Prima pagină Cultura

TOP 10 evadari uluitoare din inchisori

09.16.2010 | ● Vizualizări: 17453
TOP 10 evadari uluitoare din inchisori     evadari, cele mai mari evadari, inchisori, prizonieri, parnaie, gardian, evadare, Alcatraz, Siberia + zoom
Galerie foto (11)

Cata vreme vor exista inchisori, vor fi si prizonieri care incearca sa evadeze. Unii chiar reusesc – anual, mii de detinuti evadeaza din puscariile din toata lumea. Cativa condamnati pun la cale scheme complexe, ingenioase si adesea violente pentru a-si duce la indeplinire evadarea. Fie vorba despre nelegiuiti celebri, prizonieri de razboi sau oameni nevinovati, iata o lista cu zece dintre cele mai surprinzatoare evadari din inchisorile lumii.

10. Evadarea dinLabirint

Una dintre cele mai violente evadari ale tuturor timpurilor, ceadin blocul H-7 al Penitenciarului-Labirint din Irlanda, s-aintamplat la 25 septembire 1983, atunci cand 35 sau 38 de detinutiau scapat dupa ce au preluat conducerea inchisorii prin forta. Ungardian a murit de atac de cord ca rezultat al evadarii si alti 20au fost raniti, dintre care doi impuscati cu arme ajunse ilegal inpenitenciar.

Labirintul a fost rezervat teroristilor si combatantilorparamilitari ai Armatei Republicane Irlandeze (IRA) si a fostconsiderat drept una dintre cele mai impenetrabile (catre exterior)inchisori ale Europei. Alaturi de gardurile inalte de 4,5 metri aleinstitutiei, fiecare bloc H din incinta acesteia era incercuit decate un zid din beton inalt de 5,5 metri, cu sarma ghimpatadeasupra, iar toate portile complexului erau fabricate din otelmasiv si operate electronic.Pe 25 septembire 1983, la scurt timp dupa ora 2:30 AM, prizonireriiau preluat comanda blocului H-7, luand gardienii ostatici siconfiscandu-le unora, sub amenintarea armelor, hainele si cheilemasinilor. La ora 3:25, a sosit un camion ce furniza proviziiinstitutiei, iar prizonierii s-au folosit de acesta. La ora 3:50,camionul a parasit blocul H, iar in scurt timp si inchisoarea, cu o"incarcatura" de 38 de oameni.

In decursul urmatoarelor zile, 19 dintre evadati au fost prinsi.Cei ramasi liberi au fost sprijiniti de IRA pentru a-si gasirefugii. Unii membri ai grupului au ajuns pana in SUA, dar au fostdescoperiti mai tarziu si extradati. In prezent, niciunul dintreevadatii care au scapat nu mai este cautat, unii obtinand chiaramnistiere.


9. Cei 7 texani


Texas 7 a fost un grup de prizonieri care au evadat din UnitateaJohn Connaly, din apropierea orasului Kenedy, Texas, la 13decembrie 2000. Au fost prinsi in perioada 21-23 ianuarie 2001, inurma programului de televiziune din SUA "America's MostWanted".

Pe 13 decembrie 2000, cei sapte au derulat o schema elaborata si auscapat din inchisoarea de stat de maxima siguranta, aflata in sudulstatului Texas. Folosind cateva siretlicuri bine ticluite, ceisapte condamnati au asaltat si privat de libertate nouasupraveghetori civili, patru ofiteri de corectie si trei prizonierineimplicati, la aproximativ 11:20 A.M. Evadarea a avut loc intimpul celei mai relaxate perioade ale zilei, atunci candsupravegherea anumitor locatii era diminuata. Majoritateaviolentelor au fost puse in aplicare in felul urmator: unul dintrepuscariasi chema pe cineva, iar altul lovea persoana nesuspicioasain cap, din spate. Odata ce victima cadea, detinutii ii luauhainele, o legau, ii puneau calus si o duceau in camerageneratoarelor, in spatele unei usi incuiate. Unsprezece angajatiai inchisorii si trei condamnati neimplicati au suferit acesttratament.Atacatorii au furat haine, carduri de credit si acte deidentificare de la victime. De asemenea, membri grupului s-au datdrept gardieni la telefon si au inventat false povesti pentru aevita suspiciunile autoritatilor. Si-au croit, in cele din urma,drum cu ajutorul camionului de mentenanta al penitenciarului, pecare l-au folosit pentru a parasi zona. FBI-ul a reusit sa-i prindape toti evadatii. Unul s-a sicucis, altul a fost deja executat, iarceilalti cinci aflati inca in viata sunt toti condamnati la moartesi asteapta indeplinirea sentintei prin injectie letala.


8. Werzler si Vrba - evadarea de la Auschwitz


Alfred Wetzler a fost un slovac de origine evreiasca si unul dintreputinii evrei care au scapat din lagarul de exterminare de laAuschwitz, in timpul Holocaustului. Alfred Wetzler este cunoscut sipentru raportul pe care el si camaradul sau, Rudolf Vrba, l-aucompilat cu referire la chestiunile interne ale lagarului nazist -un plan al taberei, detalii de constructie ale camerelor de gazare,crematorii si, cel mai convingator, eticheta unei canistre de gazZylkon.

Raportul de 32 de pagini Vrba-Wetzler, asa cum a ajuns sa fiecunoscut, a reprezentat primul document detaliat despre Auscwitzcare a ajuns in Occident si pe care Aliatii l-au investit cuincredere. In urma acestuia, Aliatii au luat decizia de a bombardacateva cladiri guvernamentale din Ungaria, ucigand oficialinazisti, implicati direct in deportarile feroviare ale evreilor laAuschwitz. Deportarile au fost astfel sistate, bombardamentulsalvand practic 120.000 de evrei maghiari.

Wetzler si Rudolf Vrba au evadat la ora 2 P.M., vineri, 7 aprilie1944, in ajunul Pastelui Evreiesc: cei doi barbati s-au ascuns inscobitura unei stive de lemne, stocata pentru construirea sectiuniidenumite "Mexico", destinata noilor veniti. Aceasta se afla inspatele perimetrului interior protejat de sarma ghimpata allagarului de la Birkenau, dar in interiorul unui perimetruexterior, pe care gardienii il patrulau peste zi.

Ceilalti prizoniei au amplasat placaje in jurul zonei scobitepentru a-i ascunde pe cei doi, apoi au stropit zona cu intepatortutun rusesc inmuiat in benzina, pentru a insela mirosul cainilorgardienilor. Cei doi au ramas in ascunzatoare timp de patru nopti.Pe 10 aprilie, purtand uniforme nemtesti, pelerine si cizme, auplecat din lagar, spre sud, mergand pe cursul raului Sola siindreptandu-se catre granita poloneza cu Slovacia, aflata la 133 dekilometri distanta, ghidandu-se cu ajutorul unei pagini ruptedintr-un atlas scolaresc gasit intr-un depozit.


7. Evadarea dinAlcatraz

In cei 29 de ani de operare ai penitenciarului Alcatraz, pretindeauoficialii institutiei, niciun prizonier nu a evadat cu succes. 36de condamnati au fost implicati in 14 tentative de evadare, doibarbati incercand sa fuga chiar de doua ori. Dintre acestia, 23 aufost prinsi, sase impuscati mortal in timpul evadarii, in timp cetrei s-au pierdut inotand pe mare si nu au mai fost gasitiniciodata, FBI-ul banuind ca sunt morti.Totusi, la 11 iunie 1962, Frank Morris, John Anglin si ClarenceAnglin au dus la indeplinire cu succes una dintre cele maielaborate si complexe evadari intreprinse vreodata. Morris sifratii Anglin s-au catarat in culoarele de aerisire printr-unsemineu si au reusit sa ajung pe acoperisul cladirii. Trio-ul acoborat apoi pe exteriorul acesteia, si-a croit drum pana labarcile din cauciuc andocate in apropiere si a inceput sa ramezecatre larg. In dimineata urmatoare, politia i-a cautat farasucces.

Directorul in exercitiu al penitneciarului a spus ca detinutii aulasat in locul lor, pe perne, niste capete de momai - facutedintr-un amestec de sapun, hartie igienica si par adevarat - pentrua-i pacali pe ofiterii inchisorii care faceau inspectii nocturne.Morris si fratii Anglin au disparut fara urma si sunt si astazicautati de FBI, desi se crede ca s-ar fi inecat in golful SanFrancisco incercand sa paraseasca insula.


6. Evadarea din inchisoareaLibby

Este vorba despre una dintre cele mai faimoase si mai de succesevadari din inchisoare inregistrate in perioada Razboiului Civildin America. In noaptea de 9 spre 10 februarie 1864, peste 100 desoldati ai Uniunii intemnitati au scapat din inchisoarea de razboiLibby, din Richmond, Virginia. Din cei 109 evadati, 59 au reusit saajunga la trupele Uniunii, 48 au fost recapturati, iar doi s-auinecat in raul James din apropierea puscariei.

Penitenciarul Libby se intindea pe o intreaga strada din Richmond.La nord se asternea strada Carey, care facea legatura cu restulorasului, iar in partea de sud se afla raul. Cladirea era inalta detrei etaje si avea un beci pe partea dinspre raul James. Conditiilede trai erau extrem de precare: mancarea, uneori absenta intotalitate, era saracacioasa, iar dotarile sanitare - inexistente.Mii de oameni au murit aici.Prizonierii au reusit sa evadeze patrunzand in zona beciuluicunoscut ca "iadul sobolanilor", care nu mai era folosit dinpricina infestarilor cu rozatoare, si au sapat un tunel. Dupa 17zile de sapat, au reusit sa ajunga sub un atelier de prelucrattutun, aflat in apropiere. Barbatii au patruns in curtea incercuitade pereti a depozitului, si au iesit, pur si simplu, pe usa dinfata. Tunelul sapat a mers pe sub pamant pe o distanta suficient demare fata de inchisoare, incat prizonierii sa treaca neobservatidincolo de perimetrul institutiei si sa dispara in intunericnederanjati.

Cele doua "creiere" din spatele evadarii au fost colonelul Rose simaiorul Hamilton. Cei doi au lucrat neobositi la planul scaparii.Rose s-a gandit sa intre in beci prin semineu, iar Hamilton agandit tunelul. Rose a muncit din greu sapand si a organizatoamenii pe echipe, in timp ce Hamilton s-a ingrijit de partealogistica si a inventat diferite mijloace istete de indepartare apamantului sapat si de alimentare cu oxigen a tunelului.


5. Evadarea cuelicopterul

Pascal Payet, cunoscut si sub pseudonimul Kalashnikov Pat, a fostinitial intemnitat pentru o crima produsa in timpul unui jafstangaci dintr-o duba si condamnat, in 2001, la 30 de ani deinchisoare in Franta. A reusit sa evadeze nu o data, ci de douaori, de fiecare data cu ajutorul unui elicopter.Dupa prima evadare, din 2001, Payet a fost prins si sentinta i s-aextins cu inca sapte ani. Ultima evadare a barbatului a avut loc lainchisoarea Grasse, in iulie 2007, atunci cand, cu un elicopterSquirrel, deturnat cu tot cu pilot de pe aeroportulCannes-Mandelieu, patru barbati mascati si inarmati pana in dintiau coborat pe acoperisul penitenciarului si si-au ridicatcamaradul.

Elicopterul a aterizat, apoi, mai tarziu, in Bringnoles, la 38 dekilometrei distanta nord-est de Toulon, Franta, pe coastaMediteranei. Payet si complicii sai au disparut, iar pilotul a fosteliberat nevatamat. Infractorul a fost recapturat la 21 septembrie2007, in Matarao, Spania, la aproximativ 30 de kilimetri distantade Barcelona. Isi facuse operatie estetica, dar chiar si asa a fostidentificat de autoritatile spaniole.


4. Marea evadare din timpul celui de-al doilea RazboiMondial


Stalag Luft III a fost o tabara de prizonieri de razboi a FortelorAeriene Germane din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, carea gazduit personal capturat al fortelor aeriene inamice. Inianuarie 1943, Roger Bushell a condus punerea in practica a unuiscenariu de evadare din acest lagar.

Planul consta in saparea a trei tuneluri adanci, "Tom", "Dick" si"Harry". Fiecare dintre intrarile din tuneluri era selectata cuatentie pentru a fi nevazuta de gardieni. Pentru a impiedicadetectarea lor de catre microfoanele de perimetru, tunelurile aufost sapate la foarte mare adancime, aproximativ 9 metri inpamant.

Tunelurile erau foarte mici, de numai 0,37 de metri patrati, desiincinte mai spatioase au fost sapate pentru a gazdui o poma de aer,un mic atelier precum si posturi de lucru pe parcursul fiecaruitunel. Peretii nisiposi au fost intariti cu bucati de lemn furatede prin toata tabara. Tunelurile au fost chiar si electrificatepentru a se instala o retea de lumina, conectata la reteaua decurent electric a lagarului. Fugarii au instalat pana si micisisteme de cabine feroviare, precum cele din mina, pentrudeplasarea mai usoara a nisipului."Harry" a fost finalizat in martie 1944, insa ironia sortii a facutca la acea data deja multi dintre cei care lucrasera de la inceputtunel sa fie mutati in alte tabere de concentrare. Dupa terminarealui "Harry", prizonierii au asteptat aproximativ o saptamana pentruo noapte cu nori, fara Luna, astfel incat sa se poata furisa laadapostul intunericului total. In final, intr-o zi de vineri, 24martie, tentativa de evadare a inceput. Din nefericire pentrufugari, tunelul s-a dovedit prea scurt. Planul era ca acesta saajunga pana intr-o padure din apropiere, insa primul om a iesitabia in apropierea lizierei, intr-un loc in care putea fi vazut degardieni.

77 de oameni s-au tarat afara din tunel, profitand si de un raidaerian in mijlocul caruia luminile lagarului au fost stinse. La ora5 A.M., pe 25 martie, gardienii l-au zarit chiar pe ultimul fugar,in timp ce acesta iesea din tunel. Dintre toti evadatii, numai 3 aureusit sa scape neprinsi. Cincizeci de oameni au fost ucisi, iarrestul capturati si intemnitati din nou.


3. Dieter Dengler, evadatal Razboiului din Vietnam

Dieter Dengler a fost un pilot germano-american din Marina SUA,care a reusit sa intreprinda o faimoasa evadara in timpulRazbouiului din Vietnam. La inceputul anului 1966, avionul luiDengler a fost doborat de un dispozitiv antiaerian deasupraLaosului, iar pilotul a fost capturat si trimis spre o inchisoarecondusa de Pathet Lao, un grup simpatizant alnord-vietnamezilor.

Dengler isi castigase deja reputatia pentru abilitatea sa neobositade a evada din taberele mock-Pow, asadar imediat ajuns pe manavietnamezilor si-a adus contributia la realizarea unui nou plan deevadare. La 29 iunie 1966, el si alti sase prizonieri au reusit sascape din catuse si sa le ia armele unor gardieni. Dupa ce aimpuscat trei gardieni, Dengler a fugit in padurea deasa. Apetrecut 23 de zile in jungla indurand caldura extreme, muscaturide insecte, lipitori, paraziti si foamete inainte sa fie salvat deun elicopter american.Numai unul dintre ceilalti prizonieri, un thailandez, asupravietuit evadarii. Ceilalti au fost ori ucisi ori au disparutin jungla. Dangler a ajuns spre finalul vietii un pilot de testarede succes, fiind recunoscut drept unul dintre extrem de putiniisoldati americani care au scapat vreodata dintr-un lagar de razboilaosian si care au supravietuit.


2. A evadat dintr-o inchisoare turceasca pentru a deveniscriitor


Condamnat intr-o inchisoare din Turcia pentru trafic de droguri in1970, americanul Billy Hayes, in varsta de 22 de ani, a fostinitial pedepsit cu patru ani si doua luni de detentie. Cand maiavea doar cateva saptamani de asteptat pana la ispasirea pedepsei,Hayes a aflat ca autoritatile s-au razgandit si au decis sa ilpenalizeze cu o condamnare pe viata, asa ca s-a decis saevadeze.Dupa sase luni de planuri, s-a luptat cu un gardian, i-a furatuniforma si a luat asupra a 2000 de dolari, pe care tatal lui i-aintrodus ilegat in inchisoare intr-un album foto, a furat o barcacu vasle si a ajuns la mal. Sperand sa fuga in Grecia, Hayes si-avopsit in negru parul blond si a inceput sa calatoreasca spregranita. In picioarele goale, extenuant si fara un pasaport, ainotat peste un rau si a mers sute de kilometri prin salbaticie,ascunzandu-se. La un momentdat, a fost prins de un soldat inarmatsi a crezut ca a pierdut pariul cu libertate, insa soldatul astrigat la el in greaca - era granicer.

Hayes a reusit sa revina in SUA in siguranta si a scris o carteautobiografica intitulata "Expressul de la miezul noptii".


1. Evadarea dinSiberia

Sławomir Rawicz a fost un soldat polonez arestat de trupelesovietice de ocupatie, in urma invaziei Poloniei. Atunci cand URSSsi Germania au invadat si impartit Polonia, Rawics a plecat sprePinsk, dar, la 19 noiembrie 1939, a fost prins de ComisariatulPoporului pentru Afaceri Interne (NKVD), arestat si l-a trimis inMoscova. Polonezul a fost initial dus in Kharkov pentruinterogatoriu, iar apoi, in urma unui proces, a ajuns lainchisoarea Lubyanka din capitala rusa.

Rawicz rezistat cu succes tuturor incercarilor sovieticilor de ascoate de la el vreo marturisire prin tortura cat timp a fostincarcerat. A fost condamnat, sub acuzatia de spionaj, la 25 de anide munca silnica intr-un gulag siberian. A fost transportat,impreuna cu alte mii de oameni, in Irkutsk si obligat sa meargaspre Tabara 303, aflata la 650 de kilometrei de Cercul Arctic,pentru a contribui la ridicarea, de la zero, a lagarului. Pe 9aprilie 1941, Rawicz, impreuna cu sase camarazi, a evadat in plinviscol siberian.Cei sapte barbati s-au indreptat catre sud, evitand orasele deteama ca ar putea fi tradati, insa, aparent, nimeni nu ii urmarea.S-au mai intalnit cu o fugara, o femeie poloneza, pe nume Krystyna.Noua zile mai tarziu au traversat raul Lena. Au mers de-a lungulLacului Baikal si au trecut in Mongolia. Din fericire, oameniiintalniti acolo au fost prietenosi si ospitalieri. In timpultraversarii desertului Gobi, doi membri ai grupului, intre carefemeia si un anume Makowski, au decedat. Ceilalti au fost nevoitisa vaneze si sa manance serpi pentru a supravietui.

In octombrie 1941, fugarii au ajuns in Tibet. Localnicii au fost siaici prietenosi, mai ales atunci cand calatorii au spus ca incearcasa viziteze capitala Lhasa. Grupul lui Rawicz a traversat muntiiHimalaya, eveniment in timpul caruia un alt membru si-a gasitsfarsitul din cauza frigului, in timp ce altul a cazut intr-ocrevasa si a disparut. Rawicz si cei ramasi ar fi ajuns in IndiaBritanica in martie 1942, dupa 6.500 de kilometri parcursi.

In 2006, un documentar realizat de BBC, bazat pe documentesovietice, a lansat ipoteza ca evadarea lui Rawicz ar fi ofabulatie, acesta fiind de fapt eliberat, in 1942, in cadrulamnistierii polonezilor de catre URSS si transportat peste MareaCaspica la o tabara de refugiati din Itan. In mai 2009, WitoldGlinski, un veteran de razboi care traieste in Marea Britanie simembru al grupului lui Rawicz, a iesit la rampa declarand capovestea este adevarata, numai ca el insusi ar fi fostprotagonistul ei, in vreme ce Rawicz a ramas intemnitat pana laamnistiere.