Home » D:News » Cele mai vechi picturi in ulei, descoperite in Afganistan

Cele mai vechi picturi in ulei, descoperite in Afganistan

Cele mai vechi picturi in ulei, descoperite in Afganistan
Publicat: 24.04.2008
Picturi murale in ulei au fost descopeite in grotele din spatele uriaselor statui budiste de la complexul architectural din Bamyan, Afganistan. Vechimea lor demonstreaza faptul ca primele picturi in ulei au fost realizate in Asia si nu in Europa cum se credea pana in prezent.

Opinia publica mondiala a fost socata cand in anul 2001 regimul Taliban din Afganistan a ordonat distrugerea celor mai mari sculpturi din lume, aflate in complexul architectural din Bamyan. Dupa dinamitarea celor doua statui inalte de peste 50 de metri, care il reprezentau pe Buddha, in spatele acestora au fost descoperite mai multe grote. Grotele adaposteau picturi murale care il reprezentau pe Buddha asezat in postura de meditatie si inconjurat de creaturi mitice. Imaginile au fost pictate la mijlocul secolului 7 anterior erei noastre. Oamenii de stiinta au descoperit ca 12 dintre cele 50 de grote contineau astfel de picturi in ulei. Vopselurile in ulei contineau uleiuri extrase din nuci si seminte de mac.
“Pe de o parte picturile au fost realizate in mai multe straturi foarte fine suprapuse unul peste celalalt, pe de alta parte vopselurile au fost realizate cu ajutorul pigmentilor anorganici amestecati cu substante naturale si din aceasta cauza am avut nevoie de diverse alte tehnici pentru a stabili vechime frescelor de la Bamyan” declara Marine Cotte cercetator stiintific principal al echipei internationale care a investigat pentru prima oara descoperirea de la Bamyan.
Picturile sunt probabil opera unor artisti din China care au ajuns in zona pe Drumului Matasii.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase