Home » D:News » Expeditie in cautarea unei lumi pierdute

Expeditie in cautarea unei lumi pierdute

Expeditie in cautarea unei lumi pierdute
Publicat: 02.09.2008
Cercetatorii din cadrul Centrului National Oceanografic din Southampton vor porni intr-o expeditie menita sa aduca lumina asupra celor mai mari vulcani subacvatici din lume, precum si culegerii de informatii asupra unor forme de viata insuficient cunoscute de lumea stiintifica.

Echipa de cercetatori, condusa de oceanologul Jon Copley, a primit un fond in valoare de 462 000 lire sterline din partea Consiliului Britanic de Cercetari asupra Mediului, in scopul explorarii Stramtorii Cayman care este situata intre Jamaica si Insulele Cayman.
Acest imens rift subacvatic se afla la mai bine de 5 000 metri sub nivelul marii. Contine, de asemenea, cea mai adanca formatiune de vulcani subacvatici nestudiati inca, din lume. Cercetatorii vor cauta in principal sa exploreze noile formatiuni geologice concomitent cu descoperirea unor noi specii de vietati marine. In acest scop, echipa va folosi noul robot submarin construit de o echipa internationala special pentru aceasta expeditie. Minisubmarinul se numeste Autosub6000 si este echipat cu cele mai performante aparate de monitorizare si studiere a zonei abisale.
Geologul Bramley Murton va folosi in premiera mondiala un sonar adaptat astfel incat sa nu deranjeze balenele, in scopul cartografierii vulcanilor submarini. Oceanograful Kate Stansfield va studia curentii oceanici de mare adancime din Stramtoarea Cayman. Acesti vulcani abisali sunt mediul propice de viata pentru o serie de creaturi marine care vor fi analizate de biologii marini Jon Copley si Paul Tyler.
“Zona abisala a oceanelor este, practic, cel mai mare ecosistem de pe Terra si este de datoria noastra sa intelegem principiile care guverneaza viata de aici. Importanta explorarilor la mare adancime este colosala pentru stiinta, astfel am descoperit noi tratamente pentru cancer si inovatii continue in domeniul imbunatatirii cablurilor de fibre optice destinate dezvoltarii Internetului”, declara profesorul Copley.

Sursa : Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase