Home » D:News » Cât de benefic este aparatul de aer condiționat și cu ce dezavantaje vine?

Cât de benefic este aparatul de aer condiționat și cu ce dezavantaje vine?

Cât de benefic este aparatul de aer condiționat și cu ce dezavantaje vine?
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2023

Mare parte din planetă este sufocată din cauza temperaturilor record înregistrate în ultimele săptămâni.

În multe zone au fost depășite valori istorice, iar oamenii încearcă să identifice moduri în care să reziste în fața căldurii extreme.

Căldura extremă de anul acesta ar putea fi doar începutul

De exemplu, în Phoenix, Arizona (Statele Unite ale Americii), vârful a fost anul acesta de 43.3 grade Celsius, însă acest caz nu este deloc unul izolat. Valurile de căldură din ce în ce mai agresive au devenit tot mai frecvente și mai severe, fiind un rezultat al crizei climatice prin care trecem. Meteorologii spun că tendința se va menține – ba chiar se va înrăutăți, dacă ne raportăm la ritmul în care industria renunță la combustibilii fosili.

Singura soluție pe care o au oamenii pentru a rezista în fața caniculei este aparatul de aer condiționat. În aceste condiții, numărul de astfel de aparate ar putea crește, la nivel global, cu peste 240% până în anul 2050, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. În paralel, cererea ar putea crește cu aproape 60% numai în SUA, transmite The Guardian.

Creșterea accesului la aparatele de aer condiționat poate salva vieți, având în vedere că temperaturile extreme sunt letale.

Aparatele de aer condiționat nu sunt accesibile pentru întreaga populație

Totuși, există și dezavantaje în utilizarea lor. În primul rând, există dezavantajul de natură financiară, de aceea nu este accesibil pentru comunitățile sărace din întreaga lume – pe lângă faptul că un astfel de aparat de calitate este destul de scump, și facturile la energia electrică pe care le implică utilizarea sunt costisitoare.

Un alt dezavantaj este acela că aparatul de climatizare artificială solicită mult rețeaua electrică, ceea ce poate fi riscant, pentru că apar pene de curent. Deși fiecare gospodărie în parte încearcă să găsească diferite metode pentru a supraviețui căldurii extreme, eliminarea în totalitate a aparatelor de aer condiționat poate fi periculoasă, spun experții.

„Există unele zone ale lumii unde chiar nu se poate fără aer condiționat – acolo unde ai temperaturi înăbușitoare pe tot parcursul anului”, a spus Narasimha Rao, profesor de energie la Universitatea Yale.

Vă recomandăm să citiți și:

Inflația din Turcia, aproape de 50%, deși a avut 8 luni de scădere

Patru sticle cu apă băute în 20 de minute au fost suficiente pentru a declanșa un deces

Google le va spune utilizatorilor dacă datele lor personale se găsesc în căutări

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase