Home » Cultură » Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată cerul azi”

Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată cerul azi”

Lewis Howard Latimer, inventatorul aerului condiționat. „Mâine s-ar putea să fie frumos, oricât de furtunos se arată cerul azi”
Sursa foto: Shutterstock/Profimedia
Publicat: 20.06.2024

Lewis Howard Latimer (1848 – 1928), inventator și desenator afro-american, este cel care, printre multele invenții care-i aparțin  – un aparat de aer condiționat prin evaporare, un procedeu îmbunătățit de fabricare a filamentelor de carbon pentru becuri și un sistem de toaletă îmbunătățit pentru vagoanele de cale ferată (cobrevetat împreună cu împreună cu Charles M. Brown) – l-a asistat pe Alexander Graham Bell în munca sa și l-a ajutat să urgenteze depunerea brevetului pentru telefon, la 14 februarie 1876, cu doar câteva ore mai devreme decât cel al unui inventator rival.  

Născut la 4 septembrie 1848, în Chelsea, Massachusetts, Latimer a fost cel mai mic dintre cei patru copii ai unei familii de sclavi din Virginia care au căutat libertatea în Boston. Familia lui Latimer dispunea de mijloace financiare limitate, iar el a reușit să urmeze doar câțiva ani de învățământ gimnazial. Totuși, educația sumară nu l-a împiedicat să dezvolte o pasiune pentru desen, care s-a dovedit a fi valoroasă de-a lungul vieții sale, câștigându-și existența datorită ei, printre multe alte activități și munci prestate.

La vârsta de 16 ani, în timpul Războiului Civil American, Latimer s-a înrolat în Marina Uniunii unde a servit până la sfârșitul războiului, imediat după serviciul militar angajându-se ca funcționar la firma de avocatură de brevete Crosby and Gould. Latiemr era ambițios și dornic să se dezvolte. Avea viziuni mari vizavi de cariera sa, astfel că a devenit auto didact. A învățat singur desen mecanic, iar la scurt timp a fost numit desenator șef în cadrul firmei pentru care lucra.

Invențiile lui Latimer

În 1874, Lewis Latimer a obținut primul său brevet pentru un sistem de toaletă îmbunătățit, numit Water Closet, conceput pentru vagoanele de cale ferată. Doi ani mai târziu, în 1876, a fost angajat de Alexander Graham Bell, care lucra la inventarea telefonului. Expertiza lui Latimer în redactare a jucat un rol crucial în depunerea brevetului de telefon al lui Bell cu doar câteva ore înaintea unui inventator rival, Elisha Gray.

Implicarea lui Latimer în domeniul iluminatului a început în 1880, când s-a alăturat companiei U.S. Electric Lighting Company, condusă de Hiram Maxim. Împreună cu Joseph V. Nichols au brevetat „Lampa electrică”, la 13 septembrie 1881, o inovație care a făcut ca iluminatul electric să fie mai practic și accesibil unui public mai larg. De asemenea, a primit un brevet pentru o metodă îmbunătățită de fabricare a filamentelor de carbon.

În 1884, Lewis Latimer a fost angajat de Edison Electric Light Company, unde a lucrat îndeaproape cu Thomas Edison, fiind asistentul său, ceva mai târziu devenind membru al prestigiosului grup Edison’s Pioneers (era singurul afro-american din acest grup). Rolul lui Latimer în cadrul companiei lui Edison a fost esențial în îmbunătățirea designului becului electric și în abordarea diferitelor provocări tehnice asociate cu producția acestuia. Expertiza lui în domeniul desenului și al ingineriei s-a dovedit a fi valoroasă în perfecționarea designului becului și în transformarea acestuia într-unul mai practic pentru o utilizare pe scară largă. Una dintre contribuțiile cheie ale lui Latimer a fost dezvoltarea unui filament de carbon mai eficient pentru becurile cu incandescență. A brevetat o metodă de producere a filamentelor de carbon care aveau o durată de viață mai lungă și erau mai fiabile decât modelele anterioare, o inovație care a ajutat ca iluminatul electric să fie mai accesibil și mai ieftin.

În plus, Latimer a avut un rol esențial în redactarea desenelor și în obținerea brevetelor necesare pentru invențiile lui Edison legate de iluminatul electric. Atenția meticuloasă la detalii și cunoștințele sale tehnice l-au ajutat pe Edison să-și protejeze proprietatea intelectuală și să stabilească o bază solidă pentru succesul comercial al invențiilor lui.

În 1886, Latimer a inventat o primă unitate de aer condiționat, un precursor al sistemelor moderne de aer condiționat (în 1901, inventatorul american Willis H. Carrier a construit ceea ce este considerat prima unitate modernă de aer condiționat electric).

A contribuit la tehnologia lifturilor prin inventarea unui sistem îmbunătățit de ascensor de siguranță. Proiectul său includea un mecanism care împiedica ascensorul să cadă în cazul în care cablul de ridicare ceda, sporind astfel siguranța pasagerilor. Înainte de invenția sa, lifturile erau echipate cu sisteme de frânare simple, care se bazau pe fricțiune, sisteme nu erau întotdeauna fiabile și cu un risc pentru cei care le foloseau.

Inovația lui Latimer a încorporat un mecanism mai avansat, incluzând un dispozitiv cu arc care se activa în cazul în care cablul ceda, împiedicând ascensorul să cadă în gol. Acest element de siguranță inovator a oferit un nivel suplimentar de protecție pentru pasageri și a contribuit la atenuarea îngrijorărilor legate de fiabilitatea ascensoarelor.

Latimer a mai brevetat un aparat conceput pentru răcirea și purificarea aerului, o invenție care urmărea să îmbunătățească calitatea aerului din interior prin reducerea temperaturii și eliminarea bacteriilor sau a poluanților din aer.

A creat un dispozitiv pentru depozitarea în siguranță a pălăriilor, hainelor și umbrelelor, oferind o soluție practică și organizată pentru păstrarea obiectelor personale în locuri publice, cum ar fi birouri și restaurante, asigurându-se că acestea nu vor fi pierdute sau furate în timpul vizitelor în respectivele incinte. Dulăpiorul lui Latimer putea fi blocat și deblocat de către utilizatori într-un mod foarte simpul, cu ajutorul unei chei ori a unei combinații specifice de numere.

Lewis Howard Latimer a fost, de asemenea, poet, muzician și artist talentat, având o pasiune aparte pentru exprimarea creativă, chiar dacă activitățile lui artistice nu au obținut o recunoaștere la fel de mare ca invențiile care i-au fost atribuite.

Lewis Latimer s-a stins din viață la 11 decembrie 1928, în Flushing, New York, la vârsta de 80 de ani.

Sursa:

https://www.lewislatimerhouse.org/about

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cai Lun, inventatorul hârtiei

Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice

Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern

Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase