Home » D:News » Elefantii nu uita niciodata

Elefantii nu uita niciodata

Elefantii nu uita niciodata
Publicat: 21.08.2008
Expresia „memorie de elefant” se poate regasi cu usurinta, conform ultimelor studii, in lumea uriaselor mamifere din Asia si Africa, sustin oamenii de stiinta de la Wildlife Conservation Society (WCS).

Cercetarile efectuate asupra unei turme de elefanti din Parcul National Tarangire, Tanzania, au demonstrat ca memoria acestora, in special a celor varstnici, este extrem de puternica. Astfel, femela lider a grupului, cea care a trecut prin experienta unei puternice secete in 1958, s-a indreptat, fara ezitare, catre aceleasi surse de apa si hrana in timpul secetei din 1993, situatie care s-a repetat si in acest an.

Oamenii de stiinta cred ca inclusiv durata de viata a unui elefant este influentata direct de periodicitatea sezoanelor secetoase. „Un elefant traieste pana la 60 de ani, in timp ce secete puternice se inregistreaza odata la 40-45 de ani. Este esential ca macar un membru al turmei se treaca prin cel putin o astfel de seceta pentru a-si putea aminti si conduce grupul catre resursele de hrana si apa”, sustine Charles Foley, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Oamenii de stiinta trag, insa, un semnal de alarma asupra protectiei precare de care se bucura aceste animale in prezent. „Uciderea exemplarelor varstnice poate insemna eliminarea unei turme intregi, mai ales in conditiile actuale in care perioadele secetoase sunt intensificate de incalzirea globala. Eliminarea elefantilor batrani poate nu va avea efecte imediate dar, cu siguranta, se va vedea in momentul in care o alta seceta severa va lovi Africa, iar acest lucru se va intampla in maxim 10-20 de ani”, concluzioneaza acelasi Foley.

Sursa:National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase