Home » Cultură » „Am fost o sosie a Reginei timp de 50 de ani”. Jeannette Charles deține recordul mondial pentru interpretarea rolului monarhului britanic în cele mai multe filme

„Am fost o sosie a Reginei timp de 50 de ani”. Jeannette Charles deține recordul mondial pentru interpretarea rolului monarhului britanic în cele mai multe filme

„Am fost o sosie a Reginei timp de 50 de ani”. Jeannette Charles deține recordul mondial pentru interpretarea rolului monarhului britanic în cele mai multe filme
Sosii ale familiei regale britanice, circa anii 1980. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.07.2023

Jeannette Charles este o actriță britanică retrasă din activitate, cunoscută pentru rolurile din Austin Powers in Goldmember (2002), National Lampoon’s European Vacation (1985) și The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988), dar mai ales pentru faptul că a portretizat-o pe regina Elisabeta a II-a de cele mai multe ori.

Pentru că seamănă izbitor de mult cu Regina Elisabeta a II-a, de la primul său rol pe ecran, în 1974, până la ultimul rol, în 2010, 29 din cele 37 de apariții ale actriței Jeannette Charles în filme pentru marele ecran dar și televiziune, au fost portretizări ale fostei regine a Marii Britanii.

Visând la o carieră de actriță încă din tinerețe, Jeannette Charles a participat la o audiție în cadrul RADA – prestigioasa Royal Academy of Dramatic Art din Londra însă, în cele din urmă, nu s-a putut înscrie la curs din cauza taxelor mult prea mari pentru posibilitățile ei financiare.

Confundată pe stradă cu Elisabeta a II-a

Când înfățișarea a început să i se contureze tot mai mult cu aceea a prințesei (pe atunci) Elisabeta, oamenii au început să o confunde cu figura regală. Odată, aflată într-o vacanță în Capri, un grup de italieni s-a entuziasmat brusc la vederea tinerei Jeannette, exclamând – „Uitați, este Prințesa Elisabeta! Este chiar prințesa!”. Și nu a fost un caz singular. „Nu-mi prea plăcea, dar încercam să râd de treaba asta”, declara, mai târziu, Jeannette Charles.

În anul 1972, după ce comandase un portret al ei pentru ziua de naștere a soțului, Ken, artista care l-a realizat a fost atât de încântată de rezultat încât a trimis lucrarea la Academia Regală. Reprezentanții instituției au primit cu bucurie tabloul crezând, evident, că portretul o reprezintă pe regină, astfel că l-au expus imediat. Pentru scurt timp.

Jeannette Charles
Jeannette Charles în filmul „The Naked Gun: From the Files of Police Squad!”, 1988. Sursa foto: Profimedia

„Cariera mea de sosie a reginei nu ar fi avut niciodată loc dacă nu aș fi dat peste un anunț în ziarul local,  în anul 1972. Fiind în pană de idei pentru cadoul pe care i l-aș fi putut oferi soțului meu cu ocazia zilei lui de naștere, am găsit anunțul despre serviciile pe care le oferea pictorița Jane Thornhill și m-am gândit: De ce nu? Mi-a plăcut foarte mult lucrarea finală, iar Jane m-a întrebat dacă ar putea să o trimită la expoziția de vară a Academiei Regale. Au presupus că tabloul era al reginei și au contactat Palatul Buckingham, dar reprezentanții au spus că nu. Din cauza asta, tabloul lui Jane a fost retras, iar ea a fost descalificată”.

Startul spre celebritate

Când pictorița Jane Thornhill a ajuns la galerie pentru a-și ridica lucrarea, a fost asaltată de jurnaliști. Momentul a avut un impact definitoriu în viața lui Jeannette care a început să fie căutată de numeroși reprezentanți massmedia dornici să o intervieveze. „La un moment dat, un agent mi-a spus că asemănarea mea cu regina ar putea fi o sursă de bani. Și nu a fost prima persoană care a observat asemănarea. În timpul unei excursii la Greenwich, când aveam 11 sau 12 ani, un fotograf m-a întrebat dacă mă poate folosi în câteva fotografii. Uneori, din cauza acestei asemănări, atrăgeam mulțimi de oameni, mai ales în străinătate, și trebuia să o iau la fugă”.

Regina Elisabeta a II și actrița Jeannette Charles s-au născut la o diferență de doar 18 luni, iar pe măsură ce Jeannette creștea, asemănarea dintre ele devenea tot mai evidentă. „Deși eu sunt puțin mai scundă…”

„Atunci când m-a abordat agentul, după incidentul cu tabloul, am realizat că ar putea exista o modalitate de a face ca asemănarea mea cu Regina să lucreze în favoarea mea. Astfel că am semnat un contract  cu o agenție de modele pentru reclame. Atunci când am apărut într-un spot comercial alături de un corgi din pluș, am stârnit controverse, ziarele punctând că imaginea era o lipsă de respect față de familia regală. Însă nu era adevărat. Eu am fost mereu o regalistă convinsă și am respectat-o pe regină, prin urmare nu aș fi făcut vreodată ceva care să reflecte negativ imaginea monarhiei sau chiar a mea.

De-a lungul anilor, am refuzat sume mari pentru a poza pentru fotografii de tip Pagina 3 și am insistat să nu fiu niciodată prezentată ca fiind regina atunci când apar în public. Dar nu cred că până acum nimeni altcineva nu și-a mai câștigat existența asemănându-se cu o celebritate. Există o întreagă industrie în sensul ăsta”.

În următorii 40 de ani, Jeannette Charles a apărut în numeroase emisiuni televizate, a participat la inaugurarea unor supermarketuri, școli, a asistat magicieni și a filmat reclame în toată lumea. Ba chiar a colaborat cu artiști muzicali pentru videoclipurile acestora.

„Am împărțit cadouri cu Liberace și am prezentat un disc de argint al trupei Queen. Singurul moment în care soțul meu Ken a fost impresionat, a fost atunci când a reușit să-l întâlnească pe marele pugilist Muhammad Ali, care ceruse o fotografie cu mine. Comedianți precum Joan Rivers m-au angajat să le fac cu mâna din loja regală atunci când dădeau un spectacol, iar eu am început, în sfârșit, să fiu cooptată în proiecte actoricești”.

Sosia reginei la Hollywood

În cele din urmă, a venit și mult așteptatul telefon de la Hollywood. În 1985 a fost distribuită în National Lampoon’s European Vacation, peliculă în care a jucat alături de Chevy Chase, Dana Hill și Beverly D’Angelo, în 1988 în The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, în care a jucat alături de Leslie Nielsen, Priscilla Presley, O.J. Simpson și George Kennedy, iar în 2002, Jeannette Charles a fost distribuită în filmul Austin Power in Goldmember, o comedie în regia lui Jay Roach cu actorii Mike Myres, Verne Troyer, artista Beyonce, Michael Cain, Seth Green, Michael York.

„Mike Myers a fost drăguț cu mine când am lucrat la Austin Powers, chiar și după ce l-am confundat cu un membru al echipei. Leslie Nielsen și Priscilla Presley au fost fermecători când am făcut Naked Gun, dar OJ Simpson a fost nepoliticos. Unii actori nu și-au dat seama cât de mult am muncit. Am petrecut ore întregi perfecționând vocea și manierele reginei și am fost mereu la curent cu noutățile regale pentru a le putea menționa în discursurile mele”.

Jeannette Charles a călătorit în întreaga lume, ca și regina de altfel, întotdeauna la clasa întâi și fiind cazată la cele mai bune hoteluri. De asemenea, a apărut în emisiuni renumite  – David Frost, The Late Show, The Russell Harty Show – fiind doar câteva dintre ele.

Jeannette Charles s-a pensionat în 2014, la scurt timp după ce regina a apărut alături de Daniel Craig la Jocurile Olimpice de la Londra.

De-a lungul întregii sale cariere de sosie a Reginei Elisabeta a II-a, Jeannette Charles nu s-a abătut de la una dintre regulile sale de bază. Și anume, aceea că nu va discuta niciodată, dar niciodată, despre relația ei personală, dacă a existat așa ceva, cu regina – dacă s-au întâlnit, ce contacte au avut, dacă au stat vreodată la o ceașcă de ceai și la un biscuit, dacă au discutat și ce anume au discutat. Întrebată de un jurnalist despre acest subiect, Jeannette Charles i-a răspuns „Oh, nu, dragostea mea, nu pot vorbi despre așa ceva”.

Surse:

https://nypost.com/2022/05/27/i-was-a-queen-elizabeth-impersonator-for-50-years-and-people-laughed/

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/may/27/experience-lookalike-for-50-years

https://www.imdb.com/name/nm0153055/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10862391/Elizabeth-second-JANE-FRYER-meets-Essex-housewife-career-likeness-Queen.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Regina Maria și scandalul de la Coțofenești. „În vremuri de război, legile morale sunt răsturnate”

Arheologii au aflat de unde provenea argintul din brățările unei regine egiptene

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Bette Davis, regina de la Hollywood. „Nu veți fi niciodată mai fericiți decât vă așteptați. Pentru a vă schimba fericirea, schimbați-vă așteptările”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase