Home » D:News » Pacemakerele si defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatica

Pacemakerele si defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatica

Pacemakerele si defibrilatoarele cardiace, vulnerabile la pirateria informatica
Publicat: 14.03.2008
Pacemakerele si defibrilatoarele cardiace implantate, dotate cu tehnologie wireless, sunt vulnerabile la pirateria informatica, cu consecinte potential fatale, potrivit unui studiu preluat de AFP.

Tehnologia wireless permite specialistilor cardiologi sa controleze de la distanta buna functionare a implanturilor si sa le regleze, evitandu-se astfel vizitele repetate la medic sau operatiile chirurgicale.
Insa progresul tehnologic nu este lipsit de riscuri. Autorii acestui studiu au demonstrat ca piratii informatici pot reprograma de la distanta aceste implanturi, fara stirea pacientului.
Specialistii, de la Universitatea din Washington, Seattle, au demonstrat ca este posibil sa se obtina informatii medicale confidentiale despre purtatorii de pacemakere si defibrilatoare.
"Speram ca studiul nostru va constitui un avertisment pentru fabricantii de proteze", a subliniat Kadayoshi Kohno, profesor de stiinte informatice si inginerie, unul dintre autorii studiului. "In anii ’70, femeia bionica era un vis, insa progresele tehnologiei au facut ca ea sa devina realitate, iar oamenii vor avea din ce in ce mai multe micro-computere foarte sofisticate, wireless, in corpul lor", a spus acesta. "Scopul nostru este de a ne asigura ca echipamentele sunt sigure, eficace si protejate de interferentele exterioare".
Potrivit cercetatorilor, pirateria informatica ar putea deveni o amenintare serioasa pentru aceste implanturi electronice, pentru ca distantele de la care se pot controla ele pot fi din ce in ce mai mari.
Pentru studiul lor, cercetatorii au utilizat un defibrilator si un aparat de radio receptor-emitator, care a permis accesul la dosarul informatic medical al pacientului si reglarea implantului de la distanta. Cu ajutorul aparatului ieftin, specialistii au putut intercepta semnale emise de defibrilator si obtine toate informatiile confidentiale despre pacient. De asemenea, ei au accesat in timp real datele transmise de implant, precum electrocardiograma.
Ulterior, cercetatorii au lansat mai multe operatiuni de piratare care le-au permis reprogramarea defibrilatorului, facandu-l incapabil sa raspunda la gravele disfunctii ale inimii. Specialistii au putut chiar sa lanseze o comanda pentru a provoca un soc electric in inima, potential fatal.
"Unul din obiectivele studiului este de a incuraja industria echipamentelor medicale sa se gandeasca mai mult la securizarea informatiilor medicale despre pacienti, mai ales in perspectiva generalizarii tehnologiei wireless", a explicat un alt autor al studiului, cardiologul William Maisel, de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii Harvard, Massachusetts.
Cercetatorul a subliniat ca milioane de persoane din lume depind de aceste dispozitive.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase