Home » D:News » Cine este românul desemnat de revista Time drept unul dintre cei mai influenţi tineri din lume în anul 2013?

Cine este românul desemnat de revista Time drept unul dintre cei mai influenţi tineri din lume în anul 2013?

Publicat: 13.11.2013
Românul Ionuţ Budişteanu, care a câştigat marele premiu la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc în luna mai, în SUA, ocupă locul al nouălea în Topul 16 al celor mai influenţi tineri din lume în 2013 realizat de publicaţia americană Time.

Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, care a creat un model viabil de maşină low-cost fără şofer, a câştigat cu acest proiect locul I şi suma de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Modelul de automobil creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi scos pe piaţă.

Pe primul loc în topul realizat de revista Time se află cântăreaţa din Noua Zeelandă Lorde, în vârstă de 17 ani, urmată de jucătoarea de golf Lydia-Ko, tot din Noua Zeelandă, în vârstă de 16 ani, care a obţinut mai multe premii în Ladies Professional Golf Association (LPGA). Pe locul al treilea se află britanicul Nick D’Aloisio, un adevărat talent în crearea de software. D’Aloisio a creat aplicaţia Summly, care rezumă automat conţinutul ştirilor pentru ca acestea să poată fi citite mai uşor de pe telefoane inteligente.

Totodată, pe locul 6 al topului se află tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, care a supravieţuit unei tentative de asasinare în urmă cu un an. Ea a primit prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European şi a fost propusă pentru premiul Nobel pentru pace în 2013.

De asemenea, printre cei mai influenţi tineri din lume, pe locul 10 se află Malia Obama, fiica preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Românul Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat, în luna mai, marele premiu la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), care a avut loc în Phoenix, SUA. Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore, numit astfel în memoria cofondatorului Intel. Românul s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP). În liceu, Ionuţ Budişteanu s-a remarcat an de an prin participarea şi premiile obţinute la competiţii interne şi internaţionale de profil.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA a numit un asteroid după numele lui Ionuţ Budişteanu.

Surse: Mediafax, TIME

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase