Home » Istorie » Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

Mendeleev, chimistul rus care a aranjat toată materia într-un tabel

Publicat: 18.09.2022

Dmitri Ivanovici Mendeleev s-a născut pe 27 ianuarie (sau 8 februarie, după calendarul pe stil nou) 1834, în Tobolsk, Siberia, Imperiul Rus, și a murit la data de 20 ianuarie (2 februarie), 1907, în Sankt Petersburg, Rusia.

Mendeleev a fost chimistul rus care a elaborat clasificarea periodică a elementelor. El a descoperit că, atunci când toate elementele chimice cunoscute sunt aranjate în ordinea crescătoare a greutății atomice, tabelul rezultat afișează un tipar recurent, sau periodicitate, al proprietăților în cadrul grupurilor de elemente.

În versiunea sa a tabelului periodic, din 1871, el a lăsat goluri în locuri în care credea că vor apărea elemente necunoscute. El a prezis chiar și proprietățile probabile ale 3 dintre aceste elemente. Confirmarea ulterioară a multora dintre predicțiile sale din timpul vieții i-a adus faimă lui Mendeleev ca fondator al legii periodicității.

Cine a fost Dmitri Mendeleev?

Mendeleev s-a născut în micul oraș siberian Tobolsk, fiind ultimul dintre cei 14 copii supraviețuitori (sau 13, în funcție de sursă) ai lui Ivan Pavlovici Mendeleev, profesor la gimnaziul local, și Mariya Dmitriyevna Kornileva, arată Britannica.

Tatăl lui Dmitri a devenit orb în anul nașterii lui Dmitri și a murit în 1847. Pentru a întreține familia, mama lui a apelat la operarea unei mici fabrici de sticlă deținută de familia ei într-un oraș din apropiere. Fabrica a ars în decembrie 1848, iar mama lui Dmitri l-a dus la Sankt Petersburg, unde acesta s-a înscris la Institutul Pedagogic Principal.

Mama lui a murit la scurt timp după aceea, iar Mendeleev a absolvit în 1855. A primit primul său post de profesor la Simferopol în Crimeea. A stat acolo doar două luni și, după o scurtă perioadă de timp la liceul din Odesa, a decis să se întoarcă la Sankt Petersburg pentru a-și continua studiile.

Bursa guvernamentală

A primit o diplomă de master în 1856 și a început să efectueze cercetări în chimia organică. Finanțat de o bursă guvernamentală, a plecat să studieze în străinătate timp de doi ani la Universitatea din Heidelberg.

În loc să lucreze îndeaproape cu chimiștii proeminenți ai universității, printre care Robert Bunsen, Emil Erlenmeyer și August Kekulé, Mendeleev a înființat un laborator în propriul apartament.

În septembrie 1860, a participat la Congresul Internațional de Chimie de la Karlsruhe, reunit pentru a discuta probleme cruciale precum greutățile atomice, simbolurile chimice și formulele chimice. Acolo a întâlnit și a stabilit contacte cu mulți dintre cei mai importanți chimiști din Europa.

În anii următori, Dmitri și-a amintit în special de o lucrare vehiculată de chimistul italian Stanislao Cannizzaro care a clarificat noțiunea de greutăți atomice.

În 1861, Mendeleev s-a întors la Sankt Petersburg, unde a obținut un post de profesor la Institutul Tehnologic, în 1864. După susținerea tezei de doctorat, în 1865, a fost numit profesor de tehnologie chimică la Universitatea din Sankt Petersburg (acum Universitate de Stat Sankt Petersburg). A devenit profesor de chimie generală în 1867 și a continuat să predea acolo până în 1890.

Tabelul periodic al elementelor creat de Mendeleev

Pe măsură ce a început să predea chimia anorganică, Mendeleev nu a putut găsi un manual care să-i satisfacă nevoile. Întrucât în 1861 publicase deja un manual de chimie organică, care fusese distins cu prestigiosul Premiu Demidov, și-a propus să scrie altul.

Rezultatul a fost „Osnovy khimii” (1868–1871; Principiile chimiei), care a devenit un clasic, având parte de mai multe reeditări și traduceri. Când Mendeleev a început să compună capitolul despre elementele halogenate (clorul și analogii săi) la sfârșitul primului volum, a comparat proprietățile acestui grup de elemente cu cele ale grupului de metale alcaline precum sodiul.

În cadrul acestor două grupuri de elemente diferite, el a descoperit asemănări în progresia greutăților atomice și s-a întrebat dacă alte grupuri de elemente prezintă proprietăți similare.

După ce a studiat pământurile alcaline, Mendeleev a stabilit că ordinea greutăților atomice poate fi folosită nu numai pentru a aranja elementele în cadrul fiecărui grup, ci și pentru a aranja grupurile în sine. Astfel, în încercarea sa de a înțelege cunoștințele extinse care existau deja despre proprietățile chimice și fizice ale elementelor chimice și ale compușilor acestora, Mendeleev a descoperit legea periodicității.

Teoria chimică

Legea sa nou formulată a fost anunțată în fața Societății Ruse de Chimie în martie 1869, alături de afirmația „elementele aranjate în funcție de valoarea greutăților lor atomice prezintă o periodicitate clară a proprietăților”.

Legea lui Mendeleev i-a permis să construiască un tabel sistematic cu toate cele 70 de elemente cunoscute atunci. El a avut atâta încredere în validitatea legii periodicității încât a propus modificări ale valorilor general acceptate pentru greutatea atomică a câtorva elemente și a prezis locațiile din tabel pentru elementele necunoscute, împreună cu proprietățile lor.

La început, sistemul periodic nu a suscitat interes în rândul chimiștilor. Cu toate acestea, odată cu descoperirea elementelor prezise, în special a galiului, în 1875, a scandiului, în 1879, și a germaniului, în 1886, a început să câștige o largă acceptare.

Treptat, legea periodicității și tabelul au devenit cadrul pentru o mare parte a teoriei chimice. Până la moartea lui Mendeleev, în 1907, acesta se bucura de recunoaștere internațională și primise distincții și premii din multe țări.

Ce alte activități a avut Mendeleev?

Mendeleev a desfășurat multe alte activități în afara cercetării și predării academice. El a fost unul dintre fondatorii Societății Ruse de Chimie (acum Societatea Rusă de Chimie Mendeleev), în 1868, și și-a publicat majoritatea lucrărilor ulterioare în revista științifică a acestei societăți.

A fost un gânditor și un scriitor prolific. Lucrările sale publicate includ 400 de cărți și articole, iar numeroase manuscrise nepublicate sunt păstrate și astăzi în Muzeul și Arhivele Dmitri Mendeleev de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. În plus, pentru a câștiga bani, a început să scrie articole despre știință și tehnologie populară pentru reviste și enciclopedii încă din 1859.

Interesul său pentru răspândirea cunoștințelor științifice și tehnologice a fost de așa natură încât a continuat să scrie despre știința populară până la sfârșitul carierei sale, participând la proiectul „Brockhaus Enzyklopädie” și lansând o serie de publicații intitulate „Biblioteka promyshlennykh znany” („Biblioteca de cunoștințe industriale”) în anii 1890.

Un om pasionat de știință

Dmitri a mai fost interesat de dezvoltarea agriculturii și a resurselor industriale ale Rusiei, dar a vrut să știe mai multe și despre industria petrolului.

Per total, este posibil ca el să fi dedicat mai mult timp problemelor economiei naționale decât chimiei.

Astfel, Mendeleev a putut să-și îmbine interesele de-a lungul vieții în știință și industrie și să-și atingă unul dintre obiectivele sale principale: integrarea Rusiei în lumea occidentală.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ”iubirii” sale

Dante Alighieri, poetul care a influențat decisiv cursul literaturii

Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase