic ne ferim, totuși un sfert din viață noi dormim”

Charles Baudelaire, unul dintre cei mai influenți poeți ai secolului al XIX-lea

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase