Home » Cultură » Penelope Cruz, singura actriță spaniolă recompensată cu un Oscar. „Am o personalitate puternică. Spun ce simt”

Penelope Cruz, singura actriță spaniolă recompensată cu un Oscar. „Am o personalitate puternică. Spun ce simt”

Penelope Cruz, singura actriță spaniolă recompensată cu un Oscar. „Am o personalitate puternică. Spun ce simt”
Penelope Cruz în filmul „Entre rojas”, 1995. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.10.2023

Atunci când a venit prima oară în New York, în 1994, Penelope Cruz nu știa în engleză decât două propoziții: „Ce faci?” și „Vreau să lucrez cu Johnny Depp”.

Ceva mai târziu, avea să pună mâna pe un premiu Oscar pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar în comedia romantică Vicky Cristina Barcelona din 2008, regizată de Woody Allen, din distribuția căruia au mai făcut parte cel care avea să-i devină soț doi ani mai târziu, actorul spaniol de Oscar Javier Bardem, și actrițele Rebecca Hall și Scarlett Johansson.

Penelope Cruz este cea mai cunoscută actriță spaniolă la ora actuală, a doua persoană de naționalitate spaniolă recompensată cu premiul Oscar pentru interpretare, după Javier Bardem, soțul și tatăl celor doi copii ai ei, dar singura actriță spaniolă căreia i-a fost decernat acest premiu și, de asemenea, una dintre cele mai frumoase și mai sexi actrițe, confrom topurilor realizate de multe reviste internaționale.

Și-a făcut debutul în film în El laberinto Griego (1993)

Penelope Cruz s-a născut la 28 aprilie 1974 în in Alcobendas, Madrid, provenind dintr-o familie relativ modestă. Tatăl ei a fost comerciant, iar mama, coafeză. A manifestat de mică un spirit artistic, astfel că părinții au încurajat-o în această direcție, iar primele apariții la Tv au avut loc în diverse reclame, când Penelope era doar un copil. A practicat baletul timp de 9 ani, antrenându-se cu mai mulți instructori proeminenți ai acelui timp, iar la 15 ani a învins 300 de participante care concurau în cadrul unui spectacol de talente. Rezultatul a fost semnarea mai multor contracte care i-au adus roluri în seriale și emisiuni de televiziune, toate acestea ducând-o, în final, către lumea cinematografiei.

Cruz și-a făcut debutul în film în El laberinto Griego (1993), a avut apoi a o apariție în thrillerul Framed din 1992, în care a jucat alături de Timothy Dalton, în cel de-al treilea film în care a fost distribuită, Belle Epoque (1992), al lui Fernando Trueba, peliculă recompensată cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin (în 1994), Cruz a jucat rolul uneia dintre cele patru surori care se luptă pentru afecțiunea unui fermecător dezertor din armată.

O actriță de frunte a cinematografiei spaniole

Cruz a devenit în scurt timp o actriță de frunte a cinematografiei spaniole, filmografia ei continuând să se extindă cu trei sau patru filme în fiecare an. În 1997, a jucat în filmul aclamatului regizor spaniol Pedro Almodóvar, Live Flesh, rol care i-a adus faima internațională. Tot în 1997, a primit rolul principal în Open Your Eyes, film cu un succes enorm în Spania și câștigător a opt premii Goya, principalele premii naționale de film din Spania, considerate de mulți a fi echivalentul spaniol al Premiilor Academiei Americane de Film.

În 1998, Penelope Cruz a fost și la rândul ei onorată cu acest premiu național pentru rolul din comedia La Nia De Tus Ojos, moment din care a început să fie distribuită în filme în limba engleză, cel mai important fiind pelicula lui Almodóvar, Everything about my mother (1999), în care a interpretat rolul unei călugărițe imorale, dar bine intenționate. A fost primul ei succes semnificativ la nivel mondial.

Și astfel s-a trezit Cruz în mod neașteptat, dar sperat, că este solicitată de ambele părți ale Atlanticului. Au urmat Woman on Top (2000), All the Pretty Horses (2000), Blow (2001), cu Johnny Depp și Matt Damon, Open Your Eyes (1997) de Cameron Crowe și Vanilla Sky (2001), în care a jucat alături de Tom Cruise care i-a fost iubit și în viața reală din 2001 și până în 2004. După despărțire, cei doi au rămas în relații bune. (În trecut, Penelope Cruz s-a mai iubit cu actorii Matt Demon și Matthew McConaughey).

A intrat în istoria cinematografiei

În 2008, Cruz a intrat în istoria cinematografiei devenind prima actriță spaniolă care a câștigat un premiu Oscar pentru rolul secundar din filmul Vicky Cristina Barcelona (2008) al lui Woody Allen, regizor care are în palmares 4 premii Oscar, zece BAFTA și două premii Globul de Aur.

Penelope Cruz a mai jucat în Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011), peliculă în care, conform IMDb.com, sora ei, Mónica Cruz, a fost sosia Penelopei în timpul filmărilor și asta pentru că Penelope era însărcinată cu primul ei copil și al lui Javier Bardem, Leo Encias Cruz. Cuplul mai are o fiică, născută în iulie 2013 când Penelope avea 39 de ani.

Unul dintre cei mai frumoși 50 de oameni din lume

Alte producții de succes în care Penelope Cruz mai poate fi văzută sunt I’m So Excited (2013), The Queen of Spain (2016), Elegy (2008), Everybody Knows (2018), Jamón Jamón (1992), Broken Embraces (2009), Pain and Glory (2019), Parallel Mothers (2021) și Volver (2006).

Penelope Cruz este singura actriță căreia i-au fost decernate premii de interpretare din partea celor cinci mari academii europene de film: trei Goya (Oscarul spaniol), un David di Donatello (Oscarul italian), un Bafta (Oscarul britanic), un Cesar (Oscarul francez) și două Felix (Oscarul european), precum și din partea Academiei de Film din SUA (un Oscar).

Cruz este unul dintre cei mai frumoși 50 de oameni din lume, conform revistei People (2005), revista Esquire a desemnând-o, în 2014, cea mai sexy femeie în viață.

În 2021, nominalizarea ei la Oscar pentru Mame paralele a coincis cu nominalizarea soțului ei, actorul Javier Bardem, pentru prestația din Being the Ricardos, ceea ce a constituit o premieră pentru cuplu. Niciunul dintre ei nu a luat acasă statueta (IMDb.com)

Iubitoare de animale și deținătoare de pisici și câini, Penelope Cruz, anterior vegetariană, este acum vegană, încheiând un parteneriat cu PETA pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la industria blănurilor.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2022/apr/28/penelope-cruz-20-best-films-ranked

https://www.imdb.com/name/nm0004851/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Penelope-Cruz

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Helena Bonham Carter, actriță de viță nobilă „cu picioarele pe pământ”

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Scarlett Johansson, cea mai bine plătită actriță în 2018 și 2019. „Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate auzi o femeie e că este sexy”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase