Home » Istorie » John Theophilus Desaguliers, clericul care a redefinit Francmasoneria engleză. Filosof, inginer, asistent al lui Isaac Newton

John Theophilus Desaguliers, clericul care a redefinit Francmasoneria engleză. Filosof, inginer, asistent al lui Isaac Newton

Publicat: 17.09.2023

John Theophilus Desaguliers (1683-1744) a fost un filosof și experimentalist britanic de origine franceză, cunoscut și pentru contribuțiile sale în domeniile fizicii și ingineriei, în special în domeniul mecanicii experimentale.

Mare Maestru al primei Mari Loji din Anglia între anii 1719-1720, Desaguliers a fost asistentul experimental al lui Isaac Newton (în 1714), având un rol important în popularizarea fizicii newtoniene în Marea Britanie unde și-a folosit abilitățile pentru a demonstra experimentele în cadrul propriului său curs de prelegeri populare pentru publicul non-academic.

Desaguliers s-a născut în La Rochelle, Franța, iar mai târziu s-a mutat în Anglia, devenind cetățean britanic naturalizat. Și-a primit educația la Universitatea Oxford unde a studiat matematică și filosofie experimentală.

A fost distins cu mai multe titluri și medalii onorifice

După ce a absolvit facultatea în 1709 cu diplomă de licență, Desaguliers a ținut prelegeri despre filosofia naturală newtoniană, urmând ca în 1712 să obțină, tot la Oxford, și diploma de master. În 1719, scrie masonrytoday.com, Oxford i-a acordat titlul onorific de Doctor în Drepturi Civile.

Desaguliers a fost hirotonit diacon în 1710 și preot în Biserica Angliei în 1717.

În 1712, după ce s-a restabilit la Londra, Desaguliers a început o serie de prelegeri în franceză, engleză și latină în domeniul filosofiei experimentale, popularitatea sa crescând atât de mult încât a fost invitat să-și expună teoriile inclusiv în fața familiei regale. Doi ani mai târziu, Isaac Newton, faimosul om de ştiinţă englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician şi astronom, preşedinte al Royal Society, l-a cooptat în activitățile sale educaționale, propunându-i rolul de asistent în cadrul întâlnirilor săptămânale de la Royal Society (cea mai veche academie științifică independentă din lume, dedicată promovării excelenței în știință), pentru ca în scurt timp Desaguliers să devină el însuși membru al acestei societăți.

În cadrul Societății Regale, Desaguliers a fost distins cu mai multe titluri și medalii onorifice pentru cercetările remarcabile din domeniul științei, inclusiv medalia Copley acordată în 1741 pentru dizertația sa „Dissertation concerning Electricity”, lucrare în care a introdus pentru prima dată termenii de „conductor” și „izolator” (pentru a descrie materiale cu proprietăți electrice diferite) aceasta fiind una dintre realizările sale notabile.

Desaguliers a fost un francmason proeminent

Desaguliers a fost un susținător puternic al aplicării practice a cunoștințelor științifice. A lucrat la proiecte precum îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă, construcția de motoare cu aburi și dezvoltarea de echipamente de stingere a incendiilor. A conceput un tip de șemineu mai eficient, care a fost folosit în Camera Lorzilor, și o „roată de purificat aerul”, de asemenea, amplasată în Camera Lorzilor.

Este autorul mai multor cărți influente pe teme precum filosofia experimentală, mecanică și hidraulică.

Pe lângă activitatea sa științifică, Desaguliers a fost un francmason proeminent, contribuind la introducerea filosofiei naturale newtoniene în lojile masonice și jucând un rol-cheie în modelarea aspectelor intelectuale și sociale ale francmasoneriei la începutul secolului al XVIII-lea. De altfel, Desaguliers este adesea descris ca fiind părintele francmasoneriei moderne.

Ar fi murit sărac și singur

Desaguliers s-a stins din viață la 29 februarie 1744. Deși nu au fost stabilite cu exactitate cauzele, unele surse au înaintat ideea că ar fi murit sărac și singur, în ciuda succesului și aprecierilor de care a avut parte în timpul vieții.

Desaguliers a colaborat cu James Anderson, scriitor scoțian, la elaborarea lucrării „Constituțiile francmasonilor”, cunoscute acum mai degrabă sub numele de „Constituțiile lui Anderson”. Desaguliers a fost al treilea Mare Maestru al Marii Loji a Angliei și a fost Mare Maestru Adjunct timp de mai mulți ani.

A popularizat prelegerea demonstrativă în Marea Britanie

„În 1731, în timpul unui turneu de prelegeri în Țările de Jos, Desaguliers l-a inițiat pe Francisc, Duce de Lorena, în fraternitatea masonică. Ducele avea să devină Împărat al Sfântului Imperiu Roman. De asemenea, Desaguliers avea să prezideze inițierea lui Frederick, Prinț de Wales”. (masonrytoday.com)

De asemenea, tot datorită lui Desaguliers francmasoneria a ieșit din statutul său inițial umil, devenind un cult la modă.

Până la sfârșitul vieții sale, scrie encyclopedia.com, Desaguliers și-a exercitat rolul de conferențiar demonstrativ în cadrul Societății Regale, la curte și în propria casă (acolo unde, ani de zile, a instruit studenți). Până în anul 1734, a continuat să predea cursurile sale de astronomie, mecanică, hidrostatică, optică, electricitate și mașini (de peste 120 de ori), Desaguliers fiind cel care a popularizat prelegerea demonstrativă în Marea Britanie, raționamentul său bazându-se pe demonstrații și teorii accesibile.

Surse:

https://www.encyclopedia.com/science/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/desaguliers-john-theophilus

https://www.masonrytoday.com/index.php?new_month=2&new_day=29&new_year=2016

Vă mai recomandăm să citiți și:

Isaac Newton era fascinat de Sfârșitul Lumii și chiar a făcut o predicție pentru anul 2060

Notițele uitate ale lui Leonardo da Vinci arată că ar fi descoperit gravitația cu un secol înaintea lui Isaac Newton

O carte incredibil de rară a lui Isaac Newton va fi vândută la licitație

Isaac Newton, omul care a descoperit gravitația. „Ceea ce urcă trebuie să și coboare”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase