Home » D:News » Incalzirea climatului dezvaluie artefacte vechi de 7 000 de ani

Incalzirea climatului dezvaluie artefacte vechi de 7 000 de ani

Incalzirea climatului dezvaluie artefacte vechi de 7 000 de ani
Publicat: 09.09.2008
In urma cu aproximativ 5000 de ani, o persoana preistorica traversa ceea ce astazi este cunoscut sub numele de Alpii Elvetieni, imbracat in pantaloni din piele de capra, incaltaminte din piele, inarmat fiind doar cu un arc si sageti. Aceasta remarcabila calatorie prin trecatoarea Schnidejoch ar fi ramas ingropata in zapezile alpine, daca incalzirea globala nu ar fi intervenit.

Pana in prezent, 300 de obiecte care apartin unor perioade diferite si succesive ale timpului, din neolitic, epoca de piatra, epoca de bronz, epoca de fier, pana in perioada medievala, au fost gasite pe o arie intinsa, acoperita pana de curand de zapada.
“Descoperirile din Schnidejoch sunte cele mai vechi de acest gen facute vreodata in Alpi”, a declarat Albert Hafner, expert al Departamentului de Arheologie din Berna. Acestea le permit cercetatorilor sa refaca scene ale vietii oamenilor din trecutul foarte indepartat, dar si sa isi faca o idee despre fluctuatiile climatice din ultimii 7 000 de ani, in speranta ca acest lucru va putea ajuta la lamurirea situatiei cu care ne confruntam in prezent.

“Stim ca oamenii puteau umbla prin aceste locuri doar cand vremea era relativ calda. Cand era prea frig, gheata avansa foarte mult, facand aceasta ruta de trecere imposibil de parcurs.”, declara Martin Grosjean, director executiv la Swiss Climate Research. Cercetatorii erau la curent cu perioadele climatice alternante din regiune, insa artefactele gasite le-au permis acestora sa identifice anii cand zona nu putea fi traversata.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase