Home » D:News » Pajistile alpine lupta impotriva incalzirii globale

Pajistile alpine lupta impotriva incalzirii globale

Pajistile alpine lupta impotriva incalzirii globale
Publicat: 11.07.2008
Ecosistemele pajistilor alpine situate la altitudine mare ar putea sa supravietuiasca viitoarelor schimbari climatice, conchide un nou studiu bazat pe experimente efectuate pe termen lung.

Rezultatul studiului contrasteaza puternic cu unele similare efectuate in America de Nord, care confirma disparitia florei montane americane cauzata de incalzirea globala.
Alte cercetari au demonstrat schimbari majore in componenta florei din statul Minessota, padurile din Alaska si tundra siberiana.
Cu toate acestea, noile date prezinta foarte putine modificari in flora pajistilor alpine din Europa, in ciuda temperaturilor crescute inregistrate in ultimii 13 ani sau a modificarii zonelor pluviometrice.

“Se pare ca unele ecosisteme sunt in mod natural mai rezistente decat ne-am fi asteptat la schimbarile climatice”, declara autorul studiului Philip Grime, ecolog si profesor emerit al Universitatii din Sheffield, Anglia.
Intre anii 1994 – 2006, echipa profesorului Grima a monitorizat o suprafata de 9 metri patrati dintr-o pajiste din Buxton, Anglia.
Rezultatul a fost surprinzator: in ciuda modificarilor simulate prin taierea ierbii, incalzire artificiala si stropire neregulata, cercetatorii au descoperit modificari neinsemnate in compozitia covorului vegetal, precum si in regularitatea cursului de viata al acestuia.
“Fiecare planta are invingatori si invinsi, dar acesta doar la nivel de individ. Ca specie, orice planta tinde sa supravietuiasca cu succes”, conchide profesorul Grime.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase