Home » Cultură » Scotian 100% – CUTTY SARK

Scotian 100% – CUTTY SARK

Publicat: 16.07.2007
Daca am incerca sa definim Scotia in cateva cuvinte, ar fi imposibil sa nu pomenim de whisky, de kilt si de castele. Totusi, cel mai mare ambasador al Scotiei ramane faimoasa bautura. De sute de ani, gustul rafinat al whisky-ului se conserva in zonele muntoase ale Scotiei. De aici provine si Cutty Sark Original Scots Whisky.

FACTS


Garantie
Reteta de fabricare a Cutty Shark este extrem de meticuloasa. Producatorul este obligat sa miroasa si sa guste whisky-ul de 6 ori inainte ca acesta sa fie imbuteliat, pentru a garanta calitatea sa.

Imaginea brandului
Cea mai faimoasa corabie din lume
»Inca de la lansare, Cutty Sark si-a asociat brandul cu imaginea si numele celui mai frumos vas cu panze construit vreodata, renumita corabie Cutty Sark, care a navigat vreme indelungata pe Drumul Ceaiului, catre China, si pe Drumul Lanii, catre Australia. Numele isi are originea in poemul lui Robert Burns Tam O’Shanter (una dintre denumirile beretei scotiene traditionale cu pampon). Poetul descrie un grup de vrajitoare urate, in antiteza cu care apare zana Nannie, deosebita prin frumusetea sa, imbracata doar cu o scurta camasa (cutty sark, pe limba muntenilor).

Corabia Cutty Sark a fost lansata la 22 noiembrie 1869, pe fluviul scotian Clyde. In ciuda celor 963 de tone ale sale si a faptului ca era cel mai mare vas cu panze construit pana atunci, Cutty Sark a fost, vreme de zece ani, si cea mai rapida nava de pe Pamant. Pana in 1877, Cutty Sark a adus in Marea Britanie ceai si mirodenii din China, iar ulterior, pana in 1895, a facut curse regulate catre Australia, de unde se intorcea cu lana. In 1896, Cutty a fost vanduta portughezilor, care au botezat-o initial Pequina Camisola, iar apoi, in 1920, Maria do Amparo. In anul 1922, Cutty a suferit reparatii majore si a intrat din nou sub tutela Regatului Unit. Ajunsa in docurile din Greenwich in anul 1954, nava a devenit una dintre principalele atractii ale legendarei regiuni, pana acum vizitand-o peste 20 de milioane de oameni din toata lumea.

Prin ce distingi un Cutty Sark?
Culoare, gust, aroma
»Cutty Sark Original Scots Whisky este imbuteliat la culoarea sa naturala, auriu-pal. Gustul sau este foarte diferit de al celor­lal­te whisky-uri, distingandu-se prin aroma sa parfumata, cu iz de stejar si vanilie. Produsul este imbuteliat intr-o sticla verde, avand gravate cuvintele The Cutty Sark. Eticheta este galbena si are inscris pe ea faimosul logo Cutty Sark.

Esenta Cutty Sark
CV-ul unui whisky
Data nasterii: 20.03.1923
Categorie: Cutty Sark Original Scots Whisky este un blended scotch whisky de calitate superioara.
Continut: Cutty Sark e pro­dus prin combinarea a 20 de single malt whisky-uri de renume din regiunea Speyside, amestecate cu grain whisky-uri de calitate superioara.
Originalitate: Crezand in calitate si inovatie, compania Berry Bross & Rudd, comercianti renumiti de vinuri si tarii, au produs un nou whisky care a provocat standardele existente. Cutty Sark a fost primul whisky de culoare deschisa de pe piata.

 

Prima pagina a istoriei Cutty Sark incepe in anul 1690, in imobilul cu nr. 3 de pe strada londoneza St. James. Aici locuia pe atunci familia Berry care, din tata in fiu, se ocupa de comertul cu ceai, cafea si mirodenii. In 1698, barbatii Berry, alaturi de cativa apropiati, au infiintat in capitala Marii Britanii compania Berry Bros & Rudd. Vreme de 300 de ani, profilul companiei a ramas comercializarea acestor produse de calitate superioara.

La inceputul secolului al XIX-lea, Berry Bros & Rudd s-a apucat si de negotul cu vin, iar in foarte scurt timp a devenit cel mai mare producator si comerciant de bauturi din Marea Britanie. Printre clientii sai se numara insasi familia regala britanica. Istoria dintr-un pahar de Cutty In anul 1923, Francisc Berry s-a ho­tarat sa inceapa productia „celui mai bun whisky de pe piata“. Asa a aparut primul whisky de culoare des­chi­sa, cu un gust diferit de al scotch-urilor traditionale si cu o aroma speciala, de stejar si vanilie. De atunci, reteta de fabricatie a ramas neschimbata.

Cutty Sark este obtinut prin combinarea a douazeci de sortimente de whisky. Pentru ca, in timpul procesului de maturare, lemnul ajuta la evidentierea buchetelor si aromelor individuale ale fiecarui whisky, Francisc Berry a folosit pentru depozitare butoaie de stejar. Astfel, inainte de imbuteliere, bautura avea timp sa se aseze si sa capete echilibru. Targetul pe care si l-a propus Berry in 1923 a ramas si el acelasi pana in zilele noastre: barbati tineri, cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani, sociabili, influenti si stilati.

Una dintre ideile de marketing ale Berry Bros & Rudd, cu care, initial, a si fost atras respectivul target, a reprezentat-o folosirea termenului de scots in loc de scotch, pentru a sublinia mai bine originea scotiana a Cutty Sark. Apoi, scots-ul a devenit faimos la nivel mondial. Spania este tara unde s-au inregistrat cele mai mari vanzari, iar in Grecia Cutty Sark a reorientat gustul traditionalilor consumatori de ouzo si brandy, ocupand a doua treapta in clasamentul preferintelor bautorilor de scots din anii ‘90. Americanii, care l-au gustat pentru prima data sub numele de The Real McMoy, l-au apreciat atat de mult incat, incepand cu anii ‘60, Cutty Sark a devenit lider pe segmentul sau de piata. In octombrie 2003, Cutty Sark Original Scots Whisky s-a lansat si in Romania.

Foto: Cutty Sark

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase