Home » Cultură » Halle Berry: „Într-o lume perfectă, cred că aș fi fost pictoriță”

Halle Berry: „Într-o lume perfectă, cred că aș fi fost pictoriță”

Halle Berry: „Într-o lume perfectă, cred că aș fi fost pictoriță”
Sursa foto: ©MGM/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Publicat: 03.03.2024

Frumoasă, talentată, Halle Berry este câștigătoare a unui Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal pentru prestația din filmul „Monster’s Ball”, recunoaștere primită în 2002, cu acea ocazie devenind prima și singura (pentru o perioadă de 21 de ani) actriță afro-americană deținătoare a unui Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

(Prima persoană de culoare care a câștigat un Oscar, dar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar și nu principal, a fost Hattie McDaniel, în 1940, pentru prestația din „Pe aripile vântului”, iar cea de-a doua care a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal este Michelle Yeoh, care a câștigat premiul în 2022, „Everything Everywhere All at Once”, statueta fiindu-i înmânată de Berry și Jessica Chastain).

Legat de filmul care i-a adus lui Halle Berry Oscarul, „Monster’s Ball” (2001), acesta a fost scris și regizat de Marc Forster, și este o dramă romantică în care, alături de Halle mai jucând Billy Bob Thornton, Heath Ledger, Peter Boyle și Milo Addica. Pelicula a fost  inclusă în lista publicată de Premier, scrie IMDb.com, a celor mai supraevaluate 20 de filme din toate timpurile.

Halle Berry a fost model

Halle Berry s-a născut la 14 august 1966 în Cleveland, Ohio și a crescut în Oakwood, Ohio, într-o familie de condiție medie, mama, Judith Ann, de origine engleză și germană, fiind asistentă într-un clinică de psihiatrie, iar tatăl, Jerome Jesse, un amercian de culoare, asistent medical într-un spital din localitate.

Halle Berry se află în lumea divertismentului de la vârsta de 17 ani. A fost Miss Teen All-American Pageant în 1985, reprezentând statul Ohio, iar un an mai târziu devenind Miss SUA. Pageant. Până să intre în televiziune și cinematografie, Halle Berry a fost model. În 1989, a fost distribuită în serialul TV „Living Dolls” , iar în 1991 a jucat în primul ei lungmetraj – „Jungle Fever”, pentru rolul căruia s-a pregătit temeinic. Nu s-a spălat timp de câteva zile, înainte de a începe să lucreze la rolul ei de dependentă de droguri din producția lui Spike Lee.

A intrat pe o pantă ascendentă

În 1992, a jucat alături de Eddie Murphy în „Boomerang”, doi ani mai târziu a fost distribuită în „The Flinstones”, în rolul secretarei sexy Sharon Stone, în 1995 a apărut alături de Jessica Lange în drama „ Losing Isaiah”, în 1998 a fost remarcată în filmul „Bulworth” al lui Warren Beatty, iar în 1999 a fost și mai apreciată pentru rolul actriței Dorothy Dandridge în filmul realizat pentru televiziune „Introducing Dorothy Dandridge”, pentru care a câștigat un Glob de Aur pentru cea mai bună actriță într-un film de televiziune/mini-serie.

Din acest punct al carierei sale, Halle Berry a intrat pe o pantă ascendentă care a dus-o tot mai aproape de statutul de star Hollywoodian. În 2000 a fost Storm în pelicula de succes „X-Men” a lui Bryan Singer, un film cu actorii Hugh Jackman, Patrick Steward, Ian McKellen, Famke Janssen și Anna Paquin, printre alții, în 2001 a apărut în thrillerul„ Swordfish”, iar un an mai târziu a devenit prima afro-americană câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, datorită interpretării din drama „Monster’s Ball” (2001) și cea de-a șaptea actriță afro-americană nominalizată vreodată. Performanța lui Halle Berry le-a luat fața contracanditatelor pentru acest premiu, colegele ei de breaslă aflate în aceeași competiție – Nicole Kidman („Moulin Rouge”), Judi Dench („Iris”), Sissy Spacek („În dormitor”) și Renée Zellweger („Jurnalul lui Bridget Jones”).

„Acest moment este mai important decât mine”

Halle Berry i-a dedicat trofeul lui Dorothy Dandridge care, în 1955, a devenit prima femeie afro-americană nominalizată la categoria cea mai bună actriță într-un rol principal (pentru „Carmen Jones”), și altor femei afro-americane, precum Diahann Carroll și Angela Bassett, nominalizate la aceeași categorie.

„Acest moment este mai important decât mine”, a spus Berry după ce i-a fost înmânată statueta.  „Îl dedic fiecărei femei de culoare fără nume și fără chip, dar care de-acum înainte poate avea o șansă, și asta pentru că această ușă a fost deschisă în această seară”.

Mul mai târziu, avea să revină asupra declarațiilor sale. În cei 20 de ani trecuți de la noaptea care i-a adus Oscarul, doar 12 alți actori de culoare au câștigat statueta de aur, scrie New York Times, nici o altă femeie de culoare nu a mai primit premiul pentru cea mai bună actriță și abia după opt ani de la realizarea lui Berry o altă afro-americană a fost nominalizată la această categorie.  (Gabourey Sidibe pentru rolul din „Precious”, 2010).

„Faptul că nu există nimeni alături de mine este dureros”

„Nu a fost deschisă ușa”, a spus Berry dezamăgită. „Faptul că nu există nimeni alături de mine este dureros”.

Cu toate că Berry dedicase premiul inclusiv Angelei Bassett, aceasta din urmă a declarat la vremea respectivă că filmul, „Monster’s Ball” stereotipează femeile de culoare, declarând în același timp că ar fi refuzat rolul pe care l-a jucat Berry pentru că „nu avea de gând să fie o prostituată în film”, adăugând că i-ar fi plăcut să primească un Oscar, dar pentru un rol care să-i permită „să doarmă liniștită noaptea”.

Bassett, scrie The Guardian, a spus că toate criticile pe care le-a făcut nu au vizat-o pe Halle Berry, ci au fost la adresa Hollywood-ului, menționând că nu a putut accepta acest rol deoarece promovează „un stereotip despre femeile de culoare și despre sexualitate”. Comentariile actriței Angela Bassett, mai scrie The Guardian, nu au fost foarte obiective, având în vedere faptul că Halle Berry nu a interpretat o prostituată în film, ci doar a apărut în scene de dragoste explicite.

„Filmul este pentru posteritate. Este vorba despre a face ceva de care să fii mândru și peste zece ani. Meryl Streep, de exemplu, a câștigat Oscaruri fără toate astea”. (Angela Bassett)

Dacă în 2002 Halle Berry a atins apogeul carierei sale bucurându-se de un Oscar pentru cea mai bună actriță, în 2005 a primit premiul Razzie pentru cea mai slabă actriță, pentru rolul din „Catwoman”. Când și-a luat „trofeul” în primire, Berry a spus zâmbind „sper să nu vă mai văd vreodată, dragilor”.

Premiul Razzie pentru Cea mai proastă actriță

Halle Berry este una dintre cele doar patru actrițe, alături de Faye Dunaway, Sandra Bullock și Liza Minnelli, care au câștigat atât Oscarul pentru Cea mai bună actriță, cât și premiul Razzie pentru Cea mai proastă actriță (Dunaway a împărțit premiul cu Bo Derek).

Alte roluri ale lui Halle Berry care merită menționate sunt și cel din thriller-ul „Gothika” (2003) al lui Mathieu Kassovitz, film în care personajul ei, un medic psihiatru, se trezește pacient în spitalul de boli mintale în care lucra, acuzată fiind de uciderea soțului ei, directorul instituției, acela din drama științifico-fantastică „Cloud Atlas” (2012), cu Tom Hanks, Hugh Grant și Susan Sarandon, în care Halle Berry Berry a jucat cinci personaje, sau cel al Sofiei din „John Wick: Chapter 3 – Parabellum” (2019).

Halle Berry se află la cea de-a treia căsătorie. Primul ei soț a fost jucătorul de baseball David Justice (între 1993 și 1997), după divorțul de Justice, Berry a intrat într-o relație cu muzicianul Eric Benét, cei doi căsătorindu-se în 2001, pentru ca în 2005 să se despartă, an în care l-a întâlnit pe modelul canadian Gabriel Aubry, în 2008 cei doi devenind părinții unei fetițe, Nahla Ariela Aubry, iar în 2010 punând capăt relației lor. În 2013 Halle Berry s-a căsătorit cu actorul francez Olivier Martinez, în același an născându-se și fiul lor Maceo-Robert Martinez, iar în decembrie 2016, Martinez și Belly au divorțat.

Din 2020, Halle Berry se află într-o relație cu muzicianul Van Hunt, artist premiat cu Grammy.

Surse:

https://www.nytimes.com/2022/03/24/movies/halle-berry-best-actress-oscar.html

https://www.theguardian.com/film/2002/jun/24/news1

https://www.imdb.com/title/tt1371111/characters/nm0000932?ref_=tt_cl_c_2

https://www.imdb.com/name/nm0000932/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”

Rita Moreno, prima actriță hispanică premiată cu Oscar. „Sunt una dintre cele mai fericite persoane pe care le cunosc”

Helena Bonham Carter, actriță de viță nobilă „cu picioarele pe pământ”

Julia Roberts, actrița cu cel mai scump zâmbet de la Hollywood. „Nu există limite sau bariere dacă doi oameni sunt destinați să fie împreună”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase