Home » Cultură » Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci

Dolly Parton, regina muzicii country. Avere de 600 de milioane de dolari și 365 de peruci
Dolly Parton în New York City, 1979. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.06.2023

Cântăreață și compozitoare americană, actriță, filantroapă și femeie de afaceri, cunoscută în principal pentru cariera sa de zeci de ani în muzica country, Dolly Parton (77 de ani) este una dintre cele mai îndrăgite și distinctive personalități americane.

Imaginea lui Dolly Parton, un simbol al culturii pop, depășește cu mult granițele create de statutul ei de vedetă a muzicii country, artista fiind o adevărată legendă vie.

Dolly Rebecca Parton s-a născut la 19 ianuarie 1946 în Pittman Center, Tennessee și a crescut în Sevierville, Tennessee, din Avie Lee Parton, într-o familie numeroasă și foarte săracă. Se spune că la nașterea lui Dolly, tatăl cântăreței, Robert Parton, l-a plătit pe medicul care i-a ajutat soția să o aducă pe lume pe Dolly cu un sac de fulgi de ovăz. Casa părintească, pe atunci foarte mică, a păstrat-o până azi, Parton fiind foarte atașată de rădăcinile locurilor natale, investind în revonarea ei milioane de dolari.

Dolly Parton a intrat în lumea divertismentului american de mică. Avea doar 12 ani când a apărut într-un show Tv, cântând, iar un an mai târziu avansând în cariera sa artistică după ce a fost remarcată de reprezentanții unei case de discuri care i-au oferit șansa de a înregistra melodii.

În 1964, după absolvirea liceului, Dolly Portan a dat startul carierei de artistă de muzică country, carieră pe care a dezvoltat-o și onorat-o admirabil până în prezent.

Dolly Parton este căsătorită din 1966 cu Carl Dean (80 de ani), cei doi având o poveste de dragoste ce a bifat cu succes testul timpului. Parton și Dean sunt împreună și acum.

Dolly Parton și soțul ei Carl Dean nu au devenit niciodată părinți

„Domnul are un plan pentru fiecare, iar pentru mine cred că planul nu a fost să am copii și asta pentru a putea avea grijă de toți copiii care au nevoie de mine”.

Artista și-a dedicat toată viață acțiunilor caritabile, ajutând diverse organizații pentru copii, ea însăși punând bazele unei fundații în 1995 – Imagination Library charity, prin intermediul căreia a donat bani și peste 130 de milioane de cărți pentru copii. Această organizație non-profit care susține alfabetizarea a fost înființată ca un omagiu adus tatălui ei, acesta neștiind să scrie ori să citească.

„Nu cu mult timp înainte de a muri, tata mi-a spus că era mai mândru de mine pentru Imagination Library decât pentru orice altceva am făcut vreodată în viață”.

A vândut peste 130 de milioane de discuri

Dolly Parton este una dintre cele mai de succes artiste din lume. A compus sute de cântece (multe dintre ele au urcat instantaneu pe primele locuri în topuri), a vândut peste 130 de milioane de discuri și deține mai multe recorduri Guinness World Records.

Din 1964, când a debutat cu adevărat în peisajul muzical, parcursul artistic al lui Dolly Parton a fost mai mult decât fantastic. Parton are în palmares peste 30 de premii, inclusiv două recorduri Guinness World Records pentru cele mai multe decenii cu un hit în top 20 în US Hot Country Songs Chart și cele mai multe hituri în US Hot Country Songs Chart ale unei artiste. Atunci când reprezentanții Guinness World Records au vizitat-o pe Parton în Nashville pentru a-i înmâna certificatele cu titlurile recordurilor, aceasta le-a spus că se simte „umilă și binecuvântată”.

„Întotdeauna am scris doar din inimă și cu inima, încercând să nu mă concentrez pe ideea de a fi comercială și nici să mă gândesc dacă melodia pe care o scriu va deveni un hit sau nu. De obicei, când mă lovește inspirația, aceasta vine din inimă”. (Dolly Parton)

Regina muzicii country are o avere estimată la peste 600 de milioane de dolari câștigați în ultimii 50 de ani în industria divertismentului, banii pe care i-a făcut nu doar din cariera sa muzicală dar și cea de actriță și prezentatoare radio și din afacerile pe care le-a pornit de-a lungul timpului inclusiv parcul tematic Dollyland (care are peste un milion de vizitatori pe an) și business-ul din domeniul vestimentar (deține propria linie de produse vestimentare).

Elvis Presley a vrut să preia una dintre piesele ei

Parton a avut 25 de hituri No. 1 și a vândut peste 130 de milioane de discuri la nivel internațional. De asemenea, este singura artistă cu hituri de top 20 în decursul a șase decenii consecutive (anii 1960-2010), începând cu piesa „Something Fishy” (1967).

Unul dintre hiturile lui Dolly Parton „I will always love you” i-a atras atenția lui Elvis Presley care și-a dorit să-l preia pentru a-l interpreta în propria manieră.

„Am fost atât de încântată. Le-am spus tuturor că Elvis va cânta I Will Always Love You, a declarat anterior Parton pentru Oprah.com”. Dar în ziua în care Elvis avea programată înregistrarea, managerul său de atunci, Colonelul Tom Parker, a sunat-o pe Dolly și i-a spus că nu vor înregistra melodia dacă nu vor obține jumătate din drepturile de publicare. „M-am gândit atunci – Oh, nu, ăsta a fost deja un hit și asta este ceea ce voi lăsa familiei mele – și refuzul meu de la final nu a avut legătură cu Elvis. Știu că și el a fost dezamăgit”.

Dolly Parton a scris în același timp două dintre piesele sale muzicale de succes  – „Jolene” și „I Will Always Love You”. În același an, 1968, în aceeași zi.

Prima pasiune a fost Johnny Cash

Înainte ca primul și singurul ei soț, Carl Dean, să-i fure inima, Dolly Parton s-a îndrăgostit de Johnny Cash, un alt simbol al muzicii country. Era aproape adolescentă pe atunci, iar pe Cash l-a văzut pentru prima dată în cadrul unui spectacol organizat în Nashville.

În serialul Disney „Hannah Montana cu Miley Cyrus”, Dolly Parton a avut dese apariții, interpretând rolul „mătușii Dolly” a cântăreței pop, lucru neîntâmplător având în vedere faptul că Parton este nașa lui Cyrus în viața reală, datorită prieteniei sale de lungă durată cu tatăl lui Cyrus, starul country Billy Ray Cyrus.

Deține peste 300 de peruci

Dacă s-a gândit cineva că acel păr blond platinat extrem de voluminos și frumos coafat este al ei, atunci se înșeală. Dolly Parton și-a construit acest look purtând peruci și fiind inspirată de o femeie de moravuri ușoare care trăia în orașul ei natal.

„Mi s-a părut absolut frumoasă. Avea acele grămezi de păr decolorat, ruj roșu pe buze, unghii și obraji și pantofi cu tocuri foarte înalte”. De altfel, Parton, a recunoscut că nu iese din casă fără machiaj și uneori chiar doarme fără să se demachieze. Dolly Parton are în jur de 365 de peruci. „Câte una pentru fiecare zi. În plus, în acest fel nu mă confrunt niciodată cu o zi în care să pot spune că nu-mi stă bine părul”.

În 1977, Dolly a primit primul ei premiu Grammy: Best Female Country Vocal Performance pentru piesa „Here You Come Again”.

În 1980, a debutat în film, cu rolul din „9 to 5”, oținând o nominalizare la Oscar pentru melodia pe care a compus-o pentru coloana sonoră a producției cinema. Tot atunci, a fost recompnesată și cu premiile Grammy 2 și 3: Best Country Song și Best Female Country Vocal Performance pentru piesa „Nine to Five”. A devenit star de cinema după ce a apărut în producțiile The Best Little Whorehouse in Texas (1982) și Rhinestone (1984), cântând piesa Tennessee Homesick Blues.

În 1988, a mai câștigat un premiu Grammy: Best Country Performance Duo or Group with Vocals, pentru „Trio”, iar un an mai târziu a jucat în filmul aclamat „Steel Magnolias”, alături de Julia Roberts.  În 2000, Dolly Parton a primit cel de-al 5-lea premiu Grammy: Best Country Collaboration with Vocals.

Primul mamifer clonat din lume, oaia Dolly, a fost numită după Dolly Parton. S-a întâmplat în februarie 1997, la Roslin, în Scoția. Oaia a fost botezată astfel la sugestia crescătorilor de ovine care au sprijinit acest proiect.

Surse:

https://www.nytimes.com/2019/06/05/travel/dolly-parton-dollywood-wildwood.html

https://www.britannica.com/biography/Dolly-Parton

https://www.imdb.com/name/nm0000573/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tina Turner, regina Rock’n’Roll: „Câteodată trebuie să lași totul să curgă, să te purifici”

Tina Turner, o legendă a muzicii rock and roll, a murit la vârsta de 83 de ani

Harry Belafonte, Regele Calypso, a murit la 96 de ani

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase