Home » Cultură » Faye Dunaway, o hoață clasică de la Hollywood. „Sunt o singuratică”

Faye Dunaway, o hoață clasică de la Hollywood. „Sunt o singuratică”

Faye Dunaway, o hoață clasică de la Hollywood. „Sunt o singuratică”
Faye Dunaway în filmul „Mommie Dearest”, 1981. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.06.2023

Blonda glacială și elegantă, o actriță dotată cu un talent deosebit și o interpretă desăvârșită a rolurilor feminine complexe, reprezentând femei pline de voință, Faye Dunaway a jucat în peste 50 de filme.

Prestațiile sale actoricești au fost recompensate de-a lungul timpului cu mai multe premii dintre care și un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru apariția în Network (1977), asta după ce marea distincție hollywoodiană o curtase cu ani în urmă, după ce a jucat în filmele de succes Bonnie and Clyde (1968) și Chinatown (1975), ratând în aceste două rânduri premiul pentru cea mai bună actriță în favoarea lui Katharine Hepburn (Guess Who’s Coming at Dinner) și a lui Ellen Burstyn (Alice Doesn’t Live Here Anymore).

Așadar, după un Oscar, un premiu Primetime Emmy, trei Globuri de Aur și un premiu BAFTA, în 2011 Guvernul Franței a numit-o pe Faye Dunaway Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor.

Faye Dunaway și-a câștigat, meritat, statutul de adevărat star hollywoodian, fiind una dintre actrițele care a strălucit în toate rolurile în care a fost distribuită, întruchipând farmecul, puterea și talentul.

Marele succes din Bonnie și Clyde

Născută prematur la 14 ianuarie 1941 în Bascom, Florida, Dorothy Faye Dunaway a fost fiica lui MacDowell Dunaway Jr., ofițer de carieră în armată și lui Grace April Smith. Regină a Frumuseții, în adolescență, Faye Dunaway s-a orientat către actorie de timpuriu, urmând studiile universității de arte teatrale din Boston. A primit sarcina de invidiat de a alege între o bursă Fulbright la Academia de Muzică și Arte Dramatice din Londra și un rol în producția de pe Broadway „A Man For All Seasons”, ca membră a Academiei și Teatrului Național American. A ales cea de-a doua variantă, bucurându-se de o carieră fructuoasă pe scenă în următorii doi ani, încununată de apariții în piese de teatru precum „After the Fall” și „Hogan’s Goat” (o producție off-Broadway din 1967). Tot în 1967, a impresionat publicul și criticii de film cu rolul lui Bonnie Parker, jefuitoarea de bănci din timpul Marii Crize, în controversatul film Bonnie and Clyde al lui Arthur Penn. Prestația ei i-a adus nominalizări la Oscar și la Globul de Aur și i-a oferit o cale directă spre prima linie a doamnelor valoroase de la Hollywood într-un timp incredibil de scurt.

Bonnie and Clyde, în care l-a avut partener pe Warren Beatty (frumosul amorez din Splendor in the Grass, 1961) a fost recompensat cu 23 de premii, dintre care două Oscaruri.

Atunci când Warren Beatty a fost angajat ca producător al filmului Bonnie and Clyde, sora sa, actrița Shirley MacLaine, a reprezentat o opțiune puternică pentru rolul principal feminin – Bonnie – însă în momentul în care Beatty a decis să joace el însuși rolul lui Clyde, din motive evidente, a decis să nu o folosească pe MacLaine în această producție.

Înainte să înceapă filmările pentru Bonnie and Clyde, lui Faye Dunaway i s-a cerut să slăbească aproximativ 11 kilograme (avea o înălțime de 1,70 metri), prin urmare actrița a trecut la un regim alimentar destul de drastic pe care l-a ținut timp de câteva săptămâni.  Mai mult, pentru a accelera procesul slăbirii, purta o centură cu greutăți de 12 kilograme și alte două mai mici la încheieturile mâinilor, pe care le dădea jos doar la culcare și în timp ce făcea baie.

Să spunem că „Bonnie and Clyde” a fost primul rol mare cu care m-am conectat într-un mod important… cel mai apropiat de mine, o fată frustrantă din sud care vrea să se afirme. O cunoșteam dinainte. (Faye Dunaway)

Faye Dunaway a debutat în cinematografie în 1967, odată cu rolul din The Happening, în regia lui Elliot Silverstein, din distribuția căruia au mai făcut parte actorii Anthony Quinn, Michael Parks și George Maharis. Această performanță l-a determinat, mai apoi, pe regizorul Otto Preminger să-i ofere un contract pentru șase filme. Primul film din acest contract, Hurry Sundown, i-a avut ca protagoniști pe Michael Caine și Jane Fonda, dar Dunaway a considerat că este atât de dificil să lucreze cu celebrul și furtunosul Preminger încât a cerut să i se încheie contractul.

Zece dintre cele mai bune filme în care a jucat Faye Dunaway sunt Dunston Checks In (1996), Little Big Man (1970), Mommie Dearest (1981), Network (1976), Barfly (1987), The Thomas Crown Affair (1968), Eyes of Laura Mars (1978), The Four Musketeers (1974), Bonnie and Clide (1967) și Chinatown (1974).

Viața amoroasă

Deși nu a fost foarte deschisă cu presa în ceea ce privește detaliile legate de latura personală a vieții ei, despre Faye Dunaway se știe că a fost căsătorită de două ori și că a avut câteva relații mediatizate.

Prima căsătorie a lui Dunaway a fost cu muzicianul rock Peter Wolf, în 1974, de care a divorțat în 1979. S-a căsătorit apoi cu fotograful Terry O’Neill în 1983, de care s-a despărțit în 1986, în urma relației cu el rezultând un copil, Liam Dunaway O’Neill, acesta urmând cariera mamei sale.

S-a scris despre Dunaway că a fost implicată în povești de amor cu mai mulți bărbați notabili din industria cinematografiei, printre care actorii Marcello Mastroianni (cu care s-a iubit timp de trei ani și pe care l-a părăsit pentru că acesta nu a vrut să divorțeze de soția lui) și Robert Duvall, precum și regizorul Roman Polanski. De asemenea, deși s-a crezut că au avut o relație, în ciuda chimiei lor incontestabile în rolul de tâlhari rebeli fără cauză, Dunaway și partenerul ei din Bonnie și Clyde, Beatty, nu s-au întâlnit niciodată în afara platourilor de filmare. „Amândoi știam că va fi sfârșitul relației pe ecran”, spune ea. „Este o idee proastă. Devii foarte derutant. Este exact același motiv pentru care doctorii nu-și operează familiile. Nu vrei să aduci cu tine pe platou acel bagaj personal, dacă vrei să îți faci treaba în cele mai bune condiții”.

„Sunt o singuratică, dar mereu mă gândesc că mi-ar fi plăcut să am un partener de viață potrivit. Aș vrea, dacă aș găsi acea persoană”, declara actrița cu ceva timp în urmă, la vârsta de 75 de ani, atunci când încă mai spera la o dragoste așa cum a visat.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Faye-Dunaway

https://www.theguardian.com/film/2023/jan/12/faye-dunaways-10-best-performances-ranked

https://www.tcm.com/tcmdb/person/54088%7C50849/Faye-Dunaway/#overview

https://people.com/movies/faye-dunaway-reveals-the-famous-men-she-slept-with-those-she-didnt/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cine au fost Bonnie și Clyde, cuplul criminal notoriu din timpul Marii Crize

Bette Davis, regina de la Hollywood. „Nu veți fi niciodată mai fericiți decât vă așteptați. Pentru a vă schimba fericirea, schimbați-vă așteptările”

Charles Bronson, durul de la Hollywood. „Cred că arăt ca o carieră de piatră pe care a dinamitat-o cineva”

Două neveste, multe amante, 8 copii și o carieră onorabilă în film. Clint Eastwood, seniorul de la Hollywood

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase