Home » Cultură » Test de cultură generală. A fost Albert Einstein repetent la matematică?

Test de cultură generală. A fost Albert Einstein repetent la matematică?

Test de cultură generală. A fost Albert Einstein repetent la matematică?
Foto: NASA/Domeniu Public
Publicat: 22.06.2023

O „informație” potrivit căreia Albert Einstein a rămas repetent la matematică a fost invocată de mai multe ori de-a lungul anilor. Este acesta adevărul sau e doar un mit?

A fost Albert Einstein repetent la matematică? Nu există nicio înregistrare conform căreia Einstein să fi greșit sau să fi obținut vreodată note mici la matematică.

Albert Einstein a fost un student bun, cu note excepționale la matematică și știință, potrivit biografiei scrise de Albrecht Folsing.

A fost Albert Einstein repetent la matematică?

Afirmația că Einstein ar fi fost un student slab este doar un mit. O altă versiune a acestui mit spune că Einstein a revoluționat fizica fără să fi obținut vreodată o diplomă de licență, ca și cum ar spune că studiile superioare sunt pur și simplu o pierdere de timp.

Adevărul este că Einstein și-a primit diploma de predare de la Politehnica din Zurich (Elveția) în 1900 și doctoratul de la Universitatea din Zurich în 1905 (teza sa de doctorat a fost despre dimensiuni moleculare).

O altă versiune a mitului afirmă că Einstein și-a dezvoltat teoriile revoluționare în timp era angajat ca un simplu funcționar de brevete, o poziție echivalentă cu cea a unui poștaș.

Deși este adevărat că Einstein a lucrat ca funcționar de brevete, el nu a făcut asta pentru că nu era calificat să predea fizică. Pur și simplu, încă nu își găsise un post de profesor în acel moment al vieții sale (1900-1908).

În ce a constat, de fapt, slujba de funcționar a lui Einstein?

În plus, munca de funcționar de brevete nu era una banală, de „plimbare” a documentelor. Mai degrabă, agenții evaluau brevetele pentru cele mai recente invenții din domeniul lor și, prin urmare, trebuia să înțeleagă știința de ultimă oră. Einstein a fost desemnat să evalueze brevetele pentru invenții electromagnetice, explică dr. Christopher S. Baird, de la West Texas A&M University (SUA).

Aceste dispozitive erau supuse la întrebări științifice despre semnale, lumină și timp; aceleași întrebări cu care Einstein lucra în dezvoltarea Teoriei Relativității. În acest fel, slujba lui de funcționar de brevete a fost una extrem de tehnică și de valoroasă, fapt ce l-a condus pe Einstein la descoperirile sale.

Succesul lui Einstein pare a fi o combinație rară de geniu înnăscut, curiozitate, pasiune pentru fizică și, bineînțeles, educație. Partea educațională este prea des denaturată. Poate că acest mit a supraviețuit atât de mult timp pentru că este tentant pentru fiecare școlar să își justifice notele proaste spunând că el este următorul Einstein.

Vă recomandăm să citiți și:

William Shatner, căpitanul din Star Trek care a ajuns în spațiu

Steve Irwin, cel mai renumit și mai iubit „vânător de crocodili”

Vincent van Gogh: „Prin picturile mele vreau să transmit ceva mângâietor, la fel cum muzica aduce mângâiere”

Kirk Douglas: „Dacă vrei să ştii mai multe despre un bărbat, ajunge să vezi pe cine-a luat de nevastă”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase