Home » Istorie » Cine a inventat atlatl, ingenioasa armă de vânătoare din Epoca de Piatră?

Cine a inventat atlatl, ingenioasa armă de vânătoare din Epoca de Piatră?

Publicat: 24.08.2023

Cine a inventat atlatl? O armă antică cunoscută sub numele de atlatl ar fi putut fi folosită de femeile preistorice pentru a lansa proiectile cu aceeași forță ca bărbații, permițându-le astfel să preia sarcinile de vânătoare.

Privind un grup de studenți care operează aruncătorul arhaic de sulițe pe un câmp, cercetătorii au descoperit că atlatlul „egalizează” performanța aruncătorilor bărbați și femei, sugerând că arma ar fi compensat dimensiunea mai mică a brațelor femeilor antice.

„Atlatl este un sistem de lansare simplu, dar sofisticat, constând dintr-un dispozitiv portabil, în formă de tijă, care este folosit pentru a propulsa o suliță ușoară, denumită săgeată. O ipoteză pentru adoptarea armei de către vânători în detrimentul presupusului său predecesor, sulița aruncată, este că o gamă diversă de oameni putea obține rezultate egale de performanță, facilitând astfel participarea incluzivă a mai multor oameni la activitățile de vânătoare”, explică cercetătorii.

Cine a inventat atlatl? Răspunsul v-ar putea surprinde

Pentru a testa ipoteza cu privire la cine a inventat atlatl, autorii studiului au cerut unui număr de 108 studenți și localnici să arunce cu sulița de 10 ori, apoi să lanseze de 10 ori o săgeată folosind un atlatl. Studenții bărbați au aruncat sulița cu o viteză cuprinsă între 8,1 și 16,1 metri pe secundă, iar femeile au atins o viteză de la 5,1 până la 11,5 metri pe secundă.

Cu toate acestea, atunci când au folosit atlatl, participanții de sex masculin au putut să lanseze proiectilul cu o viteză de 10,1 – 24,1 metri pe secundă, iar femeile au atins viteze similare, de 10,1 – 20,1 metri pe secundă.

„Rezultatele noastre arată că, spre deosebire de suliță, atlatl egalizează viteza proiectilelor lansate de femei și de bărbați”, scriu cercetătorii. Prin urmare, ei ajung la concluzia că, la un moment dat în trecutul îndepărtat, „o tranziție de la sulița aruncată la atlatl și săgeată ar fi permis o unificare, mai degrabă decât o diviziune a muncii, permițându-le mai multor și diferiți oameni să participe la comportamente de vânătoare”, au adăugat cercetătorii, citați de IFL Science.

Descriind experimentele de teren într-o declarație, autoarea studiului Michelle Bebber a explicat că „deseori bărbații au devenit frustrați pentru că încercau prea mult și încercau să-și folosească puterea pentru a lansa săgețile”.

„Cu toate acestea, deoarece atlatl funcționează ca o simplă pârghie, reduce avantajul forței musculare în general mai mari a bărbaților”, spune cercetătoarea.

Este posibil ca femeile antice să fi fost vânători de succes

Remarcând avantajul disproporționat pe care arma îl aduce femeilor, Bebber a spus că „este cu siguranță în sfera posibilității ca în unele contexte femeile să fi inventat atlatl”. O astfel de perspectivă ne schimbă înțelegerea rolurilor și responsabilităților de gen în societățile de vânători-culegători, sugerând că nu doar bărbații ieșeau la vânătoare.

„Mulți oameni tind să vadă femeile din trecut ca fiind pasive și că numai bărbații erau vânători, dar din ce în ce mai mult pare să nu fie cazul”, a spus Bebber.

„Și poate cel mai important, pare să existe un acord tot mai puternic între diferite domenii, arheologie, etnografie și acum experimente moderne, că femeile au fost probabil vânători activi și de succes de vânat mic și mare”, încheie cercetătoarea.

Studiul este publicat în revista Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția

Europenii din Neolitic erau monogami, dezvăluie ADN-ul vechi de 7.000 de ani

Secretele vechiului cartier de sub Acropole

Oamenii de știință au creat un arbore genealogic neolitic din ADN vechi de 7.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase