Home » Cultură » Richard Burton, galezul pe care Elizabeth Taylor l-a iubit cel mai mult. „Cu cât studiez mai mult religiile, cu atât sunt mai convins că omul nu s-a închinat niciodată decât lui însuși”

Richard Burton, galezul pe care Elizabeth Taylor l-a iubit cel mai mult. „Cu cât studiez mai mult religiile, cu atât sunt mai convins că omul nu s-a închinat niciodată decât lui însuși”

Richard Burton, galezul pe care Elizabeth Taylor l-a iubit cel mai mult. „Cu cât studiez mai mult religiile, cu atât sunt mai convins că omul nu s-a închinat niciodată decât lui însuși”
Elizabeth Taylor și Richard Burton în „Cleopatra”, 1963. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.07.2023

Amintit foarte des mai ales pentru relația tumultoasă și mai mult decât pasională pe care a avut-o cu una dintre cele mai frumoase actrițe din istorie și singura femeie din lume cu ochi violeți, Elizabeth Taylor (cu care s-a și căsătorit de două ori), Richard Burton (1925 – 1984) a fost o figură extrem de carismatică în peisajul hollywoodian.

Un actor cunoscut pentru rolurile sale de bărbat inteligent și cinic, în primii ani ai carierei sale prezent mai ales în filme istorice, dar cu activitate remarcabilă și pe scena teartului.

Galezii sunt cu toții actori. Doar cei răi devin profesioniști.

Burton nu este numele real al actorului

Născut Richard Walter Jenkins Jr. la 10 noiembrie 1925, în Pontrhydyfen, Țara Galilor, într-o familie cu 13 copii, Richard a preluat numele Burton pentru a-l onora pe cel care i-a fost profesor de actorie, mentor și prieten apropiat, Philip Burton (1904 – 1995). Producător radio și director de teatru, Philip Burton l-a ajutat pe Richard să obțină o bursă de studii în cadrul Universității Oxford, de unde a primit o diplomă în Literatura Engleză.

Dacă nu știi încotro te îndrepți, orice drum te va duce acolo. (Richard Burton)

Prima apariție pe scenă a lui Richard Burton a avut loc în anul 1943, a urmat o pauză, perioadă în care s-a aflat în serviciul Royal Air Force, pe scenă revenind în 1948. În anul următor și-a făcut debutul în film jucând în The Last Days of Dolwyn, o dramă britanică, tot în 1949 obținând și primul său triumf pe scenă în piesa The Lady’s Not for Burning de Christopher Fry, un an mai târziu debutând pe Broadway.

Un actor este ceva mai puțin decât un bărbat, în timp ce o actriță este ceva mai mult decât o femeie.

De-a lungul carierei sale, Richard Burton a fost nominalizat la 7 premii Oscar, o dată pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în filmul My Cousin Rachel (1953) și de șase ori pentru cel mai bun actor într-un rol principal în peliculele Equus (1978), Anne of the Thousands Days (1970) – în care l-a interpretat pe Henric al VIII-lea, Who’s afraid of Virginia Woolf (1967), The Spy Who Came In From The Cold (1966), Becket (1965) și The Robe (1954).

Cu vocea sa răsunătoare și prezența impunătoare, Burton a atras atenția Hollywood-ului iar în 1952 a fost distribuit în primul film american, My Cousin Rachel, în regia lui Henry Koster, cu actorii Olivia de Havilland, Audrey Dalton și George Dolenz. Pentru prestația sa din My Cousin Rachel, Burton a primit o nominalizare la Oscar (prima din cele șapte). În următorii ani, Richard Burton a fost mai des văzut în filme istorice, primind inclusiv rolul principal în prima producție CinemaScope pe ecran lat, The Robe (1953), pentru care a obținut a doua nominalizare la Oscar. A mai jucat în Edwin Booth în Prince of Players (1955) și în Alexander the Great (1956), peliculă regizată de Robert Rossen care în 1949 a fost onorat cu trei Oscaruri pentru filmul său All The King’s Men.

Richard Burton și Elizabeth Taylor, cuplul de aur de la Hollywood

Burton a ajuns la statutul de superstar după ce a fost distribuit în rolul lui Marc Antoniu în pelicula Cleopatra (1963), acea perioadă reprezentând o filă foarte importantă din viața actorului, deoarece în timpul filmărilor la producția lui Jospeh L. Mankiewicz, recompensată cu 4 Oscaruri, Burton avea să joace alături de cea care-i va deveni iubirea vieții și, de două ori, soție – Elizabeth Taylor.

Deși în timpul filmărilor amândoi erau căsătoriți (Burton era însurat cu actrița galeză Sybil Christopher și avea doi copii), iar Taylor era deja la cel de-al patrulea mariaj al ei, soț fiindu-i cântărețul și actorul american Eddie Fisher) cei doi s-au îndrăgostit pe loc, povestea lor de iubire stârnind multe controverse și declanșând o adevărată frenezie mediatică.

„M-am îndrăgostit imediat. Era ca un miraj al frumuseții veacurilor, irezistibilă ca atracția gravitației”. (Richard Burton)

Iubirea lor fulgerătoare i-a determinat pe amândoi să divorțeze, cuplul trăindu-și povestea într-un ritm pasional și furtunos, atât pe ecran, cât și în privat. Richard Burton și Elizabeth Taylor au fost căsătoriți de două ori, între 1964 – 1974 și 1975-1976, cei doi jucând împreună în 11 filme și, mai mult decât atât, făcând senzație peste tot pe unde au apărut.

„Iată-l pe marele îndrăgostit, marele spirit, marele intelectual al Țării Galilor, care vine cu o replică de genul ăsta”, spunea Liz Taylor referindu-se la modul în care Richard Burton a abordat-o atunci când a întâlnit-o la filmările producției Cleopatra – „Ți-a spus cineva vreodată că ești o fată foarte drăguță?”

Burton și Taylor, la filmări, uniți într-un sărut pe care nici regizorul nu l-a putut opri

Pe platorul de filmare, când a avut loc primul lor sărut profund, în budoarul Cleopatrei, pe Burton l-a luat cu amețeli. S-a trezit hipnotizat, aproape drogat, în prezența lui Liz Taylor. Burton și Taylor au repetat scena sărutului de mai multe ori, sărutul lor durând mai mult și mai mult cu fiecare dublă.

În cele din urmă, regizorul Joseph Mankiewicz a strigat „Gata”, dar sărutul a continuat. „Vă supărați dacă spun tăiați?”, a întrebat din nou regizorul.

„Vă interesează că este vremea prânzului?”. Burton și Taylor erau deja sub vraja lui Cupidon.

Foștii lor parteneri au încercat să se sinucidă

În scurt timp, aventura obsesivă și pasională a cuplului, pe care Burton o numise „scandalul” ajunsese cunoscută în toată lumea. La un moment dat, cel de-al patrulea soț al lui Taylor, cântărețul Eddie Fisher, a sunat acasă la el doar pentru ca Burton să răspundă la telefon. „Ce cauți în casa mea?”, a întrebat Fisher. „Ce crezi că fac?”, a venit răspunsul. „I-o trag soției tale”.

Presiunea era prea mare. Mai ales asupra foștilor parteneri ai lui Burton și ai Lizei Taylor, astfel că amândoi au cedat psihic. Fisher a luat o supradoză și au existat zvonuri că soția lui Burton, Sybil, ar fi încercat să se sinucidă. Taylor a avut, de asemenea, două tentative de sinucidere în timpul filmărilor pentru Cleopatra, una în prezența lui Burton. Într-o altă noapte, Taylor s-a trezit și l-a găsit pe Fisher deasupra patului ei amenințând-o cu un pistol. „Nu-ți face griji, Elizabeth”, a spus el. Nu am de gând să te omor. Ești prea frumoasă”.

La scurt timp după acest moment, Eddie i-a acordat divorțul lui Liz, lăsând-o liberă să-și urmeze relația cu Richard.

Diamantul Burton – Taylor

În 1968, Richard Burton i-a dăruit fermecătoarei sale soții un diamant pe care-l cumpărase la o licitație din New York contra sumei de 1.100.000 milioane de dolari. Diamantul, care mai târziu avea să fie numit „Burton-Taylor”, era o bijuterie Cartier pentru care Burton a supralicitat pentru a intra în posesia ei.

„Mi-am dorit acel diamant pentru că este extrem de frumos. Și, prin urmare, ar trebui să aparțină celei mai frumoase femei din lume. Aș fi făcut o criză dacă l-aș fi văzut pe mâna lui Jackie Kennedy sau a Sophiei Loren”, spunea Burton care, prin gestul său, a dorit să-și ceară scuze față de Liz Taylor după ce îi spusese, la un moment dat, că are mâini urâte.

Scrisori de dragoste

Intensa poveste de dragoste dintre Richard Burton și Elizabeth Taylor a sfidat orice norme ale societății și orice obstacole. Cu trei zile înainte să moară, Burton i-a scris lui Taylor o ultimă scrisoare (Burton obișnuia să-i expedieze scrisori de dragoste actriței, mai ales în perioada în care aceștia nu mai erau împreună).

„Te iubesc, femeie minunată. Dacă cineva te rănește, trimite-mi un rând în care să spui ceva de genul Nevoie sau Necesar sau doar cuvântul magic Elizabeth, iar eu voi fi acolo ceva mai repede decât sunetul”.

„Trebuie să știi, desigur, cât de mult te iubesc. Trebuie să știi, bineînțeles, cât de rău mă port cu tine. Dar faptul fundamental și cel mai vicios, cel mai viclean, cel mai porcesc, cel mai criminal și de neschimbat este că ne înțelegem total greșit unul pe celălalt”.

„Ești la fel de îndepărtată ca Venus – planeta, vreau să spun – iar eu sunt surd la muzica sferelor. Te iubesc și te voi iubi mereu. Întoarce-te la mine cât de repede poți.”

Când a fost întrebată dacă Burton a fost soțul ei preferat, Dame Elizabeth a răspuns: „Să o spunem pe față – este singurul cu care m-am căsătorit de două ori”.

Top 10 filme în care a jucat Richard Burton

Richard Burton a murit la scurt timp după terminarea filmărilor la 1984, la 5 august 1984, încă din timpul filmărilor având o stare de sănătate precară. Anii îndelungați dedicați tutunului și alcoolului și-au spus cuvântul. Richard Burton a murit subit în urma unei hemoragii cerebrale în timp ce se afla la Geneva, Elveția.

În afara mariajelor cu Sybil Williams, Elizabeth Taylor, Burton a mai fost căsătorit cu Suzy Hunt (1976 – 1982) și cu Sally Burton (1983 – 1984). Burton a avut trei fete, două din prima căsătoria și o fiică adoptată în timpul relației cu Elizabeth Taylor.

Who’s afraid of Virginia Woolf (1966), Becket (1964), Anne of the Thousand Days (1969), The Spy Who Came in from the Cold (1965), My Cousin Rachel (1952), Equus (1977), Hamlet (1964), The Robe (1953), Look Back in Anger (1959), The Night of the Iguana (1964).

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000009/awards/?ref_=nm_awd

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/elizabeth-taylor-almost-killed-husband-27429735

https://www.imdb.com/title/tt0056937/

https://www.britannica.com/biography/Richard-Burton-Welsh-actor

https://www.imdb.com/list/ls003528188/

https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1370764/Elizabeth-Taylor-buried-Richard-Burtons-love-letter-her.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Elizabeth Taylor: 18 lucruri neștiute despre regina Hollywood-ului  

Top 10 cele mai controversate decernări de Premii Oscar

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”

Alfred Hitchcock: „Fac filme ca să scap de propriile frici”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase