Home » Știință » Noul telescop spațial chinezesc îl „va întrece pe Hubble”, susțin cercetătorii

Noul telescop spațial chinezesc îl „va întrece pe Hubble”, susțin cercetătorii

Publicat: 18.10.2023

China pregătește un proiect major care nu numai că sporește agenda de cercetare astronomică a națiunii și consolidează utilizarea complexului stației spațiale a țării, dar ar putea „să întreacă Telescopul Hubble”. 

Nava spațială se numește Xuntian, cunoscută sub numele de telescopul spațial chinezesc de cercetare sau telescopul stației spațiale chinezești (CSST). Numele Xuntian poate fi tradus prin „cercetarea cerului”.

Programat pentru lansare anul viitor, CSST-ul de mărimea unui autobuz găzduiește o oglindă primară cu diametrul de doi metri. Acest telescop spațial optic cu raze ultraviolete urmează să coboare pe orbită cu stația spațială Tiangong a țării. Are o durată de viață nominală a misiunii de 10 ani, dar sarcinile spațiale ale observatorului ar putea fi prelungite.

Xuntian este conceput pentru a întrece Telescopul Spațial Hubble al NASA. Această instalație orbitală de mari dimensiuni va orbita în apropierea stației spațiale chineze, unde va putea fi revizuită din când în când de către navetiștii spațiali chinezi.

Nava spațială se numește Xuntian

Lin Xiqiang, director adjunct al Agenției Spațiale Chineze cu echipaj uman, a declarat că se așteaptă ca observatorul pe orbită Xuntian să facă descoperiri în domeniul cosmologiei, al materiei întunecate și energiei întunecate, al galaxiei Calea Lactee și al altor galaxii vecine, al formării și evoluției stelelor și al exoplanetelor, scrie LiveScience.

Lin a declarat că telescopul de înaltă rezoluție va face observații de studiu în câmp adânc cu o suprafață de 17.500 de grade pătrate, precum și observații fine ale diferitelor tipuri de corpuri cerești. Xuntian este înzestrat cu o cameră de 2,5 miliarde de pixeli.

Așteptat să fie aruncat pe orbita Pământului anul viitor pe o rachetă Long March 5B, Xuntian poate obține vederi panoramice de înaltă definiție ale Universului având aproximativ aceeași rezoluție spațială ca și Telescopul Hubble. Cu toate acestea, ochiul orbital al Chinei are un câmp vizual de peste 300 de ori mai mare decât Hubble. Câmpul vizual este zona din ceruri pe care un telescop o poate vedea la un moment dat.

În plus, acest super-scop va rămâne pe aceeași orbită cu stația spațială pentru zboruri și observații independente pe termen lung. Acesta este proiectat să se andocheze temporar cu stația spațială pentru aprovizionare, întreținere și modernizare practică de către astronauții Tiangong, a precizat Lin.

Telescopul ar urma să ajungă pe orbita Pământului anul viitor

Într-un interviu acordat Televiziunii Centrale Chineze (China Central Television – CCTV), Zhou Jianping, proiectantul șef al programului spațial cu echipaj uman al Chinei, a lăudat, de asemenea, capacitățile și contribuțiile planificate ale lui Xuntian.

„Telescopul Xuntian a fost cel mai important proiect științific de la lansarea programului stației spațiale a țării noastre. Este o instalație științifică pe care comunitatea astronomică chineză a așteptat-o cu nerăbdare și o instalație științifică ce reprezintă înalta tehnologie la nivel de stat în domeniul astronomiei”, a declarat Zhou.

Telescopul este, de asemenea, cel mai avansat în ceea ce privește capacitatea sa de a produce imagini în spectrul ultraviolet dintre toate proiectele de cercetare telescopică în curs de desfășurare din lume, a adăugat Zhou. „Se așteaptă ca acesta să stimuleze în mare măsură dezvoltarea astronomiei, să avanseze cercetarea astronomică din țara noastră la un nivel de vârf la nivel internațional și să ajute astronomii chinezi să devină o forță în acest domeniu.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a descoperit obiecte misterioase care plutesc libere în spațiu

Astronomii au descoperit „galaxii abia născute” cu ajutorul Telescopului Webb

Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!

Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase