Home » Cultură » (P) Michael Jackson și Madonna – în Top 10 cele mai scumpe videoclipuri muzicale din toate timpurile

(P) Michael Jackson și Madonna – în Top 10 cele mai scumpe videoclipuri muzicale din toate timpurile

(P) Michael Jackson și Madonna – în Top 10 cele mai scumpe videoclipuri muzicale din toate timpurile
Publicat: 24.10.2023

Dacă în prezent realizarea unui videoclip complex este simplă chiar și pentru un semi-profesionist, grație tehnologiei de ultimă generație extrem de accesibile publicului larg, cu totul altfel stăteau lucrurile în anii `80, `90 și chiar 2000.

În ciuda faptului că tehnologia de atunci avea limite mult inferioare celei de acum, iar costurile erau foarte mari, artiștii de top încercau să realizeze videoclipuri cât mai interesante, inovative, surprinzătoare, uneori adevărate filme de scurtmetraj.

Canalul de televiziune MTV a dat tonul acestei tendințe – videoclipuri care, prin imagine, concurau chiar calitatea muzicii, rezultând un act artistic dual. Trebuie înțeles faptul că MTV și celelalte canale de muzică înglobau atunci tot ceea ce reprezintă în prezent YouTube, Tik Tok, Instagram și Facebook. Altfel spus, erau singurele surse de divertisment de la distanță cu muzică, video-uri și distracție.

Unii artiști au ieșit în evidență prin sumele foarte mari alocate pentru videoclipuri. În Top 10 cele mai scumpe videoclipuri muzicale din toate timpurile, legendarii cântăreți Michael Jackson și Madonna domină categoric, cu câte 3 prezențe fiecare! Deloc întâmplător, am putea spune, în condițiile în care acești artiști sunt considerați printre cele mai importante nume din istoria muzicii.

Iată mai jos acest clasament, cu mențiunea că sumele iau în considerare inflația actuală și nu cheltuielile de la momentele respective:

1. Michael Jackson și Janet Jackson – „Scream”

Aproape 12 milioane de dolari au cheltuit Michael Jackson și Janet Jackson, în banii de astăzi. Clipul regizat de Mark Romanek este unul de referință în lumea muzicală, frații Jackson impresionând publicul global prin această creație deosebită. Lansarea a avut loc în anul 1995. Piesa a debutat pe locul 5 în topul Billboard Hot 100 și a devenit prima melodie din istorie care a intrat pe listă direct pe o poziție atât de înaltă. Pe YouTube, clipul oficial are peste 153 de milioane de vizualizări.

2. Madonna – „Express Yourself”

Adevărata definiție a unei dive, Madonna a investit masiv în „Express Yourself”, videoclip care, la momentul lansării (anul 1989) era cel mai scump creat vreodată. „Pentru acest clip m-am implicat cel mai mult. Am supravegheat totul de la munca pe platourile de filmare, la costume, la machiaj. Ca și cum aș fi gândit un film. Am vrut să prindă viață tot ce mi-am imaginat”, a explicat artista în „Madonna: In Her Own Words”. Costul estimat pentru acest videoclip: 11 milioane de dolari!

3. Madonna – “Die Another Day”

Iată că Madonna este prezentă cu 2 locuri pe podium în acest clasament! Piesa “Die Another Day” a apărut pe coloana sonoră a filmului cu James Bond, iar videoclipul folosește efecte speciale complexe. Madonna apare ca prizonieră închisă într-o cameră de tortură unde se duelează chiar și cu ea însăși. La lansarea din 2002, videoclipul a costat 6,1 milioane de dolari, dar acum valoarea indexată cu inflația depășește 9 milioane de dolari.

4. Madonna – „Bedtime Story”

Din nou Madonna! Videoclipul lansat în anul 1994 a costat atunci 5 milioane de dolari, iar acum valoarea este de aproape 9 milioane de dolari. A fost regizat de Mark Romanek pe parcursul a șase zile la Universal Studios, California. „Videoclipul meu „Bedtime Story” a fost complet inspirat de artistele suprarealiste precum Leonora Carrington și Remedios Varo. Există acea fotografie în care mâinile mele sunt sus în aer și stelele se învârt în jurul meu. Și eu zburând pe hol cu părul în spate, păsările zburând din halatul meu deschis – toate acele imagini erau un omagiu adus pictorițelor suprarealiste; este și un pic de Frida Kahlo acolo”, a povestit Madonna.

5. Michael Jackson – „Black or White”

Regizat de John Landis, videoclipul lui Michael Jackson în care apar Macaulay Culkin și Tyra Banks a avut premiera în anul 1991. Costul actual estimat: aproximativ 8 milioane de dolari!

6. Guns N’ Roses – „Estranged”

În 1993, trupa rock a cheltuit 4 milioane de dolari (acum însemnând aproape 8 milioane USD) pentru al treilea videoclip din seria începută cu „Don’t Cry” și „November Rain”. Celebra formație este și în prezent foarte populară – hiturile sale sunt incluse pe coloana sonoră a multor filme, iar Axl Rose & co. au chiar și un slot video online dedicat, foarte popular datorită melodiilor ce pot fi ascultate în timpul jocului, graficii excelente și secvențelor speciale cu rotiri gratuite (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!), fiind un produs de top din colecția providerului NetEnt.

7. Aqua – „Cartoon Heroes”

Revenită în centrul atenției în 2023 prin lansarea filmului Barbie, trupa Aqua a cheltuit o sumă foarte mare cu 23 de ani în urmă, pentru videoclipul piesei „Cartoon Heroes.” Acesta spune povestea unui monstru marin care atacă lumea, iar membrii formației intervin ca niște eroi. La momentul actual, valoarea producției videoclipului este estimată la peste 5 milioane de dolari.

8. Michael Jackson – „Bad”

Iată din nou prezența lui Michael Jackson. Clipul este un scurtmetraj regizat de Martin Scorsese, filmat timp de mai mult de 30 de zile. Cost actual: aproximativ 5 milioane de dolari. La momentul respectiv, în 1986, costul era de 2,2 milioane de dolari.

9. MC Hammer – „2 Legit 2 Quit”

Cu vedete precum Jim Belushi, James Brown și Tony Danza, piesa „2 Legit 2 Quit” a fost un mega hit în 1991. Valoare la momentul respectiv: 2,5 milioane de dolari. Valoare adaptată în funcție de inflație: aproape 5 milioane de dolari!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase