Home » Cultură » Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”
Rita Moreno și Lalo Rios, 1952. Sursa foto: Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 21.10.2023

Rita Moreno, născută la 11 decembrie 1931 în Humacao, Puerto Rico, dansatoare și cântăreață, a fost prima actriță hispanică recompensată cu un premiu Oscar. Născută Rosita Dolores Alverío, Moreno s-a mutat cu mama ei la New York în 1935, lăsându-și în urmă tatăl și fratele.  

Moreno (acesta este numele pe care l-a preluat de la tatăl vitreg) a intrat în lumea divertismentului încă de mică. La vârsta de 9 ani dansa în cluburi, la 11 ani a avut parte de o primă experiență cinematografică, dublând în spaniolă vocile copiilor actori americani, iar la 14 ani a debutat pe Broadway, jucând în piesa Skydrift, alături de Arthur Keegan și Eli Wallach. În 1950, a semnat primul contract cu o casă de filme – respectiv MGM – colaborarea dintre ei durând doar un an de zile.

După o perioadă de timp în care, datorită fizicului ei radiant era distribuită mai mult în roluri care portretizau femei sexi, roluri pe care Moreno le considera uneori degradante, actrița a apărut și în câteva pelicule „decente” precum sunt muzicalurile Singin’ in the rain (1952), cu starurile vremii Gene Kelly și Debbie Reynolds, și în The King and I (1956), un film recompensat cu 5 premii Oscar.

„Singurul lucru care mi-a salvat viața – știu asta – a fost psihoterapia”

Aflată probabil sub stresul unor insatisfacții profesionale din prima parte a carieri, la care s-a adăugat și eșecul relației tumultoase pe care a avut-o cu actorul Marlon Brando, în 1961 Rita Moreno a încercat să se sinucidă luând o supradoză de medicamente.

„Marlon a fost pasiunea vieții mele”, spunea Moreno la un moment dat, citată de today.com. Moreno și Brando, care au fost împreună din 1950 și până în 1960, au fost și colegi de platou în câteva filme.

„Singurul lucru care mi-a salvat viața – știu asta – a fost psihoterapia. La un moment dat, Marlon mi-a spus chiar ai nevoie de ajutor. Trebuie să vezi pe cineva. Ceea ce, desigur, este destul de amuzant, pentru că unul dus cu capul îi spune altuia știi, caută ajutor, ești bolnav”.

Marlon Brando a fost pasiunea arzătoare a vieții sale

Iar dacă Marlon Brando a fost pasiunea arzătoare a vieții sale, marea dragoste a fost soțul actriței, un renumit medic cardiolog, Leonard Gordon. Cei doi au fost căsătoriți din 1965 și până în 2010, anul în care a decedat Gordon, cuplul devenind părinții unei fete, Fernanda Luisa Gordon, născută în 1967, actriță, regizoare și femeie de afaceri.

În 1961, Moreno și-a câștigat un loc în istoria cinematografiei odată cu interpretarea personajului Anita din adaptarea cinematografică a filmului West Side Story. Anita, o imigrantă portoricană frumoasă, curajoasă și puternică, a deschis un nou drum în ceea ce privește reprezentarea latino-americanilor în filmele hollywoodiene și i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar – o premieră istorică pentru o actriță hispanică. West Side Story, un film cu 10 Oscaruri, a fost regizat de Jerome Robbins și Robert Wise și i-a avut în rolurile principale pe actorii Natalie Wood, George Chakiris și Richard Beymer.

Actrița a fost fascinată de John F. Kennedy

Actrița care a fost fascinată de John F. Kennedy, pe care-l considera extrem de atrăgător, și care a regretat că scurta ei relație amoroasă cu Elvis Presley a fost mai mult una „frățească” decât de iubire între doi adulți, este una dintre cei 18 deținători ai premiului EGOT (Emmy, Grammy, Oscar și Tony), una dintre cele 15 actrițe recompensate cu Tripla Coroană a Actoriei (Oscar, Emmy și Tony) și una dintre cele 8 actrițe care care au câștigat un Oscar pentru performanța lor într-un muzical (alături de, în ordine cronologică, Julie Andrews, Barbra Streisand, Liza Minnelli, Catherine Zeta-Jones, Anne Hathaway, Jennifer Hudson și Emma Stone). Moreno a câștigat, cum deja am scris, un Oscar pentru mai bună actriță în rol secundar în West Side Story (1961), un Tony pentru Cea mai bună actriță în rol principal în The Ritz (1975) și un premiu Emmy pentru The Muppet Show, 1976 și 1978  și The Rockford Files, 1974.

A apărut în trei filme nominalizate la Oscar pentru cea mai bună imagine – The King and I (1956), West Side Story (1961) și West Side Story (2021) – cel de-al doilea ieșind, de altfel, câștigător la categoria propusă.

Publicului telespectator îi este cel mai bine cunoscută pentru rolul principal al surorii Peter Marie Reimondo din Oz (1997), un serial regizat de Tom Fontana care a rulat în 6 sezoane și din distribuția căruia au făcut parte, printre alții, actorii Harold Perrineau, Christopher Meloni, Dean Winters, Lee Tergesen, J.K. Simmons și Eamonn Walker.

Rita Moreno se mai poate lăuda și cu Medalia Prezidențială a Libertății

Pe marele ecran, Rita Moreno a mai putut fi văzută în Summer and Smoke (1961), Carnal Knowledge (1971), Slums of Beverly Hills (1998), West Side Story aclamatul remake din 2021 al lui Steven Spielberg al filmului din 1961 cu același nume. În 2023, a jucat în producția 80 pentru Brady, o comedie cu Jane Fonda, Sally Field și Lily Tomlin.

Printre premiile notabile pe care le-a primit de-a lungul carieri, Rita Moreno se mai poate lăuda și cu Medalia Prezidențială a Libertății (2004). De asemenea, în 2015 s-a numărat printre laureații ediției susținute de Kennedy Center Honorees. În 2021 a fost lansat un documentar dedicat vieții și carierei actriței, Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It.

Surse:

https://www.today.com/popculture/popculture/rita-moreno-reflects-on-relationship-with-marlon-brando-rcna27456

https://www.imdb.com/name/nm0001549/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Rita-Moreno

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roluri memorabile, un Oscar și acuzații de hărțuire sexuală sau presupuse relații incestuoase cu nepoata sa. Morgan Freeman: „Provoacă-te pe tine însuți. Este singura cale care te ajută să te dezvolți”

Javier Bardem, primul actor spaniol nominalizat și câștigător de Oscar. „Trăim într-o lume a negării și nu mai știm care este adevărul”

Heath Ledger, cel mai tânăr câștigător post-mortem al unui premiu Oscar

Meryl Streep, actrița cu cele mai multe nominalizări la Oscar. „Dacă îți exprimi temerile, ele pot deveni realitate. Sunt suficient de superstițioasă ca să cred asta”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase