Home » Istorie » Louis Pasteur, chimistul francez care a schimbat lumea pentru totdeauna

Louis Pasteur, chimistul francez care a schimbat lumea pentru totdeauna

Publicat: 06.09.2021

Chimistul francez Louis Pasteur și-a dedicat viața rezolvării problemelor practice din industrie, agricultură și medicină. Descoperirile sale au salvat nenumărate vieți și au adus noi bogății lumii întregi. Printre descoperirile sale se numără procesul de pasteurizate și modurile de prevenire a bolilor cauzate de viermii de mătase, antrax, holera aviară și rabie.

Louis Pasteur nu a dorit să obțină niciun profit de pe urma descoperirilor, acesta alegând să-și întrețină familia din salariul de profesor sau o indemnizație guvernamentală modestă. În laboratorul său, Pasteur era calm și precis. Însă, odată convins de descoperirile sale, acesta le apăra cu înverșunare. Pasteur a fost un patriot înfocat, dorind să ajute la dezvoltarea Franței prin intermediul științei.

Louis Pasteur s-a născut la data de 27 decembrie 1822 în Dole, Franța. Tatăl său era tăbăcar. În 1827, familia s-a mutat în apropiere de Arbois, acolo unde Louis și-a desfășurat studiile. Pasteur era un elev muncitor, însă nu neapărat unul strălucit.

Soția lui Pasteur îi împărtășea pasiunea pentru știință

La vârsta de 17 ani, Louis Pasteur a primit licența în litere de la Collège Royal de Besançon. În următorii trei ani, acesta a făcut meditații cu studenți mai tineri și s-a pregătit pentru École Normale Supérieure, un colegiu pedagogic renumit din Paris.

Ca parte din studiile sale, Louis Pasteur a investigat proprietățile cristalografice, chimice și optice ale mai multor forme de acid tartric. Cercetările sale au pus bazele pentru studiul ulterior al geometriei legăturilor chimice. Investigațiile lui Pasteur i-au adus la scurt timp recunoaștere și funcția de asistent al unui profesor de chimie.

Sursa foto: Profimedia

Louis Pasteur a primit titlul de doctor în știință în 1847, fiind numit apoi profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg. Aici, Pasteur a întâlnit-o pe Marie Laurent, fiica rectorului universității. Cei doi s-au căsătorit în 1849. Soția lui Pasteur îi împărtășea pasiunea pentru știință. Cei doi au avut cinci copii, trei dintre aceștia murind în copilărie.

Chimistul a descoperit că fermentarea nu este doar o simplă reacție chimică

În 1854, Pasteur a devenit profesor de chimie și decan al Facultății de Știință din cadrul Universității din Lille. Auzind despre abilitățile lui Pasteur, un distilator local i-a cerut ajutorul în controlarea procesului de producție de alcool prin fermentarea sfeclei de zahăr. Pasteur a observat că fermentarea nu este doar o simplă reacție chimică ci avea loc doar în prezența organismelor vii. Astfel, chimistul a descoperit că fermentarea, putrefacția, infecția și acrirea sunt cauzate de microbi.

Louis Pasteur a publicat primul său studiu despre formarea acidului lactic și funcțiile sale în laptele acrit în 1857. Studiile ulterioare au dezvoltat valoroasa tehnică de pasteurizare. În același an, Pasteur a fost numit manager și director de studii științifice la vechea sa școală, École Normale Supérieure. În următorii ani, Pasteur și-a extins cercetările în teoria microbilor. Chimistul a petrecut mult timp încercând să îi convingă pe oamenii de știință că microbii nu apar în mod spontan în materie, ci provin de la exterior.

În 1865, Louis Paster a fost rugat să ajute industria mătăsii din Franța, care era aproape de colaps din cauza unei boli misterioase ce ataca viermii de mătase. După cercetări amănunțite, Pasteur a descoperit că, de fapt, era vorba despre două boli, ambele fiind cauzate de bacteriile de pe frunzele de dud ce reprezentau hrană pentru viermi. Bolile erau transmise prin ouă către noua generație de viermi. Pasteur a arătat crescătorilor de viermi de mătase cum să identifice ouăle sănătoase sub microscop, cum să le distrugă pe cele bolnave și cum să prevină formarea bacteriilor pe frunzele de dud.

Pasteur a paralizat la vârsta de 45 de ani

La vârsta de 45 de ani, Pasteur a paralizat. Pentru un timp, recuperarea a fost incertă, iar chimistul a fost țintuit la pat timp de luni bune. Atacul a lăsat urme vizibile. Pentru tot restul vieții, savantul și-a târât un picior, scrie Britannica.

În 1877, Pasteur a început să caute un leac pentru antrax, o boală care ucidea vitele, oile și alte animale crescute în ferme. Chimistul s-a inspirat din cercetările privind o altă boală ce afecta animalele, holera aviară. Atunci când a inoculat găini sănătoase cu culturi slăbite de microbi ai holerei, găinile au suferit doar forme ușoare de boală și au devenit imune la boală. Pasteur a aplicat cu succes această tehnică la imunizarea pentru prevenția antraxului.

Louis Paster încercând tratamentul său împotriva rabiei. Sursa foto: Profimedia

Totodată, Louis Pasteur a teoretizat că ar putea fi posibilă imunizarea oamenilor împotriva rabiei după ce aceștia au fost mușcați de un animal, dar înainte ca distrugerea măduvei spinării să înceapă. După mai multe experimente eșuate, Pasteur a reușit să oprească dezvoltarea rabiei într-un câine infectat. Tratamentul a necesitat 14 inoculări.

Louis Pasteur a ezitat să încerce tratamentul împotriva rabiei pe oameni

Totuși, Pasteur a ezitat să încerce tratamentul pe oameni. Chimistul a fost forțat să o facă în 1885, după ce mama tânărului Joseph Meister l-a implorat pe savant să-I salveze fiul de 9 ani. Băiatul fusese mușcat de 14 ori de un câine infectat cu rabie. Pasteur l-a tratat pe copil. Rănile s-au vindecat și nu au apărut semne ale rabiei. Astfel, Joseph a devenit prima persoană din lume salvată de tratamentul lui Pasteur.

Louis Pasteur a fost premiat cu numeroase onoruri pentru descoperirile sale anterioare, însă de data aceasta întreaga lume s-a unit pentru a-l omagia cum trebuie. Mii de oameni au donat bani pentru înființarea unui mare laborator, Institutul Pasteur, acolo unde oamenii de știință aveau să studieze numeroase boli și să facă descoperiri importante de-a lungul anilor. Louis Pasteur a murit la data de 28 septembrie 1895 în apropiere de Saint-Cloud, Franța.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 oameni de știință care au schimbat lumea

Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume

Louis Pasteur, chimistul care a revoluţionat bacteriologia în ciuda accidentului vascular cerebral grav pe care l-a suferit

Ignaz Semmelweis, părintele procedurilor antiseptice şi salvatorul mamelor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase