Home » Cultură » Test de cultură generală. Care e cea mai bogată țară din lume?

Test de cultură generală. Care e cea mai bogată țară din lume?

Publicat: 02.11.2023

Se spune că banii fac Pământul să se învârtă, dar care este cea mai bogată țară din lume? Țara de pe primul loc s-a schimbat de curând.

În 2021, a existat o schimbare la vârf: SUA au fost deposedate de titlul de cea mai bogată țară din lume (după valoarea netă), iar China a devenit cea mai bogată națiune. Schimbarea în clasamentul global al bogăției a fost anunțată într-un raport de la McKinsey & Co., a declarat Bloomberg, care a dezvăluit că valoarea Chinei a crescut vertiginos de la 7 trilioane de dolari în anul 2000 la 120 de trilioane de dolari în 2020.

În același timp, valoarea Statelor Unite a urcat la aproape 90 de trilioane de dolari, fiind la mică distanță de prima poziție.

O luptă între SUA și China

Cursa Chinei către vârful clasamentului a contribuit la aproape o treime din creșterea totală a bogăției globale, care a ajuns de la 156 de trilioane de dolari la 514 de trilioane de dolari în același interval de timp, notează IFL Science.

Se crede că ascensiunea economică a Chinei s-a accelerat după ce a devenit membră a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), o organizație interguvernamentală care reglementează comerțul între națiuni. Țările pot beneficia de o astfel de calitate deoarece OMC ajută națiunile să stabilească regulile comerțului internațional și să le pună în aplicare pe piețele în curs de dezvoltare.

În ciuda bogăției uriașe a Chinei, aceasta nu este împărtășită de întreaga țară, deoarece se estimează că mai mult de două treimi din bogăție se află în doar 10% dintre cele mai bogate gospodării. Același raport se vede și în SUA.

Care este cea mai bogată țară din lume?

Dar doi ani mai târziu, mai este China cea mai bogată țară din lume?

Potrivit Global Citizen Solutions, nu mai este. Se pare că SUA și-au recăpătat locul fruntaș și au fost cea mai bogată națiune din lume după averea netă anul trecut, cu o avere netă colosală de 145,8 trilioane de dolari.

Însă povestea se schimbă dacă comparăm în funcție de Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor: Luxemburg este câștigătoarea aici, cu o sumă de 127.673 de dolari, urmată de Irlanda, Norvegia și Elveția.

Vă recomandăm să citiți și:

George Miller, regizorul care a renunțat la medicină pentru a face filme și creatorul Mad Max

Actorul cerebral de la Hollywood. Edward Norton: „Viața, ca și pokerul, are un element de risc. Care nu trebuie evitat. Ci înfruntat”

Cum și-a răsplătit prietenii care l-au ajutat? George Clooney: „Singurul eșec este să nu încerci”

Actrița care i-a refuzat avansurile lui Marlon Brando. Claudia Cardinale: „Actoria este fantastică pentru că am trăit mii de vieți, nu doar viața mea”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase