Home » Cultură » Eugene Paul Louis Schueller, chimistul care a fondat L’Oréal. „O companie nu înseamnă ziduri și mașini, ci oameni, oameni, oameni, oameni”

Eugene Paul Louis Schueller, chimistul care a fondat L’Oréal. „O companie nu înseamnă ziduri și mașini, ci oameni, oameni, oameni, oameni”

Eugene Paul Louis Schueller, chimistul care a fondat L’Oréal. „O companie nu înseamnă ziduri și mașini, ci oameni, oameni, oameni, oameni”
Credit foto: CC BY-SA 4.0
Publicat: 16.09.2023

Cu profituri de peste 38 de miliarde de euro în 2022, L’Oréal se menține pe primul loc în topul celor mai mari companii de cosmetice din lume. Un brand pe care îl cunosc toți, dar cât de popular este cel din spatele acestui imperiu al produselor de frumusețe?

Fondatorul L’Oréal este Eugene Paul Louis Schueller, chimist și antreprenor francez, născut la 20 octombrie 1881, la Paris, Franța. Schueller a dezvoltat un interes pentru chimie de la o vârstă fragedă, astfel că a urmat studii superioare în domeniu, obținând doctoratul în chimie în 1904, imediat după absolvirea facultății angajându-se ca laborant la Sorbona. Trei ani mai târziu avea să inventeze și înregistreze prima sa formulă de vopsea de păr, pentru ca în 1909 să fondeze Société Française des Teintures Inoffensives pour Cheveux, care ulterior a devenit L’Oréal.

Inițial, L’Oréal s-a concentrat pe producerea și vânzarea de vopsele de păr, care reprezentau o inovație semnificativă la acea vreme. Lucrând într-un mic apartament cu două camere care ce servea drept laborator, birou, dar și locuință, tânărul antreprenor oferea o gamă mică de produse de colorare a părului, nebănuind la acea vreme că modesta sa afacere avea să se transforme în grupul de frumusețe numărul unu la nivel mondial.

Schueller a creat legături și parteneriate cu frizerii și coafori

Pentru a-și dezvolta rețeaua de vânzări, Schueller a creat legături și parteneriate cu frizerii și coaforii care începuseră să le ofere clienților lor produsele lui Eugene Schueller. Următorul pas a fost consolidarea relației cu reprezentanții unei reviste dedicate profesioniștilor din domeniul îngrijirii părului, La Coiffure de Paris, una dintre primele de acest gen. În 1910, a înființat primul institut de colorare a părului pentru a instrui coaforii în utilizarea produselor sale.

M-am ocupat de tot: formule, vânzări, livrări, avea să noteze Schueller mai târziu într-un jurnal al său. Cea mai grea parte a fost cea a vânzărilor. Eram timid și a trebuit să mă împing de la spate, îndurând, nu prea bine, respingerile dure din partea celor cărora le prezentam produsele.

Cu toate acestea, Eugene Schueller a avut mare succes cu produsul de vopsire a părului numit Aureole și, la doar câțiva ani de la înființare, compania lui se mândrea cu o echipă de zece reprezentanți de vânzări care își făceau rondul pe triciclete de livrare. În 1920, compania lui Schueller a angajat trei chimiști (în 1950, numărul acestora ajunsese la 100), iar în 1928, L’Oréal a cumpărat compania de săpun Monsavon – prima dintr-o lungă serie de achiziții.

Schueller a servit ca ofițer în Armata franceză

Întodeauna am crezut că expansiunea noastră va depinde în primul rând de excelența unei mâini de cercetători orientați spre rezultate, ale căror virtuți principale sunt imaginația și determinarea.

În timpul Primului Război Mondial, Schueller a servit ca ofițer în Armata franceză, aplicându-și expertiza chimică pentru a dezvolta explozibili. După război, chimistul și antreprenorul Schueller și-a reluat activitatea în industria cosmetică și a extins gama de produse L’Oréal, în 1923 introducând prima vopsea de păr denumită Oréal. Numele companiei, L’Oréal, a fost stabilit în 1939, iar Schueller a ocupat funcția de director general al brandului până la moartea sa, la 23 august 1957, în timpul vieții fiind implicat activ și în conducerea altor companii, precum La Roche-Posay și Lancôme.

La mijlocul anilor 1930, pe fondul Marii Depresiuni, Schueller și-a exprimat teoriile economice în curs de dezvoltare într-o serie de cărți, articole, discuții la radio și conferințe publice, principala sa idee fiind „salariul proporțional” conform căreia în loc să plătească muncitorilor un salariu fix ori zilnic, Schueller propunea un salariul proporțional cu producția lor, principiu pe care, de altfel, l-a aplicat și în ceea ce privea operațiunile din cadrul firmei L’Oréal.

A fost un pionier în marketingul produselor cosmetice

Schueller a fost un pionier în marketingul produselor cosmetice și a utilizat strategii publicitare inovatoare pentru a promova produsele L’Oréal. A crezut în importanța cercetării științifice și a înființat laboratoarele de cercetare ale L’Oréal în 1950, dedicându-se avansării domeniului cosmetologiei și îmbunătățirii siguranței și eficienței produselor cosmetice. Sub conducerea sa, L’Oréal s-a extins la nivel internațional și a devenit un lider global în industria frumuseții.

După moartea lui Eugene Schueller, cea care a preluat compania a fost fiica sa, Liliane Bettencourt (n.1922 – d. 2017), care a fost una dintre cele mai bogate femei din lume.

Eugene Paul Louis Schueller a fost membru al Academiei Franceze de Științe și al Academiei Franceze de Medicină, iar de-a lungul carierei sale a primit numeroase premii și distincții pentru contribuțiile sale la industria cosmetică.

A fost asociat cu organizații fasciste

Renumit filantrop, Schueller a înființat în 2007 Fundația L’Oréal cu scopul de a sprijini cercetarea științifică, cauzele sociale și inițiativele culturale.

Cunoscut pentru opiniile sale conservatoare, Schueller a fost membru al mai multor organizații antisemite și a susținut ideologiile de extremă dreapta. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost asociat cu organizații fasciste și a colaborat cu regimul de la Vichy din Franța. Afilierile și activitățile politice controversate ale lui Schueller i-au pătat reputația, în același timp fiind afectată și imaginea companiei L’Oréal.

Nepoata lui Schueller, Françoise Bettencourt Meyers, este în prezent acționarul majoritar al L’Oréal.

Eugene Paul Louis Schueller s-a stins din viață la 23 august 1957, la Paris, Franța, la vârsta de 75 de ani, povestea vieții sale inspirând subiectul mai multor cărți și documentare care au explorat diferite aspecte ale carierei sale și ale convingerilor personale.

În prezent, produsele L’Oréal sunt vândute în peste 150 de țări.

Surse:

https://www.smithsonianmag.com/history/titan-who-founded-loreal-built-his-brand-shoulders-nazis-180964805/

https://www.loreal.com/en/articles/group/visionaries-eugene-schueller/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Chimiștii au descoperit molecula care creează mirosul trandafirilor

Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

Louis Pasteur, chimistul francez care a schimbat lumea pentru totdeauna

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase