Home » D:News » Sosul de peste ajuta la datarea distrugerii orasului Pompei

Sosul de peste ajuta la datarea distrugerii orasului Pompei

Sosul de peste ajuta la datarea distrugerii orasului Pompei
Publicat: 01.10.2008
Ramasitele unui sos de peste, descoperit in vase de ceramica in urma cu cativa ani, au ajutat la datarea precisa a eruptiei de la Pompei, anunta cercetatorii italieni care au analizat ultima masa luata in oras.

Conservat in timp de catre straturile groase de cenusa vulcanica rezultate din catastrofica eruptie care a acoperit orasul Pompei si cele invecinate in urma cu 2 000 de ani, ramasitele de peste au fost descoperite in vasele de ceramica aflate in casa unui negustor.
Pestele, o specie mediteraneana care abunda in zona, cu deosebire in lunile iulie si august, a fost gatit intr-un sos special, compus dintr-un amestec de vin, otet, piper, ulei si apa, in care pestele era fermentat pentru o perioada scurta de timp. Sosul, cunoscut sub denumirea de garum, era un amestec popular in gastronomia vremii si era folosit pe scara larga la preparatele culinare. Vasele in care a fost gasit pestele au fost descoperite in urma cu cativa ani in casa lui Aulus Umbricius Scaurus, cel mai cunoscut producator de garum.

“Analiza continutului a confirmat faptul ca muntele Vezuviu a erupt cel mai probabil in data de 24 august 79, asa cum a notat istoricul roman Plinius cel Tanar in mentiunile  sale privitoare la eruptie.”, declara Annamaria Ciarallo, director al Laboratorului de Studii Aplicate asupra Pompeiului.

Sursa: Discovery

 

Citeste pe aceeasi tema:

Vezuviul isi reia activitatea vulcanica

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase